Marinika Tepić Foto: Printscreen/RTS

Politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da o svemu odlučuje sam potpuno je poražena, ocenila je večeras na sednici Skupštine Srbije potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić i dodala je da je evropski predlog o Kosovu "loš po Srbiju pa se zato krije od javnosti".

Tepić je pozvala predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića, da u ime parlamenta uputi hitan zahtev međunarodnim činiocima da evropski predlog, odnosno dokument učine javnim i dostupnim.

„Svaka rasprava o predlogu o kojem ne znamo ništa je neodgovorna“, ocenila je Tepić.

Ona je pročitala još tri zahteva SSP-a među kojima su poziv srpskoj vlasti da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije i uvede sankcije ili neki paket sankcija Rusija, zatim poziv EU i SAD da evrointegracije Srbije učine ubrzanim, efikasnim i izvesnim.

Tepić je pozvala predsednika Skupštine Srbije da pokrene formiranje mešovitog tela za preporuke u daljim pregovorima, gde će se držati „dve crvene linije – nema priznanja Kosova i nema saglasnosti Srbije na članstvo Kosova u UN“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Vi ste poraženi. A ako je poražen Vučić, to ne znači da je poražena i Srbija, ona je veća od svih nas, pa i od Vas predsedniče“, rekla je Tepić.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije poslednjih deset godina „sve radio sam i svaki predlog opozicije odbijao“.

„Nijedan čovek na ovom svetu nije sposoban da sam odlučuje o ovakvom problemu. Druga ključna stvar je da vodimo javnu raspravu o tajnom dokumentu o kojem ne znamo ništa i koji se očigledno krije zbog toga što je loš po Srbiju jer da je dobar verujem da bi se predsednik već pohvalio“, rekla je Tepići dodala:

„Mi iz SSP-a i poslaničke grupe Ujedinjeni smatramo štetnim ono u šta i predsednik i režimska većina, ali i neki poslanici opozicije, pokušavaju da nas uvuku čitav dan u to da pričamo o prošlosti i da pričamo o onome što je bilo pre 10,15 ili 25 godina. Mi želimo da pričamo o tome gde će Srbija biti za 10,15 ili 25 godina“.

Marinika Tepić Foto: Printscreen/RTS

Govoreći o današnjoj sednici, potpredsednica Stranke slobode i pravde je rekla da su naši ljudi sa Kosova danas videli vređanja, svađu i videli su da o „njima gotovo niko ne razmišlja“.

„Zato gospodo, sve vas ovde, treba da bude sramota. I one koji političke protivnike nazivaju izdajnicima, štetočinama, davaocima tuđe krve, ali i one koji zveckaju oružjem ili koriste govor mržnje, kao i one koji žele da pobegnu od odgovornosti ne izjašnjavajući se o predlogu za Kosovo“, rekla je Tepić i poručila da je Kosovo „nadstranačko pitanje“.

O svim dešavanjima na današnjoj sednici Skupštine Srbije čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Vučić optužio opoziciju da su kriminalci