Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot ocenio je da je učešće Srbije u obeležavanju neustavnog "Dana Republike Srpske" u BiH "još jedan zabrinjavajuć znak".

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim nije briga za evropske vrednosti. Oni predstavljaju bezbednosni rizik za mir i stabilnost u regionu“, napisao je Rot na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da EU „mora da konačno deluje“ i da se ove „provokacije“ ne mogu više ignorisati.

Republika Srpska svake godine obeležava 9. januar kao svoj dan, iako je ovaj praznik Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio tri puta neustavnim.

Na ovaj datum, 9. januar 1992. godine je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne celine unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem pripajanja Jugoslaviji.

Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, kao i početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

„Dan RS“ obeležen je u Srbiji i u tom entitetu Bosne i Hercegovine, a ispaljen je i vatromet u gradovima Republike Srpske i Beogradu.

BONUS VIDEO: Vučić o Kameronu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare