Bratislav Jugović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Bratislav Jugović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i bivši narodni poslanik, za dnevni list „Nova“ objašnjava da sebe vidi kao disidenta, ali navodi da ga predsednik stranke Aleksandar Vučić nikad nije pozvao da bi ga opomenuo zbog njegovih medijskih nastupa.

U razgovoru sa Jugovićem dotakli smo se i afera u koje je umešan i bivši ministar Neobjša Stefanović. Uprkos dokazima, koje su objavili nezavisni mediji i koje je izneo uzbunjivač Aleksandar Obradović o „Krušiku“, Jugović tvrdi da ništa nije tačno.

Pročitajte još...

Nakon izbora ostali ste bez poslaničke funkcije, a, kako vidimo, niste imenovani ni na jednu poziciju u izvršnoj vlasti? Da li su vas vaši medijski nastupi koštali funkcije?

– Sloboda je besplatna samo u partijama levice. U Srbiji sloboda ni u jednoj partiji nije besplatna, ali najmanje košta u SPS. I to je jedan od razloga zbog kojih Dačić ima devet političkih života. Levičari ne umeju bez slobode i dobro se snalaze bez funkcije. Ni u jednom trenutku nisam pomislio da sam na gubitku kao što nisam pomislio da sam kao levičar zalutao u SNS. Tamo gde ima raznih pupoljaka, nije loše da štrči i jedna ruža bez trnja.

Ako ste vi jedini koji se oseća slobodno, znači li to da su vaše kolege robovi?

– Malo je ljudi koji imaju integritet i koji se bave politikom. Prema nekom nepisanom pravilu, takvi ni ne učestvuju u radu stranačkih organa. Mislim da je neprimereno da izjednačimo roba i osobu koja se svesno odriče svog integriteta.

U nekoliko navrata mogli smo čuti da ste vi disident unutar SNS. Pa, jeste li? Po čemu?

– Kakva je to partija od pola miliona članova, a koja nema nijednog disidenta? Kad već imamo folirante u opoziciji, disident je zlata vredan. Negde sam čuo da su disidenti u diktaturama stradalnici, a u demokratijama su privilegovani. Na mom primeru se može videti da ne živimo u diktaturi.

Da li vas je nekad Aleksandar Vučić pozvao da vas pita zbog čega dajte izjave za „Novu“, N1, „Danas“? Da li zbog toga trpite posledice?

– Vučić mi nikad nije uskraćivao slobodu. Ali znam da ga uopšte ne zanima šta piše u pomenutim medijima. A što se tiče posledica, mislim da u izvesnom smislu uživam privilegije. Omogućeno mi je da raširim krila. Vučić je svakom dao ono što mu je potrebno. Meni je baš to najpotrebnije.

Dakle, nije vam potrebna funkcija?

– Imate mnogo funkcionera koji nemaju nikakvu ulogu. A ja ću biti funkcioner koji ima ulogu ili neću ni biti funkcioner. Politikom se bavim sa strašću. I vaninstitucionalna borba može da donosi rezultate. Živimo u vreme interneta. U današnje vreme je mnogo lakše pomerati planine nego pre dvadeset godina.

Branili ste javno Nebojšu Stefanovića u momentima kad je delovalo da će biti izbačen iz stranke. Zašto?

– Vučić nam je mnogo puta na sednicama Glavnog odbora izgovarao jednu predivnu rečenicu: „Oprostite drugima ono što ste sebi davno oprostili.“. Sebi nikad ne bih oprostio da učestvujem u progonu bilo koga, pa zbog toga nisam učestvovao ni u progonu Nebojše Stefanovića. Sve i da to nije razlog, znam da je Nebojša Stefanović veoma lojalan Aleksandru Vučiću i da će biti uz njega i kada Vučić odluči da napusti političku scenu.

Bratislav Jugović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ipak, radi se o čoveku za kog su i iz SNS govorili da je učestvovao u zaveri protiv predsednika.

– Za mene je važno samo ono što je govorio Aleksandar Vučić.

Mislite li da su odbori širom SNS bez dogovora sa Vučićem tražili smenu Nebojše Stefanovića?

– Krajnji rezultat je da odbori u Srbiji s uvažavanjem dočekuju Nebojšu Stefanovića. Zar to ne primećujete?! Mi se nikada nećemo pretvoriti u Demokratsku stranku. Taj film nećete gledati.

Ponovo je aktuelizovana priča o „Rio Tintu“ i litijumu. Vi ste bili protiv toga, a sad čujemo od predsednika da je to najgluplja odluka koju je ikada doneo.

– Oranicu nikad ne bih zamenio za rudnik. Ovaj moj stav je staromodan i iracionalan. Svi protesti na ovu temu su besmisleni, zato što iskopavanja litijuma u Srbiji neće biti. Foliranti u opziciji nemaju nikakvu temu, pa se vraćaju na potrošene teme. Istina je da je litijum razvojna šansa za Srbiju, ali su i elektrane na solarni pogon razvojna šansa za Srbiju. I poljoprivreda je razvojna šansa za Srbiju.

Očekujete li da će biti novih izbora u Beogradu na proleće?

– Ako ih bude, Šapić ponovo treba da bude kandidat.

Da li bi to „oročavanje“ Aleksandra Šapića bilo korektno prema njemu, koji tvrdi da već ima odlične rezultate u Beogradu?

– Ta reč „oročavanje“ nije primerena. Dolaskom u političku organizaciju kojom rukovodi Aleksandar Vučić, zar nije Šapić sebi produžio vek trajanja na političkoj sceni? Sve analize ukazuju da će gradska vlast u Beogradu trajati duže od aktuelnog saziva Vlade Republike Srbije.

Ko je danas najveća opozicija i najveća opasnost po SNS?

– Nažalost, nemamo opoziciju. Imamo samo opozicione medije. To su mediji unutar vaše medijske kuće. Za političku scenu je zdravo da postoje opozicioni mediji, zato se snažno zalažem da TV Nova S dobije nacionalnu frekvenciju.

Očekujete li da Srbija uvede sankcije Rusiji?

– Očekujem nepodnošljive pritiske na Srbiju. Niko nije primetio da je Dačić jedini ministar spoljnih poslova koji se vratio na tu funkciju. Od 1945. funkcioneri koji su otišli sa pozicije ministra spoljnih poslova nikada se više nisu vratili na tu poziciju. U tom smislu, Dačić je izuzetak. Vreme u kome se nalazimo je prepuno neizvesnosti. Zbog toga su političari sa velikim iskustvom kao što su Vučić i Dačić nezaobilazni. Njihov zadatak je da vidno umanje neizvesnost.

BONUS VIDEO Jugović: Vučić se poslednji put kandidovao, sigurno će se povući iz SNS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar