Foto:Dmitry Kaminsky / Alamy / Alamy / Profimedia/TANJUG/KANCELARIJA ZA KIM/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sudeći prema podacima o platama i imovini političara Srpske liste sa Kosova, za njih "neće biti zime" u narednom periodu. Iako će im kosovska strana zbog napuštanja institucija "zavrnuti" slavinu, njivovi buđelari će i dalje biti punjeni kroz druge poslove koje su im dale srpske institucije. PIO fondovi, različita javna preduzeća, kadetre na fakultetima i u narednom periodu biće "meka i medina" za predstavnike Srpske liste koji mesečno zarađuju više hiljada evra, uz veliku privatnu imovinu koju poseduju.

Budući da su izašli iz kosovskih institucija, predstavnici Srpske liste neće više dobijati plate iz budžeta Kosova, ali i bez toga neće ostati praznih džepova. Praktično paralelno i to godinama, najviši funkcioneri Srpske liste dobijaju prihoda i iz Beograda i Prištine.

Niko ne radi samo na jednom radnom mestu, a plate u proseku ne idu ispod hiljadu i po do dve hiljade evra na mesečnom nivou.

O ovome je nedavno pisao Radio slobodna Evropa (RSE), ali je i Nova.rs istraživala šta to poseduju srpski političara iz južne pokrajine.

Goran Rakić ima 3 stana, prihodi veći od 2.000 evra

Predsednik Srpske liste i bivši ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić mesečno prihoduje gotovo 2.000 evra, prema zvaničnim podacima.

Do sada, Rakić je dobijao više od 135.000 dinara kao platu za ministarski rad, što više neće primati jer je odlučio da više ne učestvuje u radu kosovskih institucija.

Foto: FoNet/Milica Vučković

Pored toga, prema podacima na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je Rakić direktor JKP „Standard“ u Kosovskoj Mitrovici, gde mesečno prima 64.511 dinara. Na ovoj funkciji je od 2017 . godine.

Dodatno, predsednik Srpske liste radi kao asistent u Visokoj ekonomskoj školi u Peći, gde zarađuje 27.977 dinara. Iako je dužan da objavi podatke o svojoj imovini, pokretnoj i nepokretnoj, Rakić to nije dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, ali jeste kosovskoj.

U tom izveštaju Rakić je prijavio da poseduje tri stana (58,75,38 kvadrata) i plac od 9,5 ari. Što se tiče pokretne imovine, Rakić poseduje automobil vredan 10.000 evra, ali i 50.000 evra u finansijskoj instituciji „D.R.“ u Beogradu.

Igor Simić multipraktik – poslanik, radi u PIO fondu i predaje studentima

Donedavno poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić primao je kao poslanik platu u iznosu od 212.000 dinara. Pored ove funkcije, Simić je direktor Službe direkcije u Prištini u okviru PIO fonda.

Igor Simić FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Od 2020. godine je na ovom položaju, gde prihoduje mesečno 160.000 dinara. Poput Rakića, radi na Ekonomskom fakultetu gde kao asistent zarađuje mesečno 112.000 dinara.

Iako više nije na funkciji predsednika nadzornog odbora u JP „Mreža most“, Simić je od 2015-2020. svakog meseca primao 43.701 dinar na ime apanaže.

Zoran Todić, bivši gradonačelnik Leposavića poseduje ogromnu imovinu

Todić, koji je sada već bivši predsednik opštine Leposavić dobijao je iz budžeta Kosova oko 137.000 dinara na mesečnom nivou. Pored toga, prema podacima koje je izneo RSE, Todić u okviru srpskog sistema kao predsednik Privremenog opštinskog organa Leposavić dobija 120.000 dinara.

Zoran Todić Foto:eleposavic.com

Imovina, koju je prijavio kosovskim institucijama nije zanemarljiva. Todić je vlasnik placa od 498 kvadrata, za koji je 2011. izdvojeio 12.500 evra. Dodatno, poseduje kuću od 250 kvadrata čija je vrednost 74.000 evra.

Todić je i vlasnik automobila marke „Golf“, koji je 2021. kupio za 9.500 evra.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Milan Radojević

Do ostavke na mestu predsednika opštine Severna Mitrovica, Radojević je svakog meseca na ovoj funkciji prihodovao 141.600 dinara.

Milan Radojević Foto:KoSSev

Dodatno, u okviru sistema pod ingerencijom Srbije, kao direktor PIO fonda u Severnoj Mitrovici dobija 120.000 dinara.

Radojević je prijavio stan od 60 kvadrata u vrednosti od 31.000 evra, koji je u vlasništvu njegovih roditelja.

Bivši prvi čovek Zvečana ima dva stana

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović zarađivao je više od 130.000 dinara uz budžeta Kosova zbog toga što je bio na čelu ove opštine.

Dodatno, on je zamenik direktora KBC gde zarađuje više od 165.000 dinara. Pored toga, on ima dva stana – od 126 i 80 kvadrata, koju ukupno vrede više od 90.000 evra.

Bonus video: Atmosfera na mitingu Srba u Kosovskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare