Da nije guranja i koškanja poslanika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije, koje umalo nije preraslo u tuču, verovatno bi glavna vest sa jučerašnje sednice bila obećanje predsednika Aleksandra Vučića da neće dozvoliti ulazak Kosova u UN. S obzirom na temu, a to je bio francusko-nemački predlog o Kosovu, sednica je očekivano protekla u vrlo napetoj atmosferi punoj međusobnih optužbi i uvreda - s jedne strane se čulo “izdaja, izdaja”, a sa druge “vi ste predali Kosovo, a mi spasavamo ono što se spasti da”.

Jučerašnja sednica parlamenta, na kojoj je predsednik države Aleksandar Vučić govorio o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo, počela je trominutnim aplauzom poslanika vlasti, dok su sa druge strane skupštinske sale bili postavljeni transparenti sa porukama “ne kapitulaciji”, “izdaja”, “ne ultimatum” i “Vučiću, izdao si Kosovo”.

Na samom početku obraćanja Vučić je rekao da je 90 odsto onoga što se pojavilo u javnosti, a tiče se francusko-nemačkog plana – tačno. On je naveo da su male razlike između onog plana koji sam on dobio, a koji nije izašao u javnost.

Pročitajte još...

“Tačka 4 je najopasnija. U njoj se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Protivili se, ne protivili se, u Savetu Evrope će imati većinu. Protivili se, ne protivili se za NATO, imaće većinu, za EU to je njihova odluka“, rekao je Vučić.

On je obećao i da neće pristati na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je u javnosti bilo i najčešće kritikovana tačka predloga o KiM, jer bi to moglo da se tumači kao defakto priznanje kosovske nezavisnosti.

Foto:RTS

„Ako dođe do toga Kosovo u UN, za mene je Ustav Sveto pismo. Kapitulacija i predaja nisu opcija i znam šta ću da učinim i da završim s tim”, rekao je Vučić, da bi nakon incidenta u sali Skupštine to još jednom ponovio.

“Suštinska stvar je da su iznenađeni (opozicija).Nisu se nadali da će neko da kaže da nećemo da primimo Kosovo u UN. Oni se nadaju Kosovu u UN. To je jedino što njih zanima”, naveo je predsednik nakon što se deo opozicije okupio ispred stola za kojim je sedeo Vučić uzvikujući “izdaja, izdaja”.

Pojedini opozicioni poslanici su na sednici podigli transparent sa likom ubijenog Olivera Ivanovića, na kom je pisalo “odgovaraćete”. “Ja sam svog sina u zatvor poslao kod Olivera Ivanovića. I da prenese poruku i da ga pozdravi. I za razliku od svih vas koji to nosite, pomagao mu. I njemu i njegovoj porodici“, rekao je Vučić.

Ovome je prethodilo stalno mahanje poslovnikom opozicionih poslanika, koje je pratilo i Vučićevo vikanje. U jednom trenutku grupa desno orjentisanih parlamentaraca krenula je ka Vučiću, a zatim su se umešali i poslanici vladajuće većine, u pokušaju da zaštite svog predsednika od mogućeg fizičkog obračuna.

Došlo je do guranja, čupanja za revere, vređanja…

Foto: Printscreen RTS

Po strani su ostali poslanici iz proevropskih stranaka – SSP, DS, Ne davimo Beograd, Zajedno, PSG…

Na kraju se amtosfera spustila, a od Vučića i njegovih saboraca stizale su uvrede. Opozicione poslanike predsednik Srbije nazivao je kukavicama, optuživao ih za predaju Kosova, aferu Kolubara… Iz fotelje mahao je, bar je tako izgledalo, odlukom o pomilovanju Aljbina Kurtija (iz vremena Vojislava Koštunice) i navodni spisak sa još 1.800 osoba koji su abolirani od daljeg krivičnog gonjenja.

Sa balkona Skupštine sednicu je pratio Sima Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, a koji je bio u zatvoru zbog silovanja. On je u više navrata saslušavan zbog ugrožavanja sigurnosti novinarima, ugrožavanja sigurnosti Slobodanu Samardžiću, bivšem ministru, a pretio je i glumici Seki Sablić.

Ono u čemu je cela opozicija bila složna jeste zahtev da im Vučić da na uvid francusko-nemački plan o Kosovu. Radomir Lazović, šef Zeleno-levog poslaničkog kluba, predložio je da se sedncia prekine, a da se održi sastanak sa šefovima poslaničkih grupa, gde bi im se dao na uvid dokument koji je predsednik Srbije dobio od diplomata iz EU i SAD.

„Svi se slažemo da je to važno i desnica i levica. Jesmo vam odgovorili da smo spremni da dođemo na te konsultacije, koje ste objavili preko medija. Sami ste sebi odgovorili, nikad poziv niste uputili. Kažete 10 tačaka plana, nije mi bilo jasno šta je broj 10, nešto vam se tu preklapa. Kažete mir i stabilnost i bezbednost, kao da neko ovde nije za mir, stabilnost i bezbednost i Srba i Albanaca. Za sve ljude. I kažete bolji život, bićemo bogati… Nema plana gospodine, to ste smislili ovde za ovu sednicu, na brzinu, isfušarili ste to, gospodine. Za nas je neprihvatljiv tajni predlog“, rekao je, između ostalog, Lazović.

Šef poslaničke grupe NS Miroslav Aleksić naveo je da Skupština treba da napravi jasan pregovarački okvir kada je reč o francusko-nemačkom predlogu. On je zatražio da se na dnevni red sednice stavi i rezolucija koju je podnela njegova stranka, a u kojoj se između ostalog kaže da nijedan plan u vezi Kosova neće podrazumevati prijem u UN.

“Gospodine predsedavajući Orliću, bili ste dužni da predlog rezolucije NS danas stavite na dnevni red, a posle ovakve priče predsednika Srbije jasno je da nam treba određeni pregovarački okvir. Ako smo svi protiv ulaska Kosova u UN, hajde da to stavimo na dnevni red“, rekao je Aleksić.

BONUS VIDEO Vučić u žestokom okršaju sa opozicijom

Komentari

Svi komentari (0)