Mitrovčanka Bojana Miletić, sa nekadašnje pozicije knjigovođe u JKP Standard, postavljena je za čistačicu javnih površina u Kosovskoj Mitrovici. Radno rešenje joj je za nepunih godinu i po dana tri puta menjano, svakog puta sa većom degradacijom, iako poseduje višu stručnu spremu i smatra da je svoj posao savesno obavljala. Reč je o osveti direktora preduzeća, Gorana Rakića, zbog odbijanja da učestvuje u stranačkim aktivnostima SNS-a i Srpske liste, tvrdi Miletić. Štaviše, ona svedoči da joj je nadređeni, koji je i predsednik Srpske liste, navodno uputio neposrednu pretnju po bezbednost za sebe i svoju porodicu. Podnela je i tužbu, uz optužbe za mobing i revanšizam.

Bojana Miletić, majka dve maloletne devojčice, skoro sedam godina je zaposlena u javnom komunalnom preduzeću „Standard“ u Kosovskoj Mitrovici u kojem je sve do kraja 2021. godine bila knjigovođa.

Sada je, međutim, čistač prometnih i javnih površina, piše portal Kossev.

Smatra da je odbijanje da bude aktivista i učestvuje na skupovima vladajuće stranke u Srbiji SNS i Srpske liste dovelo do toga da se nađe u poziciji u kojoj je danas.

Miletić se u JKP Standard pre skoro sedam godina zaposlila preko Omladinske zadruge. Pre nego da bude postavljena za knjigovođu, značajan deo njenih radnih sati podrazumevao je i aktivizam u Srpskoj naprednoj stranci, odnosno Srpskoj listi, iako navodi da ona nikada formalno nije bila njihov član.

„Radila sam u kancelarijama Srpske napredne stranke, kao zaposlena u JKP. Često su pozivali nas – mlađi kadar da odlazimo u kancelariju i radimo. Radili su se tu spiskovi sigurnih glasača, spremali plakati za lepljenje, ja sam učestvovala u tome“, svedoči za KoSSev.

Kaže, smatrala je da to mora da radi, jer nije imala ugovor o zaposlenju. U periodu od 2014. do 2017. godine radila je preko Omladinske zadruge.

„Tako sam i dobila ugovor za knjigovođu. Jednostavno, posle sam rešila da ne želim više to da radim, po cenu, ako treba, i otkaza. I onda sve kreće“.

Miletić je najnoviji ugovor za „čistačicu prometnih i javnih površina“ dobila ovog leta.

„Moje poslednje rešenje je usledilo 20-tak dana nakon skupa nazvanog ‘Miting nade’ u Beogradu maja meseca, kada sam već 23. juna dobila ugovor i to na šest meseci ponovo, iako radim više od šest godina, sada – za „čistača javnih i prometnih površina“.

Smatra da je svemu tome doprinelo i to što je 20. juna bila prisutna ispred opštine Zvečan u trenutku kada su građane koji protestuju ispred opštinske zgrade još od kraja maja meseca, posetili opozicioni narodni poslanici u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić i Aleksandar Jovanović Ćuta, kako bi podržali građane.

„Ja sam bila tamo, bila sam prisutna i to mi je, ja mislim, zapečatilo sudbinu“

Ona istovremeno podseća da je zaposlenima u JKP „Standard“, što je slučaj i sa drugim srpskim institucijama i javnim preduzećima u Kosovskoj Mitrovici, „radna obaveza“ da borave ispred opštinske zgrade u Zvečanu, odnosno protestuju zbog nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije od kraja maja.

Tako je i ona tog 20. juna, svedoči, bila ispred opštine, kada su srpski narodni poslanici i došli. Priznaje da im je ona tada iskazala i podršku.

„I 20. juna sam bila tamo, kako bih pružila podršku, pre svega poslanicima, koji su došli da podrže nas, narod sa Kosova. Protumačeno je kako je protumačeno – ne kažem pogrešno, jer ja podržavam te ljude, ali ne smatram da treba nekom da ode glava zato što se ne slažem sa politikom vladajuće stranke“.

Rešenje kojim je ubrzo nakon ovog događaja Miletić imenovana za čistačicu javnih površina je ipak samo vrh ledenog brega.

Njoj su za manje od godinu i po dana rešenja o radnom odnosu menjana ukupno tri puta.

Prva kazna

Miletić za Kossev otkriva da je na jesen 2021. godine, dok je i dalje obavljala funkciju knjigovođe, nezvanično obaveštena da će biti izmeštena sa svog radnog mesta, na mesto higijeničarke u gradskoj kapeli u Rudaru. Bio je to period kada se upravo gradila nova kapela.

„Oni su smislili da će me time kazniti zbog toga što sam prestala da se stranački odazivam“, svedoči dalje Miletić.

Kaže da joj je u oktobru te 2021. kolega, vozač u firmi, kazao: „Idemo“

„A da me nadređeni nije ni obavestio o promeni radnog mesta“, navodi ova mlada žena.

Iako još uvek na poziciji knjigovođe u to vreme, ona je ipak prihvatila da radi u kapeli, ali samo na nedelju dana.

„Posle toga ja više nisam htela da odlazim tamo. Ja sam živela u to vreme sama sa dve devojčice, od toga je starija imala veće zdravstvene probleme. Ja sam morala da budem prisutna u gradu, da, ukoliko se nešto dogodi u školi, da se stvorim za pet minuta kod ćerke“, navodi.

Foto: KoSSev

Miletić precizira da je razloge o nemogućnosti da radi u kapeli u Rudaru tada napismeno predočila nadređenima, ali i, tvrdi, da ih oni nisu uzeli u obzir.

Rezultat – kažnjena je umanjenjem plate za po 20 odsto, tri meseca.

Miletić je na kraju 2021. godine, dobila preinačeno rešenje, od kada više nije radila kao knjigovođa.

„Od knjigovođe, postala sam higijeničarka – što je podrazumevalo da budem u prostorijama firme i kapele na groblju u Rudaru“, precizirala je Miletić.

Prihvatila je i tu novu radnu obavezu, s obzirom na to da izdržava porodicu.

„Radila sam najbolje što sam mogla i znala, misleći da je to kraj“, kaže Miletić.

Ali prava muka je tek dolazila.

„Tek ćeš da vidiš šta će ti se dešavati“

Miletić tvrdi da u ovom periodu nije viđala direktora JKP „Standard“, Gorana Rakića, jer, navodi da on „ne dolazi na posao“.

U pitanju je visoki funkcioner Srpske napredne stranke i Srpske liste, te bivši zvaničnik lokalnih i centralnih kosovskih institucija.

Ipak, navodi da se sa njim susrela maja meseca 2022. godine, na seoskoj slavi u Banjskoj, kod Vučitrna.

„Pokušala sam sa njim da razgovaram na tu temu – šta se desilo, zbog čega sam kažnjena, da mi da bilo kakvo objašnjene“, kazala je.

Međutim, tvrdi da Rakić nije želeo da razgovara sa njom, ali da joj je ipak navodno uputio „par reči“ koje je shvatila kao „direktnu pretnju po život“.

„Ono što ti se dešava sada u firmi je ništa u odnosnu na ono što će ti se tek dešavati’, kazao mi je Goran Rakić. Vrlo sam se uplašila, krv mi se sledila, što za sebe, što za decu. Moja okolina zna kako sam reagovala 10-15 dana. Ja sam decu vozila u školu, išla po njih iz škole, nisam ih ostavljala. Prvo što mi je palo na pamet je – ‘ići će na decu’. Baš sam to loše podnela“, svedoči sagovornica KoSSev-a.

Goran Rakic i Srpska lista
Goran Rakić i Srpska lista Foto:N1

Uprkos ovom strahu, kaže da tada ništa nije prijavila policiji ili bilo kojoj instituciji, već da je samo obavestila porodicu i prijatelje.

U narednom periodu se, međutim, ništa posebno nije dešavalo. Kaže da od tada nije viđala Rakića, te da je nastavila da obavlja zadatke higijeničarke u firmi.

Tako je bilo sve do maja meseca ove godine, kada joj je i uručeno rešenje – čistača prometnih i javnih površina od strane službenika u pravnoj službi i to, navodi Miletić, ponovo bez ikakvog obrazloženja.

„Nikada mi niko nije objasnio. Čak i kada sam tražila objašnjenje od mog upravnika, on mi je rekao da ću to morati da vidim sa Goranom (Rakićem)“, tvrdi sagovornica Kosseva.

Bojana Miletić mesecima živi pod stresom, koji je dodatno pojačao njene postojeće zdravstvene probleme, zbog kojih, kako navodi, nije u mogućnosti da obavlja posao čistačice na ulici.

„Ja ne nipodištavam tešku muku mojih kolega, nije sramno raditi na ulici, ne libim se toga, nijednog poštenog posla. Sraman je način na koji sam ja došla do tog rešenja.  A pored svih zdravstvenih problema, nisam u stanju da izvršavam dužnosti čistača javnih površina, što sam i dokumentovala – odnela sam medicinsku dokumentaciju u pravnu službu mog preduzeća“.

Međutim, to nije urodilo plodom, te je rešenje o radnom mestu do danas ostalo nepromenjeno.

Ono što se ipak menja, navodi Miletić, je stres koji se prenosi i na njene ukućane. Promene u njenoj radnoj karijeri posebno teško podnose njene dve maloletne ćerke.

One su tinejdžerke, a jedna fotografija koju je Miletić u svojevrsnom znaku revolta objavila na društvenoj mreži, na kojoj u odelu radnika čistoće sa metlom u ruci čisti ulicu, izazvala je lavinu komentara.

Deca umeju da budu posebno surova, i ćerke me bukvalno svakog dana pitaju – ‘mama da li ćeš zaista da ideš da čistiš’

Miletić dodaje da svoju decu podučava tome da se ne treba libiti nijednog poštenog posla, ali razume i to da je njenim devojčicama teže da shvate, posebno kada su okružene vršnjacima.

Tužba protiv Rakića – mobing i revanšizam

Skoro dve godine nakon prvog kažnjavanja i usled odbijanja firme u kojoj radi da sagleda njenu stranu, Miletić je odlučila da reši problem sudskim putem.

Ona je 10. avgusta podnela tužbe protiv JKP „Standard“, kao i direktora preduzeća, Gorana Rakića, Višem sudu u Leskovcu.

U tužbi se navodi da je Miletić tokom poslednjih nekoliko godina „izložena svakodnevnom i neprestanom ponižavanju i kršenju njenih prava iz radnog odnosa“, te da je reč o „vrlo ozbiljnom zlostavljanju na radu“, čemu ona „nije doprinela ni na koji način“.

„Razlozi su političke prirode i bez obzira da li će drugooptuženi (Goran Rakić, prim.red.) to priznati, isključivo on kao direktor preduzeća je za to dogovoran. On je inspirator i donosilac odluka i izvršilac“, stoji u tužbi.

Miletić otkriva i da je uoči podizanja tužbe još jednom pokušala da reši problem vansudski, te da je uputila dve poruke Rakiću, u kojima je zatražila da sa njim razgovara.

„On ih je samo ignorisao, nije odgovorio nikada“.

BONUS VIDEO Kakav zadatak je poveren Milanu Radoičiću?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare