Četiri meseca pred kraj godine Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić usvojila je rebalans budžeta. Slučajno ili ne, tek novi plan trošenja budžetskog novca napravljen je uoči redovnih, ali po svemu sudeći i vanrednih izbora koji nas čekaju u narednom periodu. Ni izbor stavki u koje će biti uložen dodatni novac, Nacionalni stadion i putevi, nije slučajan i u skladu je sa onim što se forsira u izbornim kampanjama.

Već sada se izdvojilo nekoliko ključnih stvari koje će očito biti u fokusu aktuelne vlasti tokom zvanične izborne kampanje (nezvanična traje sve vreme). Novac se već deli. Po 10.000 za dete do 16 godina, a na spisku su i penzioneri koji će dobiti povećanje. Osim toga, u fokusu će biti  projekat izgradnje Nacionalnog stadiona (deo projekta EXPO 2027) u koji će, usvojenom prema rebalansu budžeta, biti uloženo dodatnih pet milijardi dinara (oko 8,5 miliona evra).

Pompezno najavljeni Nacionalni stadion rebalansom budžeta dobiće još pet milijardi dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra. Stadionu se pridružio i novi omiljeni projekat vlasti, “Expo 2027”. Procenjuje se da će gradnja stadiona da košta približno 540 miliona, a projekta Expo 2027. najmanje 12 milijardi evra. I putarska preduzeća dobiće više nego što je prvobitno planirano.

Drugi na spisku su putevi čije se asfaltiranje po pravilu organizuje isključivo u izbornom periodu. Tako će subvencije za putarska preduzeća biti uvećane za čak 60 odsto.

Za građane je to čak i dobra vest, jer su izbori očito jedini period kada se u Srbiji sređuju lokalni putevi. A koliko se malo toga radi na lokalu, možda najbolje govori činjenica da su ti putevi u lošem stanju uprkost izbornim kampanjama iz kojih Srbija gotovo i da ne izlazi.

Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Kad god izbori budu raspisani, a u igri je decembar, mart i jun, ono što je izvesno jeset da će se novac građana Srbije trošiti za promociju vladajuće političke stranke.

PROČITAJTE JOŠ

Profesor fakulteta političkih nauka dr Dušan Pavlović takođe smatra da usvojeni budžet jeste predizborni budžet.

“Mi u poslednjih 10 godina imamo izbore u proseku na dve godine, to znači da predizborna kampanja manje-više traje stalno. Imate izbornu godinu, pa godinu pripreme za izbornu godinu, i tako redom. Ovo jeste izbrni budžet, kao što su i raniji budžeti bili izborni”, kaže Pavlović.

Foto: Zoran Lončarević

On dodaje da aktuelna vlast često pred izbore “kupuje političku podršku”, što je ovog puta uradila dodelom po 10.000 dinara deci, odnosno njihovim roditeljima. Takođe, podseća na to da se isto radi i sa penzionerima, kojima se penzije povećavaju van zakonski određenog okvira.

Profesorka Ekonomskog fakulteta u penziji dr Danica Popović kaže za “Novu” da su ovakve promene u budžetu su isključivo nastavak kampanje koja traje duže od decenije.

Danica Popović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Otkako je Vučić na vlasti, on vodi kampanju. Mi 12 godina nismo imali mesec dana mira. On dobije izbore, pa kaže da će nova biti formirana za šest meseci, pa šta je to ako nije predizborna kampanja”, pita se profesorka Popović.

Dakle, predizborna kampanja traje, a nju neće finansirati onaj ko se za nju priprema, već svi građani Srbije.

Šta je novo u budžetu?

Kako se može videti u usvojenom rebalansu budžeta za 2023. Ministarstvo finansija planira da do kraja godine izdvoji 3,9 milijardi dinara, odnosno oko 33 miliona evra za projekat “Expo 2027”, a u 2024. i 2025. biće obezbeđeno još 320,8, odnosno 597 miliona evra.

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

To će biti praktično prva milijarda ulaganja od najavljenih 12 milijardi evra.

Rebalansom su takođe povećani ovogodišnji planirani izdaci za Nacionalni stadion, i to sa 7,7 na 12,3 milijardi dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra. Za sledeću godinu planirano je izdvajanje još sedam, a u 2025. još milijardu dinara iz budžeta., što je ukupno 68,2 miliona evra.

Od prvobitnih 250 miliona evra, cena izgradnje Nacionalnog stadiona je drastično porasla. Tako Srbija planira da podigne dva kredita u ukupnom iznosu od 540 miliona evra kako bi platila jedan od omiljenih Vučićevih projekata.

Iz predloga rebalansa budžeta za tekuću godinu ostalo je nerazjašnjeno i zbog čega su subvencije putarskim preduzećima povećane sa nepunih 20 na gotovo 32 milijarde dinara, što je uvećanje od 60 odsto. I mada nije sporno da su novi putevi i rekonstrukcija već postojećih potrebni, čini se da je jedna od omiljenih aktivnosti aktuelnog predsednika njihovo otvaranje.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

S druge strane, suprotno ovim povećanjima, za osam puta su smanjeni planirani izdaci za izgradnju metroa, sa oko 30 na četiri milijarde dinara, dakle na oko 34.000 evra. Takođe, sredstva za energetski ugrožene kupce su prepolovljena sa četiri na dve milijarde dinara, što je oko 17 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar