Foto: Printscreen RTS

Nemile scene iz Skupštine nisu bile retkost u dosadašnjoj parlamentarnoj istoriji Srbije, naprotiv. Često su se poslanici sukobljavali verbalno, ponekad i fizički, ali ono što je praksa jeste da se u takvim trenucima proglašava pauza i prekida sednica na kratko. Ipak, predsedavajući Vladimir Orlić nije imao takvu ideju tokom jučerašnjeg zasedanja.

Nakon obraćanja opozicionih predstavnika, na koje je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić došlo je najpre verbalnog, a onda i fizičkog obračuna između poslanika vlasti i opozicije.

Vučić je nakon obraćanja opozicionih predstavnika gotovo u potpunosti izgubio „živce“ i krenuo praktično da viče na opozicione predstavnike.

„Možete da zamislite kako je uljudno ponašanje ovo navijanje sa poslovnikom. Vi ste Kosovo dali, a mi ga branimo. Lažovi jedni. Pošto ste već predali Kosovo i Metohiju, ja ću da objasnim kako ćemo da izlečimo Kosovo i Metohiju. Narod treba da vidi ovo vaše huligansko ponašanje“, poručio je predsednik Vučić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dok je trajala rasprava između predsednika i opozicije, Vučić je rekao da opozicija ništa nema pojma o Kosovu, barikadama…. Tada je opozicija sa poslovnicima krenula da ih reklamira i onda je nastao haos.

U takvim situacijama, što je potvrdila i dosadašnja parlamentarna praksa u Srbiji, predsedavajući proglašava pauzu od barem 15 minuta kako bi se situacijama smirila. U atmosferi meteža, guranja poslanika i nadvikivanja poslaničkih grupa nije moguće ni saslušati, niti adekvatno odgovoriti suprotnoj strani. Upravo zbog toga se proglašava pauza, da bi se „strasti smirile“, a atmosfera vratila u stanje da je moguće razgovarati i čuti drugu stranu.

Ipak, predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije želeo da proglasi pauzu, te je praktično prepustio vođenje sednice predsedniku Srbije. Osim nekoliko upozorenja poslanicima da se vrate na svoja poslanička mesta, Orlić nije proglasio pauzu, niti bilo šta uradio kako bi smirile tenzije. Umesto Orlića, predsednik Vučić tražio je od naprednjaka da se vrate u poslaničke klupe.

Foto: A.K./ATAImages

Kako Nova saznaje od izvora iz SNS, Orliću je sugerisano da ne prekida sednicu jer je tako tražio lider SNS Aleksandar Vučić. Da li zbog toga što nije želeo da to izgleda kao njegov znak slabosti ili zbog toga što bi na taj način mora da napusti stolicu u kojoj je prema sopstvenim rečima mogao da ostane i 15 sati, to još uvek nije poznato.

Ali, očigledno je Orlić dobio instrukcije da se ne meša u sopstveni posao i da dopusti da mu se dešava haos pred očima i pred tv kamerama.

Podsetimo, sednica u Narodnoj skupštini koja je počela juče biće nastavljena i danas, a sve informacije možete pratiti u lajv blogu na Nova.rs.

Bonus video: Aleksić tražio da se stavi na dnevni red da Kosovo ne uđe u UN, Orlić ga prekinuo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar