Foto: Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavom besplatnih vrtića i udžbenika praktično je ušao u kampanju za nove beogradske izbore, kad god oni bili, ali i poentirao na dva fronta. Preveslao je opoziciju koja tvrdi da neće glasati za njegove predloge, ali i vlast u nameri da ga “oroči” na godinu dana. Jer, ko će se usuditi da na oči Beograđana glasa protiv toga da inače velika stavka u kućnom budžetu bude otpisana? Ili protiv čoveka koji je ovu ideju oživeo?

U ponedeljak će odbornici Skupštine grada glasati o predlogu budžeta za 2023. godinu, a ukoliko bude usvojen od sledeće godine će vrtići i udžbenici za svu decu Beograda biti besplatni.

To je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Pored besplatnih vrtića i udžbenika, Šapić je najavio još nešto što roditelji vole da čuju – komunalne policajce koji će praktično na svakom ćošku voditi računa o bezbednosti na beogradskim ulicama.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

“Prva stvar koju ćemo sledeće godine pokušati da realizujemo je postavljanje 101 objekta službe javnog reda“, rekao je Šapić na redovnoj konferenciji za novinare u Starom dvoru i dodao da je siguran da će to biti započeto, a veruje i završeno do kraja 2023. godine.

Na taj način će, kako je istakao, svaki deo grada imati svoju stanicu službe javnog reda gde će boraviti komunalni milicajci ili beogradski lični – BELI koji će uvesti dodatan javni red i bezbednost i sigurnost na beogradske ulice.

Zatim je Šapić najavio još besplatnih usluga i razne popuste.

Prema njegovim rečima, plan je da sledeće godine bude implementirana beogradska kartica uz pomoć koje će građani moći da ostvare brojne benefite.

Svaka beogradska kartica će biti personalizovana i to za tri kategorije građana – maloletna lica, odrasle i penzionere, to jest osobe starije od 65 godina.

Jedna od prvih velikih stvari koje će građani moći da ostvare uz pomoć ove kartice su, rekao je Šapić, besplatni bazeni tokom čitavog leta.

Rekao je i da će sledeće godine biti obnovljeno ili rekonstruisano više od 100 ulica u Beogradu i tako stavio tačku na svaku sumnju da će prepustiti mesto gradonačelnika bez borbe.

Poruka je prvenstveno upućena opoziciji, ali i vlasti, ukoliko je zaista plan Aleksandra Vučića i SNS bio da ga “oroče” do nekih skorašnjih izbora, dakle na nešto duže od godinu dana…

Nema izbora ako ne bude nosilac liste

Na pitanje da i je Šapić ovim započeo kampanju za beogradske izbore, bilo da oni buduu 2023. ili 2024. godine, politikolog Boban Stojanović za Nova.rs kaže:

Boban Stojanovic
Boban Stojanović Foto:FoNet/Božana Pavlica

“Neko će reći da je započeo kampanju, a neko će reći da je najmanje dve stvari koje će podržati gotovo svi građani, uradio na početku mandata. Rekao bih da je ovim potezom Šapić zeznuo i opoziciju – popularne stvari pred potencijalne izbore, uz to “oterao” i Bus Plus, ali i SNS – nisu ni do sada mogli da ga smene i da tako uđu u kampanju, a tek sada neće moći. Tako da će potencijalni izbori zavisiti dodatno i od Šapica, odnosno on neće želeti na nove izbore ukoliko ne bude ponovo nosilac liste i kandidat za gradonačelnika”, navodi Stojanović i zaključuje:

“Dakle, Šapić je sa dve popularne odluke poništio opoziciju (dobrim delom politike bivše vlasti i predlozi od istih za prethodne izbore), ali i stranačke kolege sa kojima dobrim delom nije u dobrim odnosima, makar koliko vidimo u javnosti. A ovo jesu popularne politike koje gotovo da niko neće kritikovati”.

Naučni saradnik na Institutu za političke studije Dejan Bursać kaže da je reč o Šapićevom oprobanom receptu.

Foto: N1

„To je nešto što je Aleksandar Šapić inače radio. Sećamo se dok je bio predsednik opštine Novi Beograd kako je ova opština tada stalno organizovala neka davanja za decu, porodice sa decom, starije sugrađane, za škole itd. To je nešto što je generalno dobro funkcionisalo u smislu njegove popularnosti, naravno i nešto po čemu je on bio poznat. Vi znate da je on jedno vreme izgradio imidž predsednika opštine koja mnogo daje za ugrožene grupe, po tome je bio i nacionalno poznat. Znamo svi i udžbenici i besplatan prevoz i slično. To je za njega jedan oproban recept koji sad pokušava da digne na jedan viši nivo i svakako služi da mu solidifikuje poziciju. Pre svega njegov rejting kod birača, a znamo da SNS gleda rejting pojedinaca kad odlučuje šta će s njima. Definitivno je ovo nešto čime Šapić pokušava da se učvrsti u svojoj stranci“, kaže Bursać.

Da li će biti izbora u narednih godinu dana, za sad je pitanje spekulacija, ali dodaje da je uveren da Šapić na ovaj način pokušava da podigne sebi rejting tako da ne postoji nikakva dilema oko njegovog daljeg vođenja Beograda.

BONUS VIDEO: Aleksandar Šapić o besplatnim udžbenicima i vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare