Ako je bilo ikakvih sumnji u to da je u Srbiji počela još jedna predizborna kampanja, poslednje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića ih je u potpunosti otklonilo. Smanjenje cena parizera, jogurta, deterdženta za pranje posuđa, zatim nova finansijska pomoć penzionerima i povećanja minimalca, predstavljaju zvižduk za početak nove predizborne trke. Problem je u tome što će sva obećanja i podstreci glasačima vladajuće stranke biti naplaćena iz džepa samih građana, pa profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović za Novu kaže: “ko se raduje, nek požuri s tim”.

Ko nije stigao da isprati, u poslednje dve nedelje predsednik Srbije je vredno radio. I slikao se. Prisustvovao je ceremoniji svečanog uručenja ključeva novoizgrađenih stanova za izbegla lica iz BiH i Republike Srpske u Beogradu. Zatim je bio na otvaranju stadiona Dubočica u Leskovcu.

Stigao je Vučić i da obiđe završne radove na mostu preko Mlave, u Petrovcu na Mlavi. Tom prilikom je stigao da popije i “jutarnje pivo s radnicima”. S obzirom da znamo da predsednik pije samo koka-kolu zero i čaj od kamilice, reklo bi se da je ovde reč o nekoj grešci, ali Vučić je sam tako napisao na Instagramu.

Onda je usledilo još jedno obraćanje predsednika građanima Srbije, na koje predsednik nije poneo tablu na koju smo svi navikli, već korpu iz marketa.

I počeo redom iz nje da vadi parizer, jogurt, mleko, ulje, deterdžent, čak i šampon za bebe.

„Ovo je pileći parizer…“

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“Ono što je veoma važno, ja sam molio ministra Tomislava Momirovića da zajedničkim naporima sa proizvođačima i trgovcima pokušamo da uradimo određene stvari. Ja sam zahvalan svima – proizvođačima, trgovicima, ministarstvu i ministru Momiroviću lično… Ovde su proizvodi koji će biti označeni ovakvim logom – ‘Bolja cena’. To ćete od sledeće srede videti u svim lancima. To je 20 proizvoda, među kojima su neki od osnovnih. Mi smo spremili cene u regionu zbog laži mnogih kako imamo najviše cene.. Imate hleb, koji je osnovni proizvod, koji ima ubedljivo najnižu cenu u regionu. Pošto smo zajednički pregledali gde imamo probleme sa cenama, molili smo ljude… Ja ću vam pokazati sad, evo za parizer da se uhvatim”, počeo je Vučić i nastavio u stilu agenta teleprodaje.

“Ovo je pileći parizer, redovna cena danas je 399 dinara, a od srede će biti 259,99 dinara. Dakle, reč je o ogromnom pojeftinjenju. Evo je jogurt, redovna cena mu je 164, 90 dinara, a biće 130,90 dinara. Molim ljude da pronađu na rafovima gde piše ‘Bolja cena’. Nekima to izgleda smešno. Meni ne izgleda. Ovo je naš način da pokažemo ljudima koliko brinemo i da razumemo poruke“, kaže Vučić.

Zatim je pokazao deterdžent za pranje posuđa.

Foto: Aleksandar Barda/FoNet

“Redovna cena je 126 dinara, a nova će biti 70 dinara. Ovo su neke špagete, 75 dinara je cena, a biće 49,99 dinara. Mleko dugotrajno, redovna cena je 109,99, a biće 95 dinara. Ovo je sok od jabuke, od 120 dinara, biće 80 dinara od srede. Krompir – redovna cena je 99 dinara, moćićete da nabavite dobar krompir za 60 dinara. Imaćete domaći neki začin, domaći, tako se zove, dodatak jelima, redovna cena je 70 dinara, biće 50 dinara. Ima šampon za bebe, redovna cena 107,99, biće 69,99. To je veoma važno za majke i očeve. I ovo je kafa, ona je 139,99, a biće 89, 99 dinara“, rekao je Vučić.

Prethodno je obećao da će svi penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara.

“ Svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona dobiće novčanu pomoć između 25. novembra i 5. decembra i to po 20. 000 dinara svakom od njih, mimo najavljenog povećanja penzija”, rekao je Vučić.

Prvog dana septembra, najavio je predsednik i da su povećane plate prosvetnim i medicinskim radnicima za 5,5 odsto i dodao da je uveren da će minimalna zarada u 2024. iznositi više od 400 evra.

“Od 1. oktobra ide i prvo povećanje penzija od 5,5 odsto, a posle od januara još za 14,6 odsto“, naveo je Vučić.

„Znam da povećanje i dalje nije dovoljno i da ljudi ne žive lako, ali ovoliki napredak je mnogo truda uloženo. A pitam vas da li smo ikada imali veće plate i penzije? Ne znači da su dovoljne, ali vas molim da u budućnosti radimo više i marljivije kako bi našoj deci obezbedili bolju budućnost“, rekao je tada Vučić.

Ako podsetimo i na pomoć države od 10.000 dinara za decu do 16 godina, čija isplata počinje 25. septembra, krug je zatvoren.

„Tako je i Putin išao po samoposlugama“

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović za Novu kaže da je ovo jasan početak predizborne kampanje.

Danica Dana Popovic
Danica Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Mi živimo u predizbornoj kampanji otkako je on došao na vlast. To je ta radikalska logika permanentnih izbora. Viču i deru se po televizijama, onda vide kakvi su rezultati, pa ako nisu zadovoljavajući idemo opet na izbore. A šta sve Vučić u toj kampanji obećava je u sklopu toga. To što on na konferenciji vadi parizer, kafu, deterdžent to je nešto što su ga savetovali da treba da uradi, to je deo nove predizborne kampanje. Isto to je i Putin radio, išao po samoposlugama, vadio neke cedulje, zapisivao brojeve… Na stranu to što je predsednik tu kao neka kasirka, i što sve izgleda presmešno”.

Na pitanje kako će se sve obećano ispuniti i da li imamo novca za to ili ćemo morati u nove zajmove, Popović kaže:

“Ko se raduje nek požuri s radovanjem. Ovakve stvari se uvek pokrivaju novim zaduženjima, novim kreditima, a to na posletku plate građani. Vi ne možete drugačije to da pokrijete, jer ako imate rast od jedan odsto, a hoćete da povećate troškove na skoro 10 odsto, vi prosto morate da se zadužite”.

Podsetimo, opozicija je prethodne sedmice započela blokadu rada parlamenta, zahtevajući da se ispune zahtevi protesta “Srbija protiv nasilja” i raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora, koji bi trebalo da budu održani do kraja ove godine.

BONUS VIDEO: Opozicija traži – „Vučiću, raspiši izbore do kraja godine“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare