Foto: Nova.rs, POKS

Stranke desnice izaći će na naredne izbore u dve kolone. To je epilog jučerašnjeg sastanka koji je inicirao Novi DSS, a koji je trebalo da rezultira zajedničkim nastupom na izborima. Nova Demokratska stranka Srbije ponudila je na zajedničkom sastanku stranaka desnice dokument oko saradnje na narednim izborima, ali on nije prihvaćen. Prema informacijama Nove, u poslednjem trenutku dogovor su stopirali Zavetnici, jer im je bila neprihvatljiva saradnja sa delom proevropskih partija. Iz Zavetnika i Novog DSS potvrđuju za Novu da će se na izbore ići u dve kolone.

Lider Novog DSS Miloš Jovanović inicirao je sastanak na desnici, koji je prema našim saznanjima trajao punih pet sati. Ipak, posle dugih pregovara nije postignut nikakav dogovor. U javnosti je „procureo“ papir sa ovog sastanka, koji je sačinio Novi DSS, gde su predstavljene osnove delovanja ove opozicije nakon izbora.

U tom dokumentu, koji se sastoji od šest tačaka, najpre se navodi da se na svim nivoima vlasti isključuje svaka mogućnost saradnje sa SNS nakon izbora. Osim toga, poziva se da se sruši vlast tamo gde je to moguće.

Miloš Jovanović, Boško Obradović i Vojislav Mihailović Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„Jedinstvena lista (koalicija) koju čini pet nacionalno opredeljenih parlamentarnih stranaka (Novi DSS, Srpski pokret Dveri, Zavetnici, Narodna stranka) će učestvovati u smeni SNS i režima Aleksandra Vučića, gde je to moguće – Republika, Beograd, lokalne samouprave“, navodi se u u drugoj tački ovog dokumenta.

U trećoj tački piše da su sve stranke saveza saglasne da, ako celokupna opozicija osvoji većinu odborničkih mandata u Skupštini grada, da će smeniti vlast u Beogradu u saradnji sa ostatkom opozicije.

Boško Obradović, Miloš Jovanović, Skupština Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Na republičkom nivou i usled nepremostivih političkih i ideoloških razlika sa tzv. prozapadnom opozicijom, isključena je svaka mogućnost formiranja programske Vlade. Jedino je moguće formirati tehnički prelaznu Vladu, jasno oročenu na kratak vremenski period (od tri do šest meseci) čiji bi jedini zadatak bio oslobađanje medija i priprema slobodnih izbora“, stoji u četvrtoj tački.

U petoj tački se navodi da će svi navedeni stavovi biti jasno i nedvosmisleno predstavljeni javnosti tokom kampanje i činiće sastavni deo koalicionog sporazuma. I poslednja tačka odnosi se na to da se posebna pažnja posveti riziku od tzv. „preletanja“ poslanika ili odbornika.

PROČITAJTE JOŠ...

Dogovor stopirali Zavetnici, intelektualci napustili sastanak

Prema informacijama Nove, ovaj dokument predstavljao je osnovu za razgovor, ali se kasnije pravio novi, kompromisni tekst, koji takođe nije prihvaćen.

Iako suštinski nisu menjane odredbe, tačke su se razrađivale tako da budu prihvatljive svim akterima. Ipak, do dogovora nije došlo.

Prema informacijama Nove, iako je sve bilo na korak do potpisivanja sporazuma, u poslednjem trenutku su od tog odustali Zavetnici. Kako kažu izvori Nove, Stefan Stamenkovski je u poslednjem trenutku stopirao dogovor.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Zvaničan razlog bio je ideološki sukob i nemogućnost saradnje sa delom opozicije na proevropskom spektru.

U jednom trenutku su sastanak napustili profesori i intelektualci Miloš Ković, Matija Bećković i Milo Lompar, nezadovoljni time što neće biti dogovara.

Šta kažu Zavetnici?

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika kaže za Novu da između ovih stranaka postoji neupitna načelna saglasnost oko principa koji se tiču odbrane države, odbacivanja francusko-nemačkog plana i neophodnosti promene politike i vlasti u Srbiji.

„Razmenili smo i mišljenja o izbornim strategijama, i zaključak je da naše dve koalicije mogu postići potrebnu motivaciju birača izlaskom u dve kolone. U pitanju su stranke koje su kao državotvorne i patriotske ušle u parlament prošle godine, i koje kao takve izlaze na predstojeće izbore. To potvrđuje našu doslednost, principijelnost i posvećenost srpskim nacionalnim interesima. Obe koalicije imaju svoje komunikacione strategije, a razlike koje u pristupima postoje, omogućiće nam takozvani veći domet i prostor u izbornoj kampanji. Razlike se ne tiču osnovnih principa, već su strateške prirode i iskoristićemo ih za podizanje čitavog patriotskog biračkog tela na viši nivo“, ističe Stamenkovski i dodaje:

Foto:Ana Paunković/FoNet

„Poređenja sa prozapadnom opozicijom i njihovim izbornim formatom nisu potrebna. To što na patriotskom polu opozicije nema samo jedne kolone, ne znači da nema i jedinstva i da ga među patriotama neće biti. Mi predstavljamo nove snage i sabranost u jednu kolonu nije neophodna, štaviše, imamo procene i razloge koje favorizuju dve velike liste nacionalne opozicije“, zaključuje naša sagovornica.

Jovanović: Desnica ide u dve kolone, nema nikakve drame, nastavićemo saradnju

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović kaže za Novu da je sastanak protekao u dobroj atmosferi, ali da je konačni zaključak da se ide u dve kolone.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Složili smo se da se ne slažemo oko nekih stvari. Ovog puta ćemo izaći u dve kolone, ali verujem da će obe liste imati dobar rezultat. Pozicije su jasne, nisu iste i legitimne su. Građani će moći da odluče za koga će glasati. Jasno je koje su to dve kolone. Sa jedne strane su Novi DSS i POKS, dok su sa druge strane Zavetnici i Dveri. Neke naše razlike su ostale, kako dalje protiv ovog režima, pa smo doneli odluku da se ide u dve kolone. Moram da kažem da će građani možda i imati bolji izbor, a mi ćemo se svim ovim strankama nastaviti dobru saradnju. Nema nikakve drame, vreme je da sada pričamo o programima“, poručuje Jovanović.

Dveri: Svejedno je da li će biti jedne kolone pre ili nakon izbora, ostajemo otvoreni za širenje

Lider Dveri Boško Obradović kaže za Novu da će koalicije svakako biti, da ili pre ili posle izbora. Osim toga, napominje da je saradnje neupitna i da se još uvek tehnički detalji oko formiranja koalicije.

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Da nam je stalo do šireg opozicionog sabiranja državotvornih i patriotskih snaga dokazali smo formiranjeg Nacionalnog okupljanja koje čine Srpski pokret Dveri, Srpska stranka Zavetnici i grupa istaknutih srpskih intelektualaca. Ostajemo potpuno otvoreni za dalje širenje Nacionalnog okupljanja i uključenje i drugih parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih stranaka, patriotskih udruženja i pojedinaca, o čemu ćemo obavestiti javnost u narednim danima“, zaključuje Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare