"Nema plana gospodine, to ste smislili ovde za ovu sednicu, na brzinu, isfušarili ste to gospodine", rekao je šef zeleno-leve poslaničke grupe Ne davimo Beograd-Moramo Radomir Lazović, obraćajući se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nakon njegovog govora o pregovorima s Prištinom i detaljima nemačko-francuskog predloga.

“Gde je nemačko-francuski plan i zašto ste ga sakrili? Svi se slažemo da je to važno i desnica i levica. Jesmo vam odgovorili da smo spremni da dođemo na te konsultacije, koje ste objavili preko medija, sami ste sebi odgovorili, nikad poziv niste uputili. Kažete deset tačaka plana, građani, nije mi bilo jasno šta je deset, nešto vam se tu preklapa. Kažete mir i stabilnost i bezbednost, kao da neko ovde nije za mir, stabilnost i bezbednost i Srba i Albanaca. Za sve ljude. I kažete bolji život, bićemo bogati… „, rekao je Lazović na početku svog obraćanja u Skupštini Srbije, na sednici na kojoj je Aleksandar Vučoć govorio o pregovorima s Prištinom i evropskom planu koji je na stolu.

“Nema plana gospodine, to ste smislili ovde za ovu sednicu, na brzinu, isfušarili ste to gospodine. Za nas je neprihvatljivi tajni predlog. Gospodine predsedavajući, sad se vama obraćam, mislim da je u ovom trenutku jednino ispravno da se raspiše pauza, da se šefovima poslaničkih klubova pokaže plan, pa da sutra nastavimo sednicu. Ovde u izveštaju nema ni tog plana, ni nemačko-francuskog predloga. Zaboravite na tu blanko podršku. Mi se ovde opet bavimo Vučićem i njegovim fantastičnim predstavljanjem realnosti, on ovde traži blanko podršku. On će da nam kaže šta piše, šta je tu važno, na kojoj stolici sedi u Briselu, on će da nam dolazi kao pobednik, da nas jedini spasava. On je jedini prijatelj svetskih lidera. Pa dosta bre čoveče, dajte sporazum da vidimo”, rekao je Lazović.

Foto: RTS 2

Zatim ga je predsedavajući Vladimir Orlić upozorio da bira reči, a Lazović ga je prekinuo:

“Ništa vas nisam pitao, nemojte da mi odgovarate s mesta, siđite dole pa pričajte. Dosta! Dosta”. Dozvolite da nastavim da govorim”, vikao je Lazović.

Orlić je odgovorio:

“Nastavite, ali lepo i pristojno”.

“Razlog zašto se razgovori o Kosovu deset godina vode tajno je to što se ne vode u interesu građana Srbije i u pravcu pomirenja, rešavanja problema, već u pravcu ostanka Vučića na vlasti”, nastavio je Lazović.

“Ustupci koje Srbija pravi u pregovorima su u interesu Vučića i SNS. Slušamo šta sve može biti tumačeno kao priznanje, ali se vremenom u zvaničnoj politici Srbije menjalo šta se smatra priznanjem. Priznanje je bilo ako se ispred govornika nalazilo ime, pa fali ona zvezdica. Priznanjem se smatralo članstvo u međunarodnim organizacijama, sad je nešto drugo crvena linija. Učešće Srba u kosovskoj politici, policiji, pravosuđu, to je potpisano i sad nije priznanje. Stalno pomeranje crvenih linija je trgovanje kako bi Vučić i SNS izgradila svoje pozicije i manipulisala javnošću. Svaki put nova drama, nova kriza, bubnjevi se vade, pokreće se artiljerija, a ljudi na Kosovu sve lošije žive, jer nema trajnog rešenja za saradnju i prosperitet za sve ljude. Nemojte da nam kažete da je dalji plan živećemo svi dobro i bićete bogati. Rešenje treba da bude dugoročno, koje bi značilo prosperitet, kojim bi bili zadovoljni i Srbi i Albanci, a ne stalne tenzija i tinjajući sukobi.

Članstvo u EU bi mogla biti najveća šansa za nas, ali Aleksandar Vučić je najveća prepreka našem evropskom putu. Kako neko ko je na vlasti zbog zloupotrebe medija i krađe glasova može da se bori za članstvo u EU, gde su mediji slobodni, a glasovi se ne kradu? Kako neko sa dubokim vezama sa kriminalom mođe da se bori protiv kriminala. Pa niste nas ubedili gospodine”.

Međunarodnoj zajednici je poručio:

“Kakvu to poruku šaljete Srbiji, kad vam je jedini čovek za pregovore Aleksandar Vučić, čovek koji je uzurpirao ovlašćenja predsednika. Mi smo demokratija, imamo parlament, predstavnike građana, mi ne damo Srbiju. Mi želimo standarde evropskih sruštava, evropske standarde. Ako je neko dogovorio nešto drugo, mi na to ne pristajemo. Želimo da se karte otvore, a ne da se sakrivaju, da vidimo da li u ovom francusko-nemačkom predlogu ima nešto dobro za nas, da li će dovesti do pomirenja, suštinske autonomije i zaštite interesa Srba, da li će voditi suočavanju s prošlošću i saradnji srpskog i albanskog naroda … Ako nije tako želimo svojim predlozima da učinimo da bude tako”.

Vučić pričao o platama u Srbiji iz opozicije je dobio komentar
Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na posletku se još jednom obratio Vučiću:

“Nemojte gristi donju usnu gospodine, govorim ovde nešto važno, nema potrebe da se ljutite, vrlo nam je jasno šta radite, okupirali ste ovu državu”, zaključio je Lazović.

BONUS VIDEO: Aleksić tražio da se stavi na dnevni red da Kosovo ne uđe u UN, Orlić ga prekinuo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare