Dušan Nikezić i Siniša Mali Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da je nelogična tvrdnja ministra finansija Siniše Malog da je za deset godina vlasti SNS vraćala nasleđeni državni dug od 15,3 milijardi evra, a da sada duguje 35,6 milijardi evra.

„Kažete da ste nasledili dug od 15,3 milijardi evra, pa taj stari dug vraćali 10 godina i sad dugujete 35,6 milijardi evra!? Jel mislite da u to može da poveruje iko ko ume da sabere dva i dva? Pri tome, kažete da mnogo bolje upravljate javnim dugom od razvijenih zemalja, ali ne možete da objasnite zašto MMF ne pomaže baš nijednoj od tih razvijenih zemalja, već od 51 evropske države ima stand-by aranžman sa samo tri: Jermenijom, Gruzijom i Srbijom?“, navodi Nikezić u otvorenom pismu Siniši Malom.

Kako kaže, aktuelna vlast se hvali sa „imaginarnih 5 milijardi evra na računu“, iako je svaki evro koji ima isključivo iz zaduženja – pošto je vlast samo u poslednje četiri godine napravila budžetski deficit od 10,5 milijardi evra.

„Da nije tako, ne biste se pre samo mesec dana zadužili za dodatnih 1,7 milijardi evra, sa kamatom koja dostiže i 9 odsto“, ističe Nikezić.

Pročitajte još

„Opet se hvalite i visinom BDP-a u evrima, iako ste sami priznali da ste ga “naduvali” inflacijom, pa u zvaničnim izveštajima objavljujete da je BDP u poslednje dve godine realno porastao 5 odsto, a istovremeno u evrima sa 53 na 69 milijardi evra, ili čak 30 odsto“, dodaje.

Nikezić naglašava da „ove silne brojeve“ ljudi mogu i ne moraju da razumeju, ali da kada uđu u prodavnicu svi dobro vide da za svoju platu i penziju mogu da kupe manje mleka, mesa, ulja, krompira.

„I to je ključni rezultat vaše ekonomske politike, zbog koje je u poslednjih 10 godina 469 hiljada naših sugrađana dobilo radnu dozvolu u EU, od čega samo u prošloj godini preko 70 hiljada. Toliko dobro živimo“, zaključuje Nikezić.

BONUS VIDEO Ima li razloga za brigu? Javni dug Srbije uvećan za više od 20 milijardi evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar