Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratili su s javnosti nakon sastanka u Palati Srbija. Ovom prilikom je fon der Lajen objasnila šta znači "de fakto" priznanje Kosova, koje je prethodnih dana više puta pomenula kao uslov za Srbiju.

Predsednik Srbije je nakom sastanka pre svega govorio o značaju evropskih investicija i podršci EU.

Ursul avon der Lajen Aleksandar Vučić

„EU je najpre kao ekonomski partner ubedljivo prvi. 610 najvećih investitora u Srbiji su iz EU. Kada je reč o robnoj razmeni, u prvih osam meseci, ukupna vrednost je 26 milijardi evra. Mi smo privukli investitore koji odavde izvoze. Kada je reč o direktnim stranim investicijama, iz EU je ukupno 21, 31 milijarde evra. Mi imao ogroman broj projekata zajedno, mi smo danas čuli ohrabrujuće reči iz plana za rast, gde očekujemo veliku finansijsku pomoć. Formiranje i prihavatanje regionalnog tržišta pre svega, pa učešće na evropskom tržištu. Za energetsku infrastrukturu, od Unije smo dobili 168 miliona evra. I to su bespovratna sredstva. Interkonektor izmeću Bugarske i Srbije za nas je od izuzetnog značaja. Kada budemo uradili Beograd – Niš, biće od Niša za 5 sati do Istanbula. To su neverovatne stvari, oni su nam dali ogromnu pomoć“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ...

Zatim se osvrnuo na posve sigurno glavnu temu razgovora, a to su dijalog s Prištinom i primena Sporazuma iz Ohrida.

„Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze, u skladu sa dogovorenim će svoje obaveze da ispuni. Za Srbiju je jasno šta ne može da uradi protivno Ustavu. Mi znamo šta je to šta je Srbija prihvatila, odgovorno ćemo se ponašati u ispunjavanju svojih obaveza, a očekujemo da neki drugi ispune svoje obaveze kohe je trebalo da ispune pre 11 godina“, kazao je Vučić.

Napad u Banjskoj apsolutno neprihvatljiv

S druge strane, Ursula von der Lajen je rekla da je nasilni napad na severu Kosova, u mestu Banjska potpuno neprihvatljiv.

URSULA FON DER LAJEN

„Počinioci moraju da budu privedeni pravdi, da snose odgovornost. To je krucijalmo i za jednu i za drugu stranu. Zato je važno da Srbija podrži Statut ZSO, a Kosovo mora da sprovede taj Sattut. Pored tog aSrbija mora da počne s implementacijom postojećih sporazuma i da ne gubi vreme na to. Pravo mesto da se razgovara o tome jeste dijalog uz posredovanje EU. To je jedini način“, rekla je von der Lajen.

Odgovarajući na pitanje novinara šta znači zahtev EU za de fakto priznanje Kosova od strane Srbije, von der Lajen je rekla.

„O čemu se radi? Radi se o sprovođenju sporazuma iz Ohrida. On predviđa određene korake, kao što su priznanje dokumenata, institucija, a s druge strane to ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put normalizaciji odnosa“, rekla je ona.

Vučić je zatim rekao da mora da ukaže na jednu stvar, a da za to nije kriva von der Lajen.

„Priština je za prethodnih 11 godina imala samo jednu obavezu, a to je da uspostavi ZSO i nije je uspostavila. Imali smo papire, četiri dokumenta koja su se odnosila na ZSO, nijedan nije primenjen“.

Kad je reč o proširenju EU, von der Lajen je rekla sledeće:

„Ruski rat u Ukrajini je doveo do dubokih političkih promena i turbulencija. EU na vrhu svoje agende ima temu proširenja, ali i zemlje kandidati moraju da budu spremne za proširenje. Ovo je proces dvostran, moramo da uradimo domaći zadatak, ali uradite ga i vi. Uradite korake napred ka EU“, rekla je Ursula von der Lajen.

O medijskim zakonima

Vučić je posebno napomenuo da je na sastanku bilo reči o medijskim izmenama zakonima.

„Ja sam pitao, pošto nisam baš upoznat s tim, to je radila Vlada Srbije i gospođa Brnabić pre svega… Pitao sam naše evropske prijatelje i partnere šta oni misle, kakvo je njihovo mišljenje i to su svakako pozitivni koraci kao što je i rekla predsednica Evropske komisije. Verujem da ćemo da nastavimo to da radimo“, naveo je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić za pet dana na tri nacionalne frekvencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar