Tri člana Privremenog organa Beograda iz redova vlasti, na čijem je čelu Aleksandar Šapić, nedeljama održavaju sednice u trajanju između 10 i 15 minuta, donose odluke o najvećim projektima u glavnom gradu praktično bez rasprave. Javnost su isključili, a praktično i druga dva člana organa iz redova opozicije. Njima ne daju odgovore na pitanja, niti prostor za debatu. Autoritarno se prelazi sa tačke na tačku dnevnog reda i zaključuje rasprava, uz uvredljive opaske doskorašnjeg gradonačelnika od kojih koristi nema niko.

Poslednja sednica Privremenog organa grada Beograda održana je u sredu 17. januara i trajala je manje od 10 minuta. Usvojeno je ukupno 218 tačaka dnevnog reda, što znači da je po predlogu u proseku potrošeno tri sekunde.

Predsedavajući Aleksandar Šapić čitao je dnevni red, objedinjavao raspravu, pitao ko je protiv i nastavljao po svojoj agendi.

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Opozicija je postavljala pitanja, ali odgovore nije dobila, već samo podrugljive komentare. Ovo je bio siže 11. sednice Privremenog organa, koja se nije umnogome razlikovala od prethodnih deset.

Vlast je nastavila da preglasava opoziciju bez bilo kakve debate, te da održava prekratke sednice na kojima se usvajaju hiljade strane materijala, a javnost sve to prati zahvaljujući članovima iz redova opozicije koji dele materijele i informacije.

Već na prvom skupu privremenog tela javnost je isključena, pa novinari dokumenta čitaju na društvenim mrežama tek kada ih objave opozicionari.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Šapić u tome, ipak, ne vidi ništa sporno. Sve nas to dovodi u situaciju da je rad ovog tela u potpunosti obesmišljen, dok je još uvek u „magli“ kada će biti formirani novi organi u gradu jer nije usključena mogućnost da će biti novih izbora u Beogradu.

Vladimir Obradović, član Privremenog organa iz redova opozicije podseća da je ovo samo privremeno telo koje vodi grad dok se ne konstituišu drugi organi, odnosno ne formira Skupštine, izabere Veće i gradonačelnik. Ipak, beogradski Privremeni organ planira i dogovara najveće gradske projekte i to zahvaljujući većini tri od ukupno pet članova ovog tela.

Vladimir Obradović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“U tom širem shvatanju, Privremeni organ treba da obezbedi da grad normalno funkcioniše poput toga da vrtići i škole imaju grejanje, radnici plate, a autobusi da rade u saobraćaju. Time treba da se bavi ovaj organ, a ne strateškim razvojem grada u smanjenom kapacitetu”, objašnjava Obradović za Novu.

Pročitajte još:

Javnost isključena, novinari i građani se “dovijaju” da saznaju odluke

Odlukom tri od ukupno pet članova (Aleksandar Šapić, Nikola Nikodijević i Aleksandar Mirković – SNS i SPS) javnost je isključena sa sednica, pa novinari ne mogu da prisustvuju i izveštavaju o odlukama. Umesto izveštavanja, konferencija za medije i analize materijala u koje i novinari imaju pravo na uvid, odlučeno je da se funkcioniše na nivou slanja saopštenja medijama.

“Rad Privremnenog organa nije javan, već se funkcioniše kroz saopštenja. Deo odluka koji privremeni organ donosi, a koje bi bile deo Skupštine grada, morao bi da bude javan. Ne samo da ne dozvoljavaju da bude javno, već novinari ne mogu ni da uđu u zgradu kada je sednica. Sve je sklonjeno od učiju javnosti, a materijal za sednicu članovi organi dobijaju samo 24 sata ranije”, objašnjava Obradović.

Vladimir Obradović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Obesmišljavanje debate i pripreme za sednicu najbolje se ilustrije dan pre nego što se sastanu članovi Privremenog organa. Materijali se dostavljaju u digitalnom formatu, na nekoliko gigabajta memorije, što su hiljade i hiljade strana.

Obradović naglašava da opozicija ima samo dva člana i da fizički nije moguće da analizira materijal koji je na dnevnom redu.

Osim toga, većina tačaka dnevnog reda usvaja se po skraćenom postupku, gde nema nikakve rasprave. Jednostavno, predsedavajući Aleksandar Šapić pročita objedinjene tačke dnevnog reda, za njih se glasa, bez bilo kakve rasprave.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kroz takvu proceduru izglasavaju se i projekti poput premeštanja Hipodroma, rekonstrukcije ulica, trgova, a da o tome javnost ima vrlo šture informacije.

“Priprema za sednicu je u neku reku pucanje u prazno jer ne dobijamo nikakve odgovore na naša pitanja. Kolega Veselinović i ja kada postavimo pitanja, naiđemo na zid ćutanja ili agresivno ponašanje. Nismo dobili odgovore zašto se u određenim službama broj zaposlenih, zbog čega se troši novac na određene projekte. Građani su uskraćeni za informacije, a tri čoveka iz vlasti nemaju legitimitet da donose odluke. Nisu ni blizu većine, a čine tri petine organa. Nemaju većinu u gradu, vlast su izgubili”, poručuje Obradović.

Kako tvrdi Obradović lično je postavljao u nekoliko navrata pitanja u vezi aktivnostima u beogradskoj “Areni” na dan izbora, ali odgovora nije bilo.

Jovanović: Funkcionisanje Privremenog organa bruka i sramota

Direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji odbornik u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović kaže za Novu da je funkcionisanje ovog tela „bruka i sramota“.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Sve odluke se donose netransparentno, nema diskusije i rasprave, a javnost nije upoznata sa funkcionisanjem grada. Kroz Privremeni organ su provučeni svi rebalansi javnih komunalnih preduzeća, a niko to nije komentarisao, niti se time bavio. Što je najgore, Beograd još uvek nema budžet za 2024. godinu, ali izgleda da nikome to ne smeta, a najmanje Aleksandru Šapiću“, rekao je Jovanović za Novu i posebno naglasio da je sramotno što Beograd još uvek nema budžet za 2024. godinu.

Vlast ne daje šifru za WiFI, Šapić ne želi ni da se fotografiše sa opozicijom

Kako je Nova.rs već pisala, sednice Privremenog organa neretko protiču u veoma neprijatnoj atmosferi što je bio slučaj već na prvom zasedanju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Članovima ovog organa zatraženo je svoje mobilne telefone odlože u kutiju, kako ih ne bi koristili tokom sastanka. Iako su članovi iz redova opozicije bili iznenađeni, oni su ispoštovali ovu molbu.

Bivši gradonačelnik se na ovoj sednici nije ni pozdravio sa kolegama iz opozicije, a nije želeo ni da se fotografiše s njima.

Na narednim zasedanjima opozicija nije dobili ni šifru za WiFi kako bi pročitala materijale, a svedoci koji bili prisutni kažu da je Šapić neprijatan prema svojim kolegama iz vlasti, te da jednom za malo stradala i stolica.

BONUS VIDEO: Kako je Šapić sredio javni prevoz, fali 500 vozača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare