miloš jovanović
Miloš Jovanović Foto: N1

"Gore od Gašićeve izjave."

Na konferenciji za medije političar Miloš Jovanović uvredio je novinarku N1 Eminu Kovačević, što je naišlo na brojne osude.

„Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavali sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanje, ispod svakog nivoa“, rekao je Miloš Jovanović, lider Nove DSS, odgovarajući na pitanje novinarke.

Među prvima koji su osudili ovu uvredljivu izjavu bila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je u pisanoj izjavu naglasila da je lider Novog DSS-a „upotrebio krajnje degutantno, neprimereno, mizogino i seksističko poređenje“.

„Uz sve ograde koje su upotrebljene, izgovoreno predstavlja uvredu žena i diskriminaciju na osnovu pola. Ovakvo poređenje ne bi bilo napravljeno da je pitanje postavio muškarac, pri čemu suptilan način i izneta ograda od postavljenog pitanja ne umanjuje težinu rečenog“, naglasila je poverenica, prenosi N1.

Pročitajte još:

„Svi učesnici u javnom i političkom životu imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od izjava kojima se vređaju, ponižavaju ili uznemiravaju žene, imajući u vidu da se žene u Srbiji svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem“, zaključila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

I na društvenim mrežama nižu se osude.

*

Sve ovo je podsetilo na takođe sramno obraćanje Bratislava Gašića novinarki Zlatiji Labović 2016. godine.

Tada ministar odbrane, Gašić je prilikom posete Trsteniku novinarki Zlatiji Labović uputio seksističku poruku, rekavši kako “voli kada novinarke lako kleknu”.

Usledila je oštra reakcija javnosti i novinarskih udruženja, a više puta širom Srbije organizovani su protesti. Gašić je potom povučen sa funkcije ministra.

Sada mnogi kažu kako je Jovanovićeva izjava i gora od Gašićeve, iako se verovalo da gore – ne može.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 napadnuta na Cetinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare