Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U danima kad je Sveti arhijerejski sabor birao vladike na upražnjena mesta, Vlada Srbije je donela odluku da pruži finansijsku injekciju pojedinim eparhijama Srpske pravoslavne crkve. Iz budžetske rezerve izdvojeno je 2,5 miliona evra, a pomoć su dobile Eparhija šumadijska, bihaćko-petrovačka i niška, na čijem su čelu episkopi koji pripadaju takozvanoj “državnoj” struji. Na taj način, novcem svih građana Srbije su nagrađeni episkopi koji su se pokazali kao - poslušni.

Na sednici održanoj 27. maja, Vlada Srbije je donela odluku da Crkvi uplati 289,3 miliona dinara pomoći, odnosno 2,46 miliona evra iz budžetske rezerve.

Reč je o ukupnoj sumi, koja je izdvojena za tri pravoslavne eparhije, na čijem se čelu nalaze vladika Jovan(Eparhija šumadijska), Sergije(Eparhija bihaćko-petrovačka) i Arsenije(Eparhija niška). Ono što, međutim, dodatno upada u oči što su ti milionski iznosi izdvojeni sa razdela koji je, između ostalog, namenjen prevenciji i ublažavanju posledica nastalih usled bolesti kovida 19.

U obrazloženju je navedeno da se taj novac uplaćuje u vidu donacije kao “finansijska pomoć”, što je samo jedno od opravdanja za faninsijsku podršku delovima SPC koji su u prethodnom periodu otvoreno podržavali vlast i “napore” predsednika Vučića.

Ko su episkopi kojima je dodeljena pomoć

Slučajno ili ne, državna pomoć upućena je eparhijama baš u trenucima kad je zasedao Sveti arhijerejski sabor i kad su arhijereji odlučivali o značajnim mestima u SPC – ko će zauzeti poziciju novog mitropolita crnogorsko-primorskog, zagrebačko-ljubaljanskog, episkopa valjevskog, kao i ko će činiti sastav novom Sinoda.

Upravo je jedan od istaknutih sinodalaca i prijatelja predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, episkop šumadijski Jovan bio među onima čije su eparhije dobile novac od države i to 88,6 miliona dinara.

Vladika niški Arsenije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vladika Jovan je prethodne dve godine bio član Sinoda SPC, a nakon što mu je istekao mandat, ostao je na funkciji “zamenika člana”. Podsetimo, uoči izbora patrijarha SPC, predsednik Srbije je boravio u Kragujevcu kako bi obišao radove na crkvi posvećenoj Svetim velikomučenicima kragujevačkim u Šumaricama, a njegovu posetu obeležio je srdačan doček vladike Jovana. Episkop šumadijski je tom prilikom rekao da je veoma srećan što ga je dočekao i da je njegova poseta “veliki dar i blagoslov”.

„Najavio je da će pomoći da se ovo zdanje dovrši. Ovo je blagosloven dan i ući će u istoriju eparhije Šumadijske i Šumadije da je jedan predsednik iz ljubavi došao da pomogne da ovo dovršimo”, rekao je tada vladika Jovan.

Na umilne tonove episkopa šumadijskog država nije ostala nema, te je nastavila da šalje novac njegovoj eparhiji.

Sergije uporedio Vučića sa Isusom, zarada: 59 miliona.

Da zna šta i kada treba reći predsedniku pokazao je i episkop bihaćko-petrovački Sergije, čija je eparhija dobila od države pomoć od 59,1 miliona dinara.

Podsetimo, krajem prethodne godine, vladika Sergije se obratio javnosti preko sajta svoje eparhije, pokušavajući da “odbrani Vučića od napada” i praveći paralele između “Vučićevog” i Isusovog stradanja.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Da živim u Beogradu ili negde u unutrašnjosti Srbije, možda bih o predsedniku Vučiću razmišljao na nešto drugačiji način, možda bih, kao mnogi, više bio vođen ličnim, a manje nacionalnim interesima. Ali, pošto sam monah i episkop koji živi i stoluje u manastiru Rmnju, na pustoj i surovoj granici Bosne i Like, moj pogled na život, saživot, na prilike i neprilike, uslovljen je samo jednim – željom da duhovno i biološki preživi ovo moje malo i nejako stado Hristovo, koje mi je dato na brigu i staranje”, poručio je ovaj episkop, zaključujući da je “Vučićevo raspeće naše vaskrsenje”.

“Dok god raspinju Aleksandra Vučića, znam da nam je dobro krenulo, da nam ide, da smo tu gde jesmo. Kad ućute, znaću da nije kako treba, da nestajemo i da nas neće biti. Vučićevo raspeće je naše vaskrsenje”.
Treći u nizu vladika čija je eparhija dobila pomoć, episkop niški Arsenije, nije se u prošlosti razmetao sa izjavama o predsedniku, ali je, kako ranije izvori Nove isticali, u potpunosti lojalan državnoj struji unutar Srpske pravoslavne crkve. Nagrada za lojalnost iznosi 141,6 miliona dinara namenjenih za otklanjanje “posledica koronavirusa”. Episkop Arsenije ustoličen je za episkopa niškog 13. avgusta 2017. godine, a liturgiju je predvodio tadašnji patrijarh Irinej.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare