Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs, Printscreen RTS

Milan St. Protić, istoričar i diplomata, kaže da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, u uvodnom slovu nije rekao ništa novo.

„To su ponovljene njegove fraze izgovorene već bezbroj puta poslednjih meseci i godina. Nisam čuo ništa što bi me iznenadolo ili što bi za mene bilo neki iskorak. Uglavnom praznoslovlje“, navodi on za Danas.

Kako dodaje, njegov osnovni utisak je da se Vučić našao u poziciji u kojoj se zamrzao, kao da se zakočio.

„Ovo sad dalje se pretvara u cirkus. Skupština sad počinje da liči na ruglo kome smo svedočili u ovom našem dobu. Celo to ozbiljno pitanje se pretvorilo u spektakl, gde takozvana patriotska opozicija koristi priliku da pokaže ko je i šta je iako nijedan njen stav nije ni održiv, ni iskren, ni ozbiljna. A sa druge strane imamo horsko pevanje i poručene alpaluze od strane vladajuće stranke i njenih poslanika. Kao i predsednika u svom omiljenom statusu glavnog glumca na sceni sa gomilom praznoslovlja“, opisuje on sednicu Skupštine.

Upitan kako mu se čini ponašanje treće strane, odnosno proevropske opozcije, da li je trebalo da prihvati učešće na sednici ili ode na konsultacije i vidi francusko-nemački predlog, odgovara da nije prava osoba da odgovori na to pitanje jer je bio protivnik izlaska na izbore i ulaska u parlament.

„Kad su se u to kolo uvatili, evo do čega ste doveli. Da nemaju potez. Ili će da idu kod njega na poklonjenje ili će da učestvuju u ovoj sramoti u Skupštini. Oni nemaju nikava čvrst stav i ne smeju da kažu otvoreno za šta su. Jer kad vas neko dovede do toga da li ste za ili protiv nekog predloga ili plana koji je neko drugi ispregovarao vi se nalazite u odbranbenoj poziciji. Mislio sam da će biti dovoljno zreli da izađu sa svojim predlogom i rešenjem za to pitanje i svojom osnovom za pregovore sa međunarodnim faktorima. Ali pošto su oni i ranije bili reakcioni, i ova vlast je reaktivna, oni samo govore o tome šta neće ili šta prihvataju od onoga šta im stranci ponude. Što im ne padne na pamet da naprave predlog za pregovore i ponude rešenje“, kaže on.

Kako dodaje, za to smo mi svi zajedno kao politički činioci u ovoj zemlji previše nesigurni i iskompleksirani.

„Inače bi Srbija izašla sa svojim predlogom i planom i rekla evo šta mi predlažemo kao dugotrajno rešenje za status Kosova i Metohije. Evo šta mi predlažemo za budućnost Srbije. Pa da vidimo kako će međunarodni faktori da reaguju na naš predlog. Pa nije teško napraviti majka mu stara jedna ‘non pejper'“, kaže St. Protić.

Foto: Printscreen RTS

Upitan šta je „non pejper“ budući da se i o tome povela rasprava u Skupštini, kaže da „ove naše kvazi diplomate vole da koriste te izraze za koje običan svet ne zna šta znače“.

„To je jedan relativno nov termin koji se pojavio u diplomatiji i naravno došao je iz Amerike. Odakle bi. ‘Non pejper’ doslovno znači „ne papir“ a odnosi se na to da nema ko ga je pisao, nema nikakvo zaglavlje, potpis, nema ni datum i mesto. To je predlog smišljen tako da nikoga ne obavezuje dok se zaineteresovane strane oko toga saglase ili ne saglase. Samo ima tekst koji je po pravilu kratak“, objanjava on.

Prema njegovim rečima, od 2000. godine to je bio omiljeni izraz naših a i stranih novokomponovanih diplomata, koji su kad hoće da budu značajni i važni govorili „evo jedan non pejper.

Na pitanje da li bi on francusko-nemčaki plan nazvao „non pejperom“ i da li ne on tajan, kaže da nije video taj dokument i da ne može da ga tumači.

„Vidim da svi kažu da je to ‘non pejper’ i da nema osnovne elemente koje nose dokumenti. Na osnovu onoga što se zna o tome, rekao sam ranije da je to mininim za minimum. Minimum za Srbiju i minimum se od nje traži. Ne mislim da je to ostvarenje nijednog značajnog interesa Srbije i mislim da su zakuvali i više nego što taj doument zaslužuje. Isto tako kako je naduvan značaj ZSO. To je jedna međunarodna igra podmetnuta našim kratkotalasnim političarima da se igraju oko toga i da se na kraju ispostavi da je ustupak formiranje ZSO glavni cilj kojim se ostvaruju inetresi Srba na Kosvou a sve drugo će biti ostvareno onako kao su stranci zamislili“, ukazuje St. Protić.

On smatra da je još od Briselskog sporazuma bilo jasno da je to jedan mamac na koji su se upecali svi, od prvog čoveka Srbije pa do dobrog dela opozcije.

Jer, kako objašnjava, ZSO, ma kakva ovlašćenja imala, za život Srba na KiM neće imati apsolutno nikavav začaj, jer ma koliko bila moćna ne može narodu da obezbedi dostojanstven i prosperitetan život, budući da su okolnosti tamo takve i ljudi odatle odlaze u poslednjih 300 godina jer čeznu za boljim životom.

„To je licemerje na koju se ova vlast, kao na udicu uhvatila. Ono što je suštinsko za budućnost Srbija je što brže čalanstvo u EU, inače ćemo nestati kao narod“, tvrdi St. Protić.

Upitan o Vučićevom planu u deset tačaka koji je izneo na sednici, kaže da je to praznoslovlje u kojem nam poručuje da neće uraditi ništa kao i do sad, i da će njegov stav i dalje biti ni na istok ni na zapad.

BONUS VIDEO „Srbija u EU, Kosovo u UN“: Milan St. Protić o konačnom sporazumu koji bi bio povoljan po nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare