U predizbornom pakovanju i prepakivanju kolona sve oči bile su uprte u proevropsku opoziciju okupljenu oko protesta "Srbija protiv nasilja" i stranke desnice, tako da su pod senkom ostali planovi ostalih partija i pokreta koje se nisu našle ni u jednom od ovih blokova. Tu se misli na Narodnu stranku, Dosta je bilo, SDS Borisa Tadića, Ligu socijaldemokrata Vojvodine, nedavno osnovani pokret bivše ministarke Zorane Mihajlović, ali i bivšeg ministra privrede Radeta Bastu…

Na desnici je prethodnih dana bilo vrlo turbulentno. Sastanak na kojem je u jednom trenutku praktično došlo do dogovora o jednoj koloni, doživeo je potpuni debakl kad je među predstavnike Novog DSS, POKS, Narodne stranke, Dveri i Zavetnika “upao” Stefan Stamenkovski, suprug Milice Đurđević Stamenkovski, poništio dogovor i rekao da nema nikakvih šansi za saradnju ove stranke s liderom SSP Draganom Đilasom.

Nakon toga, ali i posle izjava aktera ovog sastanka, izvesno je da do ujedinjenja desnice neće doći.

Narodna blizu odluke da nastupi samostalno

S obzirom da Zavetnici, a samim tim i Dveri, ne žele u koaliciju koja bi nakon izbora sarađivala sa listom “Srbija protiv nasilja”, postavlja se pitanje šta je s Narodnom strankom, koja se s ovim predlogom koalicije NADA saglasila.

Iz vrha ove stranke saznajemo da su, ukoliko ne bude bilo dogovora o jednoj koloni “državotvornih stranaka”, u ovom trenutku najbliži odluci o samostalnom izlasku na izbore.

PROČITAJTE JOŠ...

“Bilo je dogovora i sa SDS Borisa Tadića i sa DJB Saše Radulovića, ali mislim da je Narodna stranka, ako ne bude bilo moguće napraviti dogovor o jednoj listi, vrlo blizu odluke o tome da na izbire idemo sami”, kaže naš sagovornik.

Uprkos izjavi poslanika Novog DSS Predraga Marsenića da se s Narodnom i dalje vode pregovori, čini se da je lider ove stranke Miloš Jovanović na ovu opciju stavio tačku. On je za Dnevnik Nova S rekao sledeće:

Foto: Printscreen Newsmax Adria/Video

“Narodna stranka je dolazila u obzir u toj petočlanoj koaliciji, mislim da je bilo smisla, ja sam se zalagao mesecima unazad za tako nešto. Ta koalicija od pet parlamentarnih stranaka se nije dogodila. Kako ćemo ići? Ja verujem i zbog stava naših koalicionih partnera da smo bliži izlasku na izbore kao koalicija NADA. Najverovatnije, 99 odsto ćemo tako izaći i na ove izbore”, poručio je Jovanović što se podudara i sa saznanjima našeg lista da se jedan deo koalicije NADA protivi udruživanju samo s Vukom Jeremićem.

Šta će Tadić, Radulović i bivši ministri

Iako je bilo pregovora između Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića i SDS Borisa Tadića o saradnji, i ona je u ovom trenutku pod velikim znakom pitanja. Problem su ponovo kvote, odnosno broj mandata koji je ponuđen Tadiću.

Boris Tadić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ostaje mogućnost, ali izuzetno mala, da dođe do nekakvog dogovora između SDS, Narodne stranke i Dosta je bilo. U međuvremenu Saša Radulović je izdao saopštenje u kojem izražava žaljenje zbog toga što nije bilo uspeha u formiranju jedne kolone “suvereističke pozicije”, pa je najavio da se DJB uveliko priprema da izađe samostalno na izbore.

I dalje se ne zna da li će i kako na izbore izaći bivši ministri u Vladi Ane Brnabić Zorana Mihajlović i Rade Basta, koji su u međuvremenu osnovali svoje pokrete: Uvek za Srbiju i Evropski put.

Zorana Mihajlović je najavila da će izaći na izbore ukoliko oni budu na proleće, međutim, od najave izbora u decembru nije se ovim povodom oglašavala. Rade Basta je nakon osnivanja svog pokreta takođe najavio učešće na svim nivoima izbora.

BONUS VIDEO: Intervju Miloš Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare