Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aleksandar Šapić juče nije smenjen sa mesta gradonačelnika Beograda. Iako se to nije ni očekivalo, budući da opozicija nema većinu u beogradskoj skupštini, za njegovo razrešenje nisu glasali ni svi odbornici opozicije. Od 51 parlamentarca na koliko opozicija ukupno računa, 44 je glasalo za Šapićevu smenu.

U gradskoj skupštini juče je vođena rasprava o smeni Aleksandra Šapića sa mesta gradonačelnika Beograda. Tu sednicu iniciralo je ukupno 39 odbornika opozicije, odnosno odborničke grupe Ujedinjeni (SSP, PSG, PzP, sindikat Sloga), DS, NS i koalicija Moramo.

Ovu inicijativu pokrenuo je SSP, a nakon pisanja BIRN-a da je Šapić nezakonito legalizovao vilu na Bežanijskoj kosi.

Uoči sednice, iz odborničke grupe NADA, Dveri, kao i iz stranke Zavetnici za Nova.rs je potvrđeno da će i oni glasati za razrešenje gradonačelnika Beograda.

Međutim, nisu svi glasali “za”. Neki su bili i odsutni, a jedan odbornik bio je protiv inicijative. Pretpostavlja se da nije reč o parlamentarcu iz redova vladajuće koalicije, jer oni nisu učestvovali u glasanju. Konačan rezultat bio je 44 “za” i 1 “protiv” razrešenja Šapića, a za smenu je bila potrebna apsolutna većina, odnosno 56 odbornika.

Pitali smo opoziciju da li znaju ko iz njihovih redova nije podržao smenu gradonačelnika Beograda.

Mila Popović, predsednica odborničke grupe Ujedinjeni, navodi da je 45 odbornika uzelo listić za glasanje, a jedan je bio protiv smene. Ona navodi da moguće da je taj jedan greškom glasao “protiv”.

Mila Popović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ne znam ko nije bio prisutan iz drugih odborničkih grupa. Iz odborničke grupe Ujedinjeni su svi bili tu i svi su glasali”, kaže Popović.

Filip Tatalović, predsednik odborničke grupe DS-a, navodi da nisu svi bili prisutni iz redova opozicije.

Filip Tatalović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Glasanje je bilo tajno. Koliko ja znam, svi odbornici opozicije koji su bili tu su glasali”, kaže Tatalović.

Upitan da li su svi članovi DS bili prisutni dok se glasalo, naš sagovornik kaže da koliko on zna jesu.

“Dešava se da je nekad neko opravdano odsutan. Na primer, jedan odbornik je bio kod lekara, nije bio na početku sednice, ali je glasao”, dodaje Tatalović.

Ni u koaliciji NADA, koja ima šest odbornika, ne znaju ko nije glasao za Šapićevo razrešenje. Marko Sarić, predsednik te odborničke grupe, kaže da njihov odbornik Vojislav Mihailović nije bio na sednici.

Marko Sarić Foto: Nova S

“Ko je taj jedan koji je bio protiv smene gradonačelnika, ne znamo”, navodi Sarić.

Kako nam je rečeno, iz odborničke grupe Zavetnici nije bila prisutna Milica Đurđević, koja je na bolovanju, a iz Dveri je došlo troje od ukupno četvoro odbornika.

Inače, posle izbora opozicija u Beogradu je imala ukupno 54 odbornika u gradskoj skupštini. U opozicionim redovima su nam rekli da se više ne može računati na dvoje odbornika koji su ranije bili u stranci Zavetnici i jednog koji je bio član POKS-a.

BONUS VIDEO Šapić ostaje na čelu Beograda – za razrešenje glasalo 44 odbornika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare