Dušan Milenković i Bojan Klačar Foto: N1

Bojan Klačar iz CeSid-a poručio je da je očekivano sve što smo videli tokom skupštinske rasprave i od vlasti i od opozicije i da se isto desilo u septembru prošle godine, dok je Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog rekao da smo tokom današnjeg zasedanja „svašta gledali“.

„Meni je najvažnije koliko je predloga izneo pred poslanike, odmah je dao do znanja da ne sme jer je deo pregovora, ali će izneti najteže odredbe po nas. Suštinski on je rekao da se pominje da Srbija ne sprečava Kosovo da se priključuje u međunarodne organizacije. Ono što je on izneo je neki plan od 10 tačaka za politiku Srbije, za koji smatram da je realno ona ocena koju je imao Radomir Lazović da je tu nabacao dosta stvari koje on plasira kao narativ i da tu nema ničeg suštinski vezanog za ovaj plan“, smatra Milenković.

Kako kaže Klačar, stvari ne zavise ni od Vučića, ni od Srbije, ni od Prištine i dodaje da je ideja posrednika takva da dokument ostane nedostupan javnosti.

„Možda je teška reč tajan, čini mi se da se ovde radi o diplomatskoj strategiji da će se postići bolji rezultat ako javnost ne bude upoznata, jer bi najšira javnost i u Srbiji i na Kosovu bila nezadovoljna velikim brojem rešenja i da bi to moglo da utiče na sam tok pregovora. U Skupštini smo dobili da je 90 odsto onoga o čemu se razgovara u medijima sadržaj tok dokumenta. Ne bih potcenio ni tih 10 odsto, svaka reč može da bude veoma važna. Poslanici su s pravom nezadovoljni što nemaju dokument, čini mi se da postoji dovoljno elemenata da danas polemišu. Čini mi se da su mogli da razgovaraju, iako nije dostupna integralna verzija dokumenta. Šteta što se nisu desile konsultacije iza zatvronih vrata, to je bila prilika da stranke dobiju više detalja i ja bih rekao da bi ta rasprava bila konstruktivnija, to ne znači da se parlament preskoči“, rekao je Klačar.

Dodao je da je sve što smo videli i od vlasti i od opozicije očekivano.

„Već smo to videli u septembru prošle godine. Ima tu puno različitih elemenata, opozicija nije toliko jedna adresa da bismo mogli da svedemo na jedan osvrt. Bilo je konstruktivnih polemika i rasprava, bio je drugi deo opozicije koji se nije bavio Kosovom nego vlašću i treći deo opozicije, koji je oličen u strankama desnice, koji je jasno pokušao Kosovo da predstavi na način kako to odgovara njihovom biračkom telu. Plenum je uvek predstava za ljude ispred kamera, sve što se izgovara, izgovara se sa namerom da dođe do biračkog tela, bolje su rasprave na odborima nego u plenumu. Kad je ova tema u pitanju, čini mi se da je politika SSP i PSG i konstruktivna i dosledna. Čini se da ovoj debati nedostaje rasprava šta bi Srbija želela da postigne na Kosovu i nema rasprave o tome šta bi bile posledice potpisvanja ili nepotpisavianja“, navodi Klačar.

„SSP i PSG pokazuju od pojavljivanja ove informacije, daju nam signale da bi to podržali. Zato što su oni rekli u nekoliko navrata da ne bi podržali sporazum koji uključuje priznanje Kosova. Oni bi mogli da budu konstruktivni“, dodao je Milenković.

Najveći problem sporazuma je što nema šargarepe, jer tu šargarepu ne može niko da ponudi, smatra Klačar.

„U ovom sporazumu trenutno takve ponude nema i to nemanje ponude utiče i na motivaciju da se potpiše. Puno više od članstva u EU za Srbiju bi značilo, da parafraziram Dačiča, a to je jasna poruka o građenju nekog novog partnerstva. Meni se čini da to nedostaje, da se te poruke vide od SAD, da bi takve poruke bile čvršća garancija da fleksibilnije posmatraju sporazum“, kaže Klačar.

Milenković je podsetio da je Vučić rekao da Zajednica srpskih opština nije deo plana i da treba da se realizuje pre nego što se potpiše.

„Zanimljiva je Kurtijeva današnja izjava gde je on sa svojih šest principa potpuno smanjio verovatnoću da će to da se desi. Veoma je značajna nova imformacija gde Kurti, jedna imaginacija njegova, da se ZSO osniva tek kada se potpiše priznanje, to je novi problem za ovaj proces“, smatra Milenković.

BONUS VIDEO: Direktno iz Skupštine: Kako je izgledala tuča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar