Huligani, kriminalci, divljaci, lopovi, kukavice... dovikivao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić delu opozicije, na jučerašnjoj sednici parlamenta. Kočnice su popustile nakon što su se poslanici desničarskih stranaka okupili ispred stola za kojim je sedeo uzvikujući "poslovnik", "izdaja, izdaja", "ne damo Kosovo" i "izdali ste Kosovo". To je navelo Vučića da uzvrati čitavim nizom uvreda...

Sve događaje sa današnje sednice Skupštine pratite uživo na blogu Nova.rs.

Scene koje su građani Srbije mogli da vide u jučerašnjem prenosu skupštinske sednice vratile su ih 20 i više godina unazad. Samo je falio lider radikala Vojislav Šešelj da počupa mikrofon, Nataša Jovanović da baci neku kletvu i Aleksandar Vučić koji maše robijaškim odelom i govori:

„Gospodine Dinkiću pogledajte se u ogledalo, pa u odnosu na vas Hitler je Monaliza, kakav ste vi fašista i čime se bavite“.

Ups…

Na jučerašnjoj sednici su, ipak, bili i Nataša Jovanović i Aleksandar Vučić, samo što je Jovanović ćutala, a Vučić se podsetio starog rečnika…

Nakon što je završio govor o nemačko-francuskom planu za Kosovo, u jednom trenutku poslanici iz redova Srpske stranke Zavetnici, Dveri i Novog DSS pobunili su se protiv kršenja poslovnika i izašli na podijum ispred stola za kojim je sedeo Vučić.

I tako su se građani Srbije podsetili parlamenta iz devedesetih godina prošlog veka, ali i onog u godinam anakon demokrtaskih promena kad su se poslanici često tukli, polivali vodom i čupali za revere, a skupštinsko obezbeđenje ih iznosilo iz sale.

Predsednik se, takođe, podsetio ovih dana dovikujući:

“Vi građani Srbije možete da vidite šta je histerija kad argumenata nemate, jer se svo junaštvo svede na kafansko vikanje posle gomile laži i neistina koje su izgovarali“, rekao je Vučić.

Nakon što je deo opozicije počeo da dovikuje da je prodao Kosovo, predsednik Srbije počeo je da viče:

“Vi ste Kosovo dali, mi branimo Kosovo od takvih kao što ste vi. Vi ste Kosovo dali, mi ga vraćamo i dajemo ga našem narodu i državi. Sram vas bilo lažovi jedni. Narodu je dobro da vidi ovo huligansko ponašanje, u kojem ćete da vrištite, vičete, šaljete poljupce. Uništili ste Srbiju, dali im nezavisnost, ćutali na 35 crkava i manastira uništenih, a mene koji sam ih sve obnovio kritikujete i napadate ovde“, vikao je Vučić i nastavio:

„Šta biste da me bijete, nisam fasciniran nešto. Kaže Boško Obradović zvani Kolubara trans jer pare iznosi od naše narodne Kolubare 27 zemalja je povuklo priznanje Kosova. Pa zato što je Vučić vodio, 27 zemalja je povuklo priznanje, a ne zbog Boška Obradovića i Vojislava Koštunice“.

Zatim se obratio predsedniku Novog DSS Milošu Jovanoviću, rekavši mu da je huligan.

Vojislav Mihailović i Miloš Jovanović Foto: Srđan Ilić

„Što uništavate te klupe Jovanoviću, predstavljate se kao neki fin čovek, a u stvari ste huligan obični“, dovikivao je Vučić.

„Pokrali ste Srbiju, uništili, predali Kosovo na tacni, spasavamo ono što se spasti da“, rekao je predsednik, a zatim je usledio potpuni haos kad su poslanici vlasti i dela opozicije krenuli jedni na druge. Gurkanje, psovanje, čupanje za revere i okovratnike trajalo je desetak minuta.

Nakon što su se strasti malo smirile, Vučić je rekao:

„Ja ovakve divljake nisam video, sram vas bilo šta radite. Huligani… Ogromnu su štetu naneli su Srbiji, ovi koji se nazivaju državotvornim, a u stvari su antidržavni elementi.

Zatim ih je nazvao kukakvicama.

Foto:RTS

„Nemojte da urlate i psujete Obradoviću (Boško Obradović), jer ste najveća kukavica. To znaju i u vašem selu Vranići gde su tri puta više glasali za mene nego za vas i nije vas sramota. Vas će neko da se plaši i Miloša Jovanovića i Novakovića? Vas trojice kriminalaca će neko da se plaši, sram vas bilo… Lopovi jedni koji ste opljačkali Srbiju, Kolubaru našu opljačkali, sve opljačkali“, vikao je Vučić sa svog mesta.

Pauze nije bilo, predsedavajući koji bi inače u ovakvim okolnostima trebalo da je proglasi, dozvolio je da se skupština pretvori u rijaliti.

Rijaliti u kojem je učestvovao i predsednik države.

BONUS VIDEO: Vučić u žestokom okršaju sa opozicijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare