Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Od momenta kada je otkriveno da je Zdravko Ponoš mogući kandidat za predsednika dela opozicije, naprednjaci i režimski mediji nisu kasnili ni časa. U roku od odmah krenuo je napad iz svih oružja. Govorili su da je NATO kandidat, hrvatski patriota sa putovnicom, da je topio tenkove…, a možda i najopasnija optužba stigla je od bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je objavio je da je Ponoš planirao da postavi uređaje za prisluškivanje u zgradu Generalštaba. Na sve pomenute optužbe on sada odgovara kao kandidat za predsednika.

Zdravko Ponoš od srede je i zvanično kandidat za šefa države koalicije okupljene oko SSP, DS i NS. Iako je od njegove moguće kandidature prošlo nekoliko meseci, do sada je ćutao na optužbe koje najave su stizale od naprednjaka i njihovih medija.

Kada je njegova kandidatura na konferenciji za medije ozvaničena, on u intervjuu za Nova.rs i druge medija odgovara na navode kojim su pokušali da ga kompromituju.

NATO kandidat

Prvo što su naprednjaci pokušali da iskoriste protiv Ponoša je podatak da se usavršavao na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu, kao i na Koledžu Lidsa „Sent Džon“ u Jorku, gde je položio test sa NATO oznakom STANAG 6001. Zbog toga su odmah krenuli napadi da je reč o NATO generalu.

Ponoš je u intervjuu za Nova.rs rekao da ako neko misli da ga to gde se školovao “kvalifikuje ili određuje kao NATO generala, onda prilično maši temu”.

“Neke od zemalja u kojima sam se školovao su bile NATO zemlje. Dosta sam radio na uspostavljanju međunarodne vojne saradnje, ne samo kroz program Partnerstva za mir i multilateralnom planu, već i bilateralno sa mnogim zemljama. Neke od njih su bile u NATO, neke u Partnerstvu za mir, kao i mi, ali sam dosta uradio na uspostavljanju vojne saradnje i sa Rusijom i sa Kinom i ponosan sam na to. Na kraju krajeva, načelnik Generalštaba, po prirodi svog posla, sledi državnu politiku, on je ne kreira politiku u oblasti odbrane. Politika odbrane, koju sam ja sprovodio, definisala je da se ide ka programu Partnerstvo za mir.Danas je ta saradnja mnogo dinamičnija i intezivnija nego što je to bilo u moje vreme”, rekao je Ponoš.

Hrvatsko državljanstvo

Kao i ogromna većina Srba iz Hrvatske, Ponoš, koji je rođen u Kninu, ima hrvatski pasoš, odnosno putovnicu. To mu zameraju i po tom osnovu protiv njega vode kampanju čak i poslanici Srpske napredne stranke, iako i dobar deo njihovih glasača, izbeglica iz Hrvatske ima putovnicu.

Ponoš za “Novu” kaže da za sve one koji su rođeni u Hrvatskoj, hrvatsko državljanstvo nije nešto što je trebalo da traže, već to jednostavno imaju po svom rođenju.

“Takvo državljanstvo je imao i patrijarh Pavle i svi Srbi rođeni na teritoriji današnje Hrvatske koji sada su živeli I žive u Srbiji, od kojih su mnogi ostavili trag vredan poštovanja u kulturi, u nauci, u razvoju Srbije . Ako je to nekome sporno, pogotovo ovim ljudima koji su gurali narod u ratove, prebrojavali krvna zrnca, proterivali iz Srbije one koji nisu Srbi, bez obzira što su bili građani i državljani Srbije, onda je to tužno i nečasno”, naveo je Ponoš.

Topljenje tenkova

Naprednjaci bez prestanka kritikuju bivšu vlast, a jedan od argumenata je i da je topila tenkove. Budući da je bio načelnik Generalštaba, sada su i Ponoša optužili da je oslabio vojsku topljenjem tenkova.

On je u intervjuu za nedeljnik “Vreme” rekao da čak i da je imao ovlašćenja, koje načelnik Generalštaba nema, nije mogao da topi tenkove, pošto to ne može da se uradi u Srbiji, niti to iko radi.

“I pre nego što sam postao načelnik Generalštaba, među tehnikom koja je oglašena za neperspektivnu bili su i tenkovi T-55. Taj proces je pokrneut 2004, pa je nekoliko stotina tenkova oglašenih viškom i izmešteno iz operativne upotrebe. Neki su pretvoreni u ratnu rezervu, a neke su kasnije nadležne službe u Ministarstvu odbrane stavile ne prodaju… Uvek postavljam pitanje: da su ti tenkovi zaista istopljeni, šta bi to današnja vlast prodavala”, rekao je Ponoš.

O optužbama Šutanovca

Možda i najozbiljnija optužba stigla je od bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji je, kada je već postalo izvesno da će Ponoš biti kandidat za predsednika, na Tviteru objavio da je mimo zakona hteo da prisvoji i instalira uređaj za tajno slušanje u zgradi Generalštaba, iako za to nije imao pravni osnov. Šutanovac je naveo da o svemu postoje zapisnici i svedočnastva.

Osvrnuvši se na ove navode, Ponoš je u intervjuu za Nova.rs rekao da bi objavljivanje tih dokumenata bilo veoma korisno za njegovu kampanju, pozivajući Šutanovca da zatraži skidanje stepena tajnost sa dokumenata koji se odnose na ovu temu.

“Šutanovcu sam, kao ministru odbrane u vreme kad sam bio načelnik Generalštaba, rekao šta sam imao na teme koje su se ticale našeg tadašnjeg posla. Sve što sam imao da kažem, rekao sam tada na Savetu za nacionalnu bezbednost, na Odboru za odbranu u Skupštini i tokom javnih obraćanja. S obzirom na to da on očigledno ima više vremena, a čini se i motiva da se naprasno bavi temom nabavke opreme za izvršavanje zadataka vojske prema prostoru Kosova, bilo bi dobro da zatraži skidanje stepena tajnosti sa dokumenata koji se odnose na temu o kojoj govori. Objavljivanje tih dokumenata bilo bi veoma korisno za moju izbornu kampanju i molim ga da požuri sa tim“, rekao je Ponoš.

BONUS VIDEO Zdravko Ponoš – predsednički kandidat

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar