Foto: Filip Krainčanić/Zoran Lončarević/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova S, Nova S, B.P./ATAImages, Amir Hamzagic/ATAImages

Akademija ženskog liderstva, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama i inicijativa Otvoreni parlament pokrenuli su izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine. A bilo ih je na pretek. Žene su protekle godine vređali političari, narodni poslanici, analitičari, bivši sportisti… Čak i žene. U oštroj konkurenciji za sad vodi predsednik Nove DSS Miloš Jovanović zbog pitanja jednoj novinarki. Zvuči poznato? Još je gore…

“Pozivamo sve građanke i građane Srbije da do četvtka 29.12.2022. godine glasaju za javno izrečenu izjavu, za koju smatraju da je ostavila najveće posledice i dodatno produbila neravnopravnost i diskriminaciju žena u Srbiji. Glasanje se vrši na linku”, piše u pozivu za glasanje.

Kako se dalje navodi, seksizam i mizoginija su veoma prisutni u javnom govoru u Srbiji.

“Protiv toga se zajednički borimo. Oni su naročito opasni kada se pojavljuju u institucijama, medijima i na društvenim mrežama. Predstavljaju prvi vidljivi izraz rodne neravnopravnosti u našem društvu. Po pravilu su usmereni na žene i devojčice sa idejom njihove diskriminacije. Veoma utiču na mentalno i fizičko zdravlje žena i devojčica. Protiv mizoginije i seksizma se uvek moramo boriti i tražiti odgovornost za sve one koji ih koriste”.

Poražavajuće je to što je najveći broj ovakvih izjava izrečen u Narodnoj Skupštini Srbije.

Dalibor Šćekić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Za jedan od najsramnijih postupaka odgovoran je poslanik SNS Dalibor Šćekić, koji je tokom govora poslanice DS Tatjane Manojlović simulirao oralni seks.

Biće zabeležen i sraman potez ministra finansija Siniše Malog, koji je opsovao majku poslanici Demokratske stranke Dragani Rakić.

U skupštinskoj sali došlo je do scene i kad je poslanica Narodne stranke Ivana Parlić pokušala da izađe.

Troje poslanika Srpske napredne stranke, očigledno organizovano, pokušalo je da je spreči u tome. Veroljub Arsić je to učinio između skupštinskih klupa, Ivan Antić se sagnuo i navodno vezivao pertlu, a zapravo joj je pokazivao zadnjicu, dok je Jelena Žarić Kovačević „čuvala vrata“.

A evo ko je u konkurenciji prema izboru Akademije ženskog liderstva, grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama i inicijative Otvoreni parlament:

Bivši ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović

Ratko Dmitrović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

“Danas žena u Srbiji prvi put rađa u 30. godini. U kojoj godini će prvi put rađati 2050. godine? Da li smo svesni koliko je jezivo teška situacija u kojoj se kao narod nalazimo? Ostalo nam je malo vremena do linije iza koje nema povratka“.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović

Vladimir Đukanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Feministkinje u neverici zbog zabrane abortusa u SAD“, (uz fotografiju krava).

On je kandidovao još jednu izjavu:

“Sada će pripadnice raznih idiotskih feminističkih udruženja morati na aparate. NVO sektor u haosu i očaju. Bravo za vrhovni sud SAD”

Teniski trener Bogdan Obradović

Bogdan Obradović: Vučić d abude doživotni predsednik
Foto: Nova S

„Ne može da vlada državom neko ko je žena. To mora da bude muškarac”.

Analitičar Neven Cvetićanin

Medju nama Neven Cveticanin
Neven Cvetićanin Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Lepa ste žena, ali ovo čak ni za vas nije toliko teško“.

Poslanik koalicije NADA Dušan Radosavljević

Foto: Printscreen YouTube/POKS – Покрет обнове Краљевине Србије – ПОКС

„Ja ću vas samo podsetiti da je statistika u suštini isto što i ženski bikini, sve pokazuje i ništa ne otkriva, zato ovde i nema nikakve transparentnosti i zato mnoge stvari koje su pomenute ovde, a to je da se krene u projekte, pa je jedna cena, pa je druga cena, i na kraju se završi sa cenom…”.

Potpredsednica Narodne Skupštine iz redova SNS Sandra Božić

Sandra Božić Foto: Printscreen/RTS

“Ne mogu da ne primetim da pojedine poslanice opozicije vrlo rado prolaze kroz redove SNS, ne znam da li se preporučuju da sede u tim redovima, ili vrločesto vole samo da prođu tuda”.

Predsednik Dveri Boško Obradović

Boško Obradović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Je’l će žene iznajmljivati trudnoću?”

Bivši fudbaler Rade Bogdanović

Foto: Screenshot

“Ljuljaj to dete, kupaj se u tim milionima i pusti me da igram“.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović

Miloš Jovanović Foto: N1

“Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa“.

Ovo poslednje podseća na izjavu aktuelnog ministra policije Bratislava Gašića o novinarkama koje kleče, a zbog čega je preko noći smenjen.

BONUS VIDEO: Seksističke aluzije SNS poslanika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare