Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević rekao je u intervjuu za Novu da ukoliko se Aleksandar Vučić plaši da raspiše izbore, građani se na plaše da ga nateraju na to. Naglasio je da je poslednja sednice u Narodnoj skupštini pokazala kako izgleda diktatura u praksi i pozvao Vučića u ovaj dom da razgovaraju o vanrednim izborima. Poručio je da će Demokratska stranka nastaviti da radi na ujedinjenju opozicije i podvukao da je otvorena mogućnost da organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" nastupe na jednoj listi na narednim izborima.

Da li je opozicija napravila dobar potez zbog toga što je blokirala rad parlamenta, iako je vlast usvojila sve zakone?

Kada u Narodnu skupštinu mimo svih procedura, zakona i Ustava ove zmelje stigne predlog budžeta koji je direktna pretnja standardu građana, koji predviđa da ovaj odlazeći režim na
isteku svog roka upotrebe još jednom duboko gurne ruku u narodni džep povećanjem akciza, nameta i drugih globa kako bi sproveo još jednu veliku pljačku, niko nema prava da od opozicije očekuje da saučestvuje u pljački građana. Ako tome pridodamo činjenicu da je po nalogu bivšeg predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, vlasnik naprednog propagandnog servisa Željko Mitović pokrenuo novu sezonu rijalitija kojim ovaj mafijaški i zločinački režim priziva neki novi „Ribnikar“ i novi Mladenovac, poslanici opozicije koje data poslanička zakletva obavezuje na njeno ispunjenje, morali su da pristupe poslednjoj odbrani Ustava i zakona ove zemlje opstrukcijom parlamenta i naporima da se ove pogubne odluke ne donesu.

Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ova vlast samo misli da je usvojila predložene zakone. Način na koji su usvojeni budžet i poslednji set zakona svakako je mimo svih procedura i zahtevaće da ovi zakoni budu poništeni po oslobođenju Srbije od mafije kako bi ih neka nova vlada donela u najboljem interesu građana Srbije u jednoj normalnoj parlamentarnoj atmosferi. Posebno je problematičan izbor novog ministra privrede i ja izražavam ozbiljnu sumnju u verodstojnost rezultata glasanja, jer zapisnik sa sednice koji je bilo nemoguće voditi verovatno ne potvrđuje rezultat koji je sekretar skupštine saopštio.

To je isti sekretar koji je usvojen skandalozni zakon o konverziji odbio da uruči opoziciji kako bismo Ustavnom sudu predali zahtev za zaštitu zakonitosti, zašta je opozicija obezbedila 84 potpisa poslanika, već ga je brže bolje odneo na potpis Aleksandru Vučiću kako bi ovaj još jednom obradovao svoje tajkune koji podržavaju naprednu mafiju. Protiv sekretara Skupštine Srđana Smiljanića zbog toga je predata krivična prijava i iz tog razloga on je nedostojan da bude na ovoj važnoj funkciji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naposletku ova sednica je bila politički ogled ovog režima kako izgleda diktatura u praksi. Bratislav Gašić je na ovoj sednici formirao novu poslaničku grupu, sastavljenu od pripadnika policije u civilu među kojima su se našli i bivši bokseri koji su tu bili verovatno kako bi pojačali snagu argumenata politički zanemoćalog Vladimira Orlića koji je istovremeno bio i stečajni upravnik parlamenta i najglasniji portparol ovog palog režima.

Kako objašnjavate to što je sada stigao zahtev za izbore s obzirom na to da je vaš predsednik stranke Zoran Lutovac govorio da ne može da bude izbora, dok su građani na ulicama?

Očigledno je da Aleksandar Vučić ne želi da ispuni zahteve građanskog protesta Srbija protiv nasilja. Takođe očigledno je da će i građani i opozicija koja učestvuje u organizaciji ovih protesta odlučno istrajati na ispunjenju ovih zahteva i od njih nećemo odustati kako bi u Srbiji konačno počeo da se primenjuje princip da vršenje vlasti podrazumeva samo i isključivo odgovornost a ne privilegije. Ako Vučić to ne želi da uradi, te zahteve moraće da ispuni neka druga vlada, a nju možemo dobiti samo izborima. Koliko god Aleksandar Vučić priželjkivao da Srbiju uvede u peti rat u poslednjih trideset i kusur godina i to građanski rat jednih protiv drugih, dok god postoji Demokratska stranka sa svojim partnerima mi ćemo se nenasiljem boriti protiv bezumnog zla i mržnje koji za cilj imaju novo krvoproliće u Srbiji. Izbori, pošteni i kontolisani, izbori koji se ne sprovode po izbornim pravilima mafije su jedini put za izlazak iz duboke političke, društvene, socijalne, ekonomske i moralne krize u koju nas je gurno mafijaški režim Aleksandra Vučića.

Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kakav odgovor očekujete od Aleksandra Vučića?

Vučić je već poslao svoje skutonoše da u njegovo ime odgovaraju. Oglasili su se i drugi portparoli mafije i glasnogovornici zla. Naš zahtev je jasan. Zahtevamo održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine. Ako Vučić želi da o tome razgovara, neka odmah dođe u Narodnu skupštinu koja je jedino mesto za takav razgovor. Ako se najveća politička kukavica u istoriji Srbije plaši da raspiše izbore na kojima bi omogućio mirnu primporedaju vlasti, građani se ne plaše da ga na to nateraju predvođeni onim strankama koje su oko ovoga saglasne.

Zašto bi Vučić raspisivao izbore ukoliko nije siguran u svoj i uspeh SNS?

Tačno je da Vučić raspisuje izbore tek kada je siguran da ih je već pokrao i da ti izbori samo predstavljaju formalnost koja treba da verifikuje tu činjenicu. Ako ne želi da političku krizu rešava na izborima, onda će na to biti primoran. Nijedan diktator ili tiranin, a pogotovo šef mafije ne pristaju da izgube izbore ni pod kojim uslovima. Sa mafijom se ne pregovara. Mafija se pobeđuje i procesuira pred nezavisnim sudovima, a potom se donosi zakon o lustraciji, o oduzimanjhu imovine stečene kriminalom i korupcijom i onda se ti zakoni primenjuju. I to jednako prema svima i prema vlasti i prema opoziciji. Samo tako se gradi poverenje da će novo društvo počivati na pravdi i slobodi.

Formirali ste koaliciju sa Zajedno i SRCE, da li je to blok koji će nastupiti na izborima?

Koalicije se formiraju tek kada se raspišu izbori. Ovo su naši prioritetni politički partneri i to smo isticali još od janurara kada smo u ovom formatu nastupali na tribinama zajedno i sa Ne davimo Beograd. Siguran sam da će po raspisivanju izbora na zajedničkoj listi sa nama biti i drugi partneri koji su iskreni borci portiv autokratskog i mafijaškog režima. Demokratska stranka je već trideset godina stožer okupljanja opozicije. Mi smo u prošlosti puno puta pokazali da smo zarad opšteg interesa uvek spremni da se odreknemo onoga što bi u javnosti bilo protumačeno kao pokušaj da stranačke interese postavimo iznad opšteg cilja i sveobuhatnog dobra za građane i državu, ali nikada ne pristajući da se odreknemo naših vrednosti i ideala kojima smo posvećeni od obnavljanja rada Demokratske stranke.

Zahtev za izbore dolazi u trenutku kada je došlo do podela u Narodnoj i stranci Zajedno. Koliko to može da utiče na krajnji izbor i demotiviše birače da izađu na izbore i glasaju za opoziciju?

Ja sam sada apsolutno uveren u pobedu građana nad mafijaškim režimom. Posao stranaka je uz ovakvu opredeljenost, odlučnost i istrajnost građana mnogo olakšan. Naše je samo da artikulišemo to opravdano nezadovoljstvo, kako narodni gnev ne bi prerastao u nekontorlisani bes, koji bi se kao takav izlio na ulice Srbije. Ova dešavanja nisu ključna, jer nasuprot ovome imamo i integrativne procese poput okupljanja Demokratske stranke, Zajedno Nebojše Zelenovića, Srca Zdravka Ponoša i Rumunske partije. Istovremeno o raspadu Srpske napredne stranke se sve manje govori u javnosti. Aleksandar Vučić je sad već bivši predsednik te stranke, novi pokret čije se formiranje najavljuje duže od godinu dana nije ni na vidiku. Neke poslanike vladajuće većine poput Dragomira Karića nismo videli na sednici već godinu dana, Nenad Popović nije glasao za mnoge važne odluke, a vladajuća večina jedva je sakupila 140 poslanika za usvajanje budžeta. Demokratska stranka će insistirati na daljem ujedinjavanju opozicije po pitanju da li ste za ili protiv mafije na vlasti i autokratskog načina vladavine Aleksandra Vučića.

Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Verujete li da će Aleksandar Šapić biti kandidat za gradonačelnika ispred SNS ili će mu SNS „okrenuti leđa“?

Jedino za šta je sada Šapić siguran kandidat je optuženička klupa Specijalnog suda za organizovani kriminal. Ako mu je uteha, nije jedini predstavnik ovog režima kome je takva sudbina izvesna.

Može li opozicija da formira zajedničku listu „Srbija protiv nasilja“ i tako izađe na predstojeće izbore?

Jedna izborna lista organizatora protesta je otvorena mogućnost. Jedini uslov koji za tako nešto postavlja Demokratska stranka je da se svi eksplicitno izjasne da im je saradnja sa mafijaškim režimom neprihvatljiva. Verujem da je to sasvim jasno. Na izjašnjavanju ili Srbija ili mafija, siguran sam da smo svi izabrali pravu stranu i da građani to vide. Zato je pobeda nad naprednom mafijom neupitna.

Bonus video: Milivojević – Vučić se ruga građanima Srbije 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar