Aleksandar Vučić i vladika Sergije Foto: Vesna Lalić, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Episkop bihaćko-petrovački Sergije obratio se javnosti preko sajta svoje eparhije, a poruka odiše umilnim tonom prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U svom novom literarnom delu, objavljenom na sajtu Eparhije, Sergije je pisao o „petokolonašima“, „izdajnicima“, „nevernicima“, navodeći da o „otadžbini govore oni koji žive na kritici Crkve i državne vlasti“.

Pročitajte još...

Vladika se (gle čuda) posebno osvrnuo na kritiku državne vlasti, pa se, s tugom u srcu, zapitao „ko li prokle Aleksandra Vučića“.

„Pored svih pritisaka sa zapadnih i istočnih strana, do onih koji dolaze od satelitske vlade Aljbina Кurtija, (on) mora još da trpi udarce iznutra, od onih koji bi trebali biti njegovi, da ga ojačaju podrškom, bar dok je na čelu države? Nije lako voditi Srbe. Nikada nije ni bilo. Кarađorđu smo odsjekli glavu, a poslije ga veličali u pričama i pjesmama. Miloša Obrenovića smo prognali iz Srbije, oteli mu vlast, da bismo ga kasnije nazvali Milošem Velikim, jer je vidio ono što mi nismo umjeli, jer je znao ono što mi nismo znali. Ismijavali smo Vuka Кaradžića, da bismo ga kasnije uzidali u temelj srpske prosvjete. Istorija nam se ponavlja! Svaki iole značajniji Srbin osuđen je na prokletstvo od onih za koje se borio, ali kasnije, kada vidimo da smo pogriješili, mi se ne mijenjamo, već čekamo novog vođu, da ga sapletemo, da mu zagorčamo put, namjere i htijenja. Evo, danas se jasno vidi trag našeg posrtanja“, poručuje vladika Sergije.

U nastavku teksta, episkop Sergije nastavlja priču o političkim protivnicima vlastima, a njegovim opažanjima pozavideli bi i prvaci Srpske napredne stranke, članovi Glavnog odbora i Predsedništva partije, kojima je, između ostalog, posao da pišu saopštenja poput ovog koje je napisao vladika Srpske pravoslavne crkve.

„U glavama političkih oponenata, željnih vlasti po svaku cijenu, Vučić će i dalje biti izdajnik, onaj koji će izdati „oteto Кosovo“. Što bi rekao naš narod: „Кo nas je kleo nije dangubio!“ Onima kojima je stalo do Кosova i Metohije kao do lanjskog snijega, optužuju predsjednika Vučića da će izdati ili da je već izdao ono što njima nije pošlo za rukom. Nevladine organizacije, zna se koje, „slobodni“ mediji, zna se koji, već pucaju po Aleksandru Vučiću, ali ovaj put rafalnom paljbom. Vučića još uvijek maše, ali istinu pogađaju. Ipak, ne daju se naivni Srbi lako prevariti. Zna Srbija, ali i svi oni kojima je stalo do Srbije, da Vučić nije izdajica i da neće izdati, jer mu je takav genetski kod. Ipak je on unuk Srbina kojeg su ubile ustaše. Takvi se ne pišu među izdajice, pa sam, što se toga tiče, miran i spokojan. Treba i Srbija da bude. U političkom trenutku koji je na korak do svjetskog rata, Aleksandar Vučić može Srbima reći da čini isto ono što je nekada rekao Sveti Stefan Štiljanović: ‘Plovimo posred neprijatelja, kao riba sred vode'“, navodi se, između ostalog, u saopštenju. 

Sergije uporedio Vučića sa Isusom, zarada: 59 miliona

Ovo nije prvi put da vladika Sergije nastupa kao aktivista SNS, s namerom da odbrani lik i delo Aleksandra Vučića.

Podsetimo, krajem 2020. godine, on se takođe obratio javnosti preko sajta svoje eparhije, a tada je poredio “Vučićevu patnju“ i sa Hristovim stradanjem“.

“Da živim u Beogradu ili negde u unutrašnjosti Srbije, možda bih o predsedniku Vučiću razmišljao na nešto drugačiji način, možda bih, kao mnogi, više bio vođen ličnim, a manje nacionalnim interesima. Ali, pošto sam monah i episkop koji živi i stoluje u manastiru Rmnju, na pustoj i surovoj granici Bosne i Like, moj pogled na život, saživot, na prilike i neprilike, uslovljen je samo jednim – željom da duhovno i biološki preživi ovo moje malo i nejako stado Hristovo, koje mi je dato na brigu i staranje”, poručio je ovaj episkop, zaključujući da je “Vučićevo raspeće naše vaskrsenje”.

Vladika Sergije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Dok god raspinju Aleksandra Vučića, znam da nam je dobro krenulo, da nam ide, da smo tu gde jesmo. Kad ućute, znaću da nije kako treba, da nestajemo i da nas neće biti. Vučićevo raspeće je naše vaskrsenje”.

Nakon ovog saopštenja, ubrzo je stigla i odluka Vlade Srbije da se donira pomoć Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, na čijem čelu je Sergije, u iznosu od  od 59,1 miliona dinara.

BONUS VIDEO: Kad je Vučić postao vuk

Komentari

Svi komentari (5)