Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, EPA-EFE/Alessandro Di Marco, Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia

„Pesma Evrovizije“ je najveći muzički festival u Evropi i svake godine privuče veliki broj gledalaca.

Ove godine takmičenje je bilo u senci skandala zbog učešća Izraela, budući da su mnogi tražili diskvalifikaciju ove države zbog rata sa Palestinom, zatim diskvalifikacije Holandije nakon što je predstavnik ove države imao neprimeren komentar upućen predstavnici Izraela na konferenciji za medije, te brojnih „diskutabilnih“ nastupa, uplitanja politike i sličnog.

Na kraju je pobedu odnela Švajcarska, dok je drugoplasirana bila Hrvatska, a na trećem mestu Ukrajina. Naša Teya Dora je sa pesmom „Ramonda“ zauzela 17. mesto.

PROČITAJTE JOŠ:

Svake godine se neko posebno izdvoji originalnim nastupom ili tekstom pesme, te ostane zapamćen bez obzira na ishod takmičenja.

Tako brojne izvođače godinama pamtimo baš po toj autentičnosti.

Ukrajinka Ruslana pobedila je na Evroviziji 2004. godine pesmom „Wild Dances“. Osim neobične pesme, ona se izdvojila i energičnim nastupom, ali i neobičnim stajlingom.

Ruslanina pesma jedna je od onih koje se i danas rado slušaju.

Takođe Ukrajinac, Andrij Mihajlović Danilko, poznatiji kao Verka Serdjučka 2007. godine je na ovom takmičenju skrenuo veliku pažnju na sebe.

Neobičnim stajlingom i interesantnom pesmom osvojio je srca brojnih ljudi, te se i danas o njegovom nastupu priča.

Pesma je kombinovala stihove na ukrajinskom, nemačkom i mongolskom jeziku, a njegovo učešće na međunarodnom takmičenju je bilo praćeno mnogim kritikama. Neki ukrajinski političari su tvrdili da transvestit ne može da predstavlja Ukrajinu, ali je ipak otišao i zauzeo drugo mesto.

Simpatične „Buranovske babuške“ predstavljale su Rusiju na Evroviziji i postigle su veliki uspeh.

Osim što se o njima dosta pričalo, one su se dobro i plasirale i zauzele drugo mesto sa numerom „Party For Everybody“. One su pesmu otpevale na lokalnom jeziku udmurt.

Svakako jedan od najupečatljivijih nastupa imala je finska grupa „Lordi“ sa pesmom „Hard Rock Hallelujah“ 2006. godine.

Oni su nastupili u kostimima sa pesmom u hevi-metal fazonu i ostvarili pobedu. Bilo je onih koji su smatrali da ovakvom bendu nije mesto na ovom takmičenju, ali svakako su uspeli da „kupe“ publiku.

Kejt Miler je 2019. godine predstavljala Australiju, a ovaj nastup bio je specifičan po tome što je delovalo kao da pevačice lebde iznad kompjuterski napravljene zemljine kugle.

Kako je objašnjeno, sve to je trebalo da bude u čast borbe protiv postporođajne depresije.

Cezar, predstavnik Rumunije 2013. godine ostao je upamćen kao „vampir u šljokicama“.

Moćan vokal, zanimljiva koreografija i neobična pojava svakako su ga izdvojili od drugih.

Neta, predstavnica Izraela 2018. godine trijumfovala je sa pesmom „Toy“.

Šarenilo, igranje, neobični kostimi, ali pre svega kokodakanje na sceni, učinili su da je mnogi pamte i godinama kasnije.

Možda najveći evrovizijski šok do sada izazvala je Končita Vurst, poznatija kao „bradata žena“, koja je 2014. godine odnela pobedu na Evroviziji predstavljajući Austriju sa pesmom „Rise Like a Phoenix“.

Končita je muškarac rođen kao Tomas Nojvirt, a u javnosti nastupa obučen kao žena. Jednom prilikom je izjavio da voli svoj privatni život gde se ponaša i živi kao muškarac, a Končita je lik koji je kreirao za scenu. Bradu je zadržao i ona je, kako kaže – „provokacija“.

Bend „Let 3“ je sa pesmom „Mama ŠČ“ prošle godine predstavljao Hrvatsku na Evroviziji, a svojim ekscentričnim nastupom oduševili su glasače širom zemlje, ali se pesma u startu nije baš svima svidela. Ubrzo su na Tviteru počeli da se gomilaju komentari stranaca koji smatraju da pesma nije za Evroviziju, pa čak i da bi trebalo diskvalifikovati Hrvatsku sa takmičenja.

Mnogima poruka nije bila jasna, pa su Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja u intervjuu nakon pobede otkrili nešto više.

„Tema je ratna, pesma je antiratna, nastajala je prošlo leto dok sam u Splitu radio jednu predstavu. Došlo je do tog ratnog momenta da napravimo ratnu operu i ‘Mama ŠČ’ je jedna od pesama iz ratne opere“, rekao je Mrle.

Iako nisu pobedili, svakako spadaju u one takmičare koji su ostavili utisak na gledaoce, te će se njihov nastup sigurno dugo pamtiti.

Ana Đurić Konstrakta je za manje od 48 sati postala popularna u celom regionu zbog svoje autentične numere „In Corpore Sano“ i još autentičnijeg nastupa. Ona se pojavila na sceni, prala je ruke u lavoru i pevala na latinskom, što je oduševilo ceo svet.

Stihove „umetnica mora biti zdrava“ svi su znali, a na Evroviziji u Torinu Konstrakta je zauzela visoku petu poziciju.

BONUS VIDEO: Teya Dora – generalna proba pred finale Evrovizije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar