Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen rekao da je bilo reči o izmenama medijskih zakona, koji su prethodnih nedelja izazvale veliku buru u javnosti, jer su predstavljali direktan udar na nezavisne medije u Srbiji, pre svega na televizije N1 i Nova S. Prema Vučićevim rečima, EU ne vidi ništa sporno u tim zakonima i da će se sa tim nastaviti.

Aleksandar Vučić i Ursula von der Lajen sastali su se danas u Palati Srbija. Prema onome što je nakon sastanka rečeno javnosti, bilo je reči o situaciji u Banjskoj, usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i o evropskim investicijama.

Vučić je posebno napomenuo da je na sastanku bilo reči i o medijskim izmenama zakonima.

„Ja sam pitao, pošto nisam baš upoznat s tim, to je radila Vlada Srbije i gospođa Brnabić pre svega… Pitao sam naše evropske prijatelje i partnere šta oni misle, kakvo je njihovo mišljenje i to su svakako pozitivni koraci kao što je i rekla predsednica Evropske komisije. Verujem da ćemo da nastavimo to da radimo“, naveo je Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su prošlog četvrtka dva sporna zakona o medijima – Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, čime je, između ostalog, omogućeno državnom Telekomu da osniva medije. Uprkos tome što se u Medijskoj strategiji, koju je usvojila Vlada Srbije, naglašava da država mora da izađe iz vlasništva u medijima.

Zbog toga je i Evropska komisija uputila zahtev Srbiji da sprovede Medijsku strategiju i u skladu sa njom stvori slobodno medijsko okruženje, omogući fer konkurenciju i osigura zaštitu medijskog pluralizma.

BONUS VIDEO: Usvojen budžet i sporni medijski zakoni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar