Ministar finansija Siniša Mali, nakon što mu je doktorat koji je prijavio u Srbiji proglašen plagijatom, do zvanja doktora došao je preko univerziteta u Slovačkoj. U uvodu doktorske disertacije u koju je Nova imala uvid, Mali se pored mentora, profesora i familije, zahvaljivao i predsedniku Srbije i lideru SNS Aleksandru Vučiću.

Bivši gradonačelnik Beograda, a od 2018. Ministar finansija u Vladi Srbije plagirao je doktorski rad na osnovu kojeg je pokušao da dođe do doktorskog zvanja.

To se nije desilo, a Senat Univerziteta u Beogradu je čak dva puta donosio odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja.

Pošto u Srbiji nije uspeo, ministar finansija je po zvanje otišao u Slovačku, tačnije na Ekonomski fakultet u okviru Tehničkog univerziteta u Košicama.

Kad ne može u Srbiji, može u Slovačkoj

Prijavio je doktorsku disertaciju pod nazivom „The flypaper effect in the Republic of Serbia“, 24. aprila 2023. godine. Rad sa navođenjem izvora, biografijom i zahvalnicama ispisan je na 163 strane.

Da je odbranio doktorsku tezu Siniša Mali se pohvalio krajem juna ove godine na svom instagram profilu. Postavio je sliku svog ukoričenog rada, uz objašnjenje šta mu je bila tema.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

„Fenomen „Flypaper Effect’“ je posledica fiskalne decentralizacije, koja je karakteristična za brojne zemlje sveta, zemlje Evropske unije, ali i za zemlje koje su kandidati za članstvo, kao što je Srbija“, napisao je tada Mali.

Dragi predsedniče…

U samom radu, na početku, Mali se zahvaljuje mentorki, profesorima, porodici, deci što nije neuobičajeno, ali jeste zahvaljivanje predsedniku države.

Foto:Privatna arhiva

„Izuzetno sam zahvalan predsedniku Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću, koji je uvek verovao u mene i svesrdno me podržao u odluci da svoje doktorske studije završim na prestižnom fakultetu iz oblasti finansija i ekonomije“, napisao je Siniša Mali.

Mentor mu je bila docent Lenka Marička. To je najniže zvanje sa doktoratom. Kako su nam skrenuli pažnju pojedini profesori Beogradskog univerziteta, to je retka pojava da mentor bude sa tim zvanjem.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Podsetimo, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u novembru 2019. jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije jer je u delu disertacije „doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“.

Pre konačne odluke Univerziteta o plagijatu Siniše Malog grupa od više od 140 univerzitetskih profesora potpisalo je žalbu na njegov doktorat koja je potom predata Odboru za profesionalnu etiku.

Siniša Mali i „kompletni idioti“

Ministar Siniša Mali, uprkos činjenici da je utvrđeno da je plagirao, odnosno falsifikovao doktorski rad, nije snosio nikakve političke posledice. Ostao je član vlade i na čelu najvažnijeg resora u zemlji.

Savamala Foto: Nemanja Jovanović

Mali nije odgovarao, politički i zakonski, ni zbog bespravnog rušenja u Savamali. On je tada bio gradonačelnik Beograda, a Aleksandar Vučić je one koji su rušili u noći neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 24. aprila 2016, nazvao „kompletnim idiotima“. Mali je nakon te afere napredovao i postao ministar.

Zbog rušenja je kažnjen samo šef dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković na pet meseci uslovno i to za nesavestan rad, odnosno nereagovanje, uprkos pozivima uznemirenih građana policiji da izađe na teren.

U međuvremenu je Stamenković svedočio da je to učinio u dogovoru sa visokim funkcionerima aktuelne vlasti, odnosno da mu je zauzvrat obećana legalizacija zgrade. Povodom ove izjave Više tužilaštvo u Beogradu nije reagovalo, već je optužbe odbacilo kao neosnovane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare