Dragan Đilas i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Zoran Lončarević

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas reagovao je danas na tvrdnje šefa države Aleksandra Vučića da je 2012. godine dug bio 79 odsto bruto domaćeg proizvida, a sada je 51 odsto. "Imamo pet milijardi evra na računu države, tvrdi formalni i suštinski predsednik Srbije i suštinski predsednik SNS-a Aleksandar Vučić. Tvrdi i da će SNS imati nekoliko procenata više nego sve stranke opozicije zajedno i da ne vodi funkcionersku kampanju", navodi Đilas.

Đilas je u pisanoj izjavi naveo i da je Vučić tvrdio da će „pohapsiti sve odgovorne za sporne privatizacije, i da će Mercedes proizvoditi autobuse u Srbiji, i da vodimo na Kosovu 5:0 i da Srbi sa severa nikada neće uzeti kosovske tablice, i da će se se u izgradnji Beograda na vodi zaposliti 200.000 ljudi, i da će dečija bonica Tiršova 2 biti gotova još pre dve godine i još mnogo toga“.

„I pokazalo se da ništa od svega toga nije istina. Dug je dostigao 79 odsto kad je on bio premijer 2015. godine, a ne 2012. godine. Tada je bio 45 odsto BDP-a. Danas je dug u odnosu na realni BDP daleko veći. 51 odsto je u odnosu na BDP koji je je prethodne tri godine porastao za trećinu, odnosno za onoliko koliko je bila inflacija“, navodi Đilas.

Realni BDP je porastao samo nekoliko procenata, ističe on.

Pročitajte još

U budžetu imamo rupu, a ne pet milijardi, dodaje.

„Pa ako imamo pet milijardi zašto se sledeće godine zadužujemo preko devet milijardi evra!? Zašto ne vrate penzionerima ono što im je uzeto smanjenjem penzija?“, upitao je lider SSP-a.

„17. decembra lista SNS-a i njegovih koalicionih partnera neće imati više glasova od opozicije. Naprotiv, imaće manje. I to dosta manje. 17. decembar će pokazati i da je car go i u koga su kozje uši. A 18. će na svima nama iz opozicije biti odgovornost da pokažemo da narod nije pogrešio što nam je dao poverenje. Na nama će biti da odbranimo volju naroda i vratimo normalan život u Srbiju“, zaključuje Đilas.

BONUS VIDEO Ima li razloga za brigu? Javni dug Srbije uvećan za više od 20 milijardi evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare