“Ne smatram da je primereno da me pitate za izjave šefova vanparlamentarnih političkih organizacija”, rekao je predsednik Novog DSS Miloš Jovanović, govoreći o predsednici Srpske stranke Zavetnici Milici Đurđević Stamenkovski i tako stavio tačku na svaku dalju raspravu s njom.

Kad je o stanju na desnici reč, posle izbora 17. decembra, situacija izgleda ovako:

Nakon lošeg izbornog rezultata koalicije Nacionalno okupljanje, koju su činile Dveri i Zavetnici, lider Dveri Boško Obradović povukao se sa mesta predsednika stranke, ali i iz javnosti. Ubuduće će se, kako kaže, posvetiti lokalnoj politici na nivou Čačka.

S druge strane, predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izabrala je drugačiji put.

Za loš rezultat desnice ona krivi predsednika Novog DSS Miloša Jovanovića. U seriji izjava, ali i nastupa u televizijskim emisijama, ona optužuje Jovanovića da je “privezak Dragana Đilasa”.

To je ponovila i u emisiji “Hit tvit” na televiziji Pink.

Govoreći o tome zašto nije došlo do ujedinjenja desnice, odnosno zašto je njen suprug u posednjem trenutku rekao “ne”, Đurđević Stamenkovski je rekla:

“Mi nismo želeli da se obavežemo na to da budemo privezek koaliciji Dragana Đilasa, što se od nas zahtevalo”, rekla je ona.

Milica Đurđević Hit tvit

Na pitanje ko je to od njih tražio, odgovorila je sledeće:

“Konkretno, gospodin Miloš Jovanović. Nemam problem da o tome otvoreno govorim. Iako sam se trudila u toku kampanje da održim dostojanstvo i čast desnice, ne ulazeći u tu vrstu polemike, ali mislim da više nema razloga da se to krije od građana. On je otvoreno tražio da se obavežemo na podršku za formiranje tehničke Vlade sa svim prozapadnim strankama. Mi vidimo sada u njegovim nastupima nakon izbora da se on praktično ponaša kao nevladina organizacija koja konkuriše za projekte kod evropskih fondova, on na taj način konkuriše za projekte kod koalicije “Srbija protiv nasilja”, odnosno kod Dragana Đilasa”.

Đurđević Stamenkovski je zatim rekla da je veliki broj birača Zavetnika, zapravo, glasao za SNS.

“Bilo je dosta spekulacija oko toga da li će Srpska stranka Zavetnici biti u koaliciji sa Marinikom Tepić, da li je to naš politički put, nikada o tome nije bila razgovora, niti smo mi to postavljali kao opciju. Očigledno je to neko plasirao u javnosti želeći da zbuni naše birače i koji su u ovom času procenili da postoje dva politička bloka koja su se međusobno tukla. Odupirući se prozapadnom političkom bloku oni su, govorim o našim biračima, dali glas aktuelnoj vlasti”, rekla je liderka Zavetnika.

Zatim je napomenula i da su Miloša Jovanovića posećivale delegacije stranih ambasada dan nakon raspisivanja izbora, te da je put koji je on izabao za svoju političku stranku jeste da bude privezak.

“Moneta za potkusurivanje SPN. Mi to nismo želeli da budemo i nikad nećemo biti. Ako neko želi rehabilitaciju DOS ne može u nama imati sagovornike. Mi smatramo da Srbiji nije bio potreban ni DOS 1, a kamoli DOS 2”, zaključila je Đurđević Stamenkovski.

Nije u parlamentu – ne postoji

Inače, koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, jedina su opcija desnog spektra koja je ušla u republičku i gradsku Skupštinu, a Miloša Jovanovića smo pitali da prokomentariše izjavu Milice Đurđević Stamenkovski.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ne vidim potrebu da komentarišem izjave gospođe Đurđević-Stamenkovski niti smatram da je primereno da me pitate za izjave šefova vanparlamentarnih političkih organizacija”, rekao je Jovanović i time stavio tačku na dalju polemiku.

Inače, koalicija Nacionalno okupljanje, čiji osnivači su Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici objavila je da je prestala da postoji 30. decembra 2023. godine, na dan kada su na pojedinim biračkim mestima ponovljeni neregularni izbori.

„Osnivači ove koalicije ubuduće će nastupati samostalno i samim tim snose pojedinačnu političku odgovornost za stavove izrečene posle 30. decembra prošle godine“, navodi se.

Ova odluka je usledila nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno pohvalio Đurđević Stamenkovski. Vučić je rekao da je ona talentovana političarka i da bi voleo da je vidi u SNS.

Potredsednica Zavetnika je odgovorila da nije bilo razgovora o njenom prelasku u SNS, ali da Vučićevu pohvalu doživljava kao priznanje za „odgovornu državotvornu politiku“ Zavetnika.

BONUS VIDEO: Boško Obradović podneo ostavku na čelo Dveri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare