Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus dolazi u posetu Beogradu, a sastanak sa srpskim rukovodstvom po svemu sudeći neće biti nimalo prijatan, jer trenutno omiljeni nemački političar, donosi vrlo jasne poruke iz kabineta kancelara Olafa Šolca. Prema rečima njegovog stranačkog kolege, poslanika i šefa Odbora Bundestaga za saradnju sa Zapadnim Balkanom, Josipa Juratovića, Nemačka više ne želi da gleda kroz prste predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Nemački ministar Boris Pistorijus inače je, prema ispitivanjima javnog mnjenja, trenutno najomiljeniji političar u Nemačkoj. Član je Socijaldemokratske partije Olafa Šolca. Prilikom postavljenja na mesto ministra odbrane, Šolc je o njemu rekao:

„Veoma sam zadovoljan što sam dobio Borisa Pistoriusa, istaknutog političara iz naše zemlje, na mestu ministra odbrane. Pistorijus je izuzetno iskusan političar koji ima administrativno iskustvo, godinama se bavi bezbednosnom politikom i svojom kompetentnošću, asertivnošću i velikim srcem prava je osoba koja će voditi Bundesver kroz ovu promenu epohe“, rekao je tad Šolc.

Na mapi posete Borisa Pistorijusa našem regionu, našli su se Beograd, Sarajevo i Priština.

Njegov dolazak se tumači kao jasna poruka nemačkog kancelara Olafa Šolca da se situacija mora smiriti, a dogovoreno ispuniti. To u razgovoru za Nova.rs potvrđuje i poslanik Bundestaga i partijski kolega Borisa Pistorijusa, Josip Juratović, koji kaže da je jasno da ova nemačka Vlada, za razliku od one prethodne koju je vodila Angela Merkel ne želi više da gleda kroz prste predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Josip Juratović Foto:Davorin Visnjic/PIXSELL

“Sama poseta Pistorijusa je u svakom slučaju signal da Nemačka ozbiljno shvata ulazak Zapadno Balkana u Evropsku uniju. S tim sva svoja zalaganja koja je dala do sada, ne samo Nemačka već uopšte EU, neće staviti na kocku”, kaže Juratović za Nova.rs.

Drugo je pitanje mira i sigurnosti u regionu, tvrdi Juratović, ali je uveren da će jedna od tema biti i nedavni izbori u Srbiji.

“S obzirom da dolazi u tri zemlje, mislim da želi dati signal da će Nemačka sve učiniti po pitanju mira i stabilnosti. I sami vidite da je dosta napeta situacija. Mislim da će sigurno biti tema i prošli izbor. Nama je svima poznato da je oko izbora i gospodina Vučića situacija jako napeta”, kaže Juratović.

PROČITAJTE JOŠ...

Na pitanje da li misli da će Pistorijus ponoviti ono što je nemački kancelar Olaf Šolc poručio prilikom posete Beogradu – da je međusobno priznanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU, Juratović odgovara:

“Za dalji put Srbije u EU se mora i to pitanje rešiti. Ono što je dogovoreno da se i ispuni. Verujem da će i to biti tema i jasna poruka. S ovom Vladom, za razliku od prošle na čelu s Merkelovom, jasno je da više nećemo tolerisati i gledati kroz prste”, zaključuje on.

To pokazuju i Pistorijusove poruke u Prištini.

“Nema više igranja na dve svadbe“

On je pozvao Srbe i Albance da sve reše pregovorima, istakao je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da Srbija više ne može da igra na dve stolice.

Boris Pistorius Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

“SAD, Nemačka i drugi partneri u NATO nisu se od devedesetih sa po 50.000 vojnika brinuli za bezbednost, da bi sad ili u budućnosti gledali kako se ovdašnja situacija opet destabilizuje“, rekao je nemački ministar odbrane, aludirajući na česte trzavice na ovim prostorima.

Pistorijus je Vladi Kosova, poslije najnovijih tenzija sa Srbijom, obećao dalju vojnu pomoć Nemačke. On je rekao da pripreme za slanje dodatnih nemačkih vojnika na Kosovo idu po planu.

Dotakao se i Rusije i istakao da je ova država još u sovjetskim vremenima pokazivala veliku zainteresovanost za Zapadni Balkan.

“Zato je još važnije da pošaljemo jasne signale, da jasno pokažemo, da smo ovde na strani zemalja, koje su za stabilnost, bezbednost i slobodu. Srbija želi u Evropsku uniju, isto kao i Kosovo i druge zapadnobalkanske zemlje. Svako ko to želi ne može da igra na dve svadbe“, rekao je Pistorijus, misleći na saradnju Srbije sa Rusijom.

Vrlo slične poruke poslao je i nemački kancelar Olaf Šolc prilikom svoje posete Beogradu 2022. godine.

Olaf Šolc, Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Mi smo danas čuli da se traži međusobno priznanje, a to nikad ranije iz Evrope nismo čuli i ja to razumem – stvari se menjaju na štetu Srbije, to se moglo predvideti”, rekao je nakon tog sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, Šolc je tad bio izričit.

„Naš stav po pitanju Kosova je dugo poznat, a možda sam samo rekao nešto što je očigledno“, zaključio je tada Šolc.

BONUS VIDEO: Nemačka nije čestitala izbornu pobedu Vučiću 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare