Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Sedi tu, sluša vas, svakoga, nije izlazio nijednom, ništa jeo, odmarao, čak ni šetao“, rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić govoreći o predsedniku Aleksandru Vučiću, na kraju drugog dana sednice o Kosovu i Metohiji. Tako je praktično sam, u jednoj rečenici, najslikovitije objasnio na koji način je vodio skupštinsku raspravu. Opozicija kaže da se predsednik parlamenta ponašao kao aktivista SNS i potrčko Aleksandra Vučića.

Predstavnici dela opozicionih stranka izrazili su juče u Skupštini Srbije nezadovoljstvo načinom na koji je predsednik parlamenta Vladimir Orlić vodio sednicu, na kojoj se razmatrao izveštaj o pregovorima sa Prištinom, a koji je predstavljao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanici tvrde da im je uskračivana reč, pravo na repliku, te da je punih šest sati ignorisana povreda poslovnika…

Toliko je potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović držao u ruci poslovnik, te naknadno o bjasnio da su prethodna dva dana bili svedoci „pravnog nasilja“, zbog načina vođenja sednice, na kojoj je, kako je rekao, stvorena atmosfere linča prema opozicionim poslanicima.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da opozicija više neće poštovati poslovnik, a Nebojša Zelenović iz poslaničke grupe Moramo ocenio je da je rasprava „banalizovana“.

U razgovoru za Nova.rs predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da je bilo mnogih nepravilnosti u radu skupštine prethodna dva dana.

Boško Obradović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nemam problem s tim da predsednik ima neograničeno vreme, posebno zato što je jedini iz vlasti koji odgovara svima nama iz opozicije. Međutim, sporno je kad predsedavajući ne da priliku i ono na šta po poslovniku imamo pravo, a to je pravo na repliku, da odgovorimo predsedniku. On je ukupno govorio prvog dana 44 minuta odgovarajući na moje izlaganje, a onda je predsednik skupštine meni zabranio pravo na repliku od dva minuta. E to je već problem, jer on u svom izlaganju koristi veliki broj argumenata koji ne stoje i onda nemamo prilku da to demantujemo”, kaže Obradović i dodaje:

Drugi problem je to što nije omogućavao onima koji su ukazivali na povredu poslovnika da dobiju reč. Orlić je sebi dozvolio da ne bude predsednik svih nas poslanika, nego da zastupa samo stranku iz koje dolazi, pa je često apalaudirao predsedniku, što je zaista mogao prepustiti svojim stranačkim kolegama. On ipak predstavlja celu Skupštinu, pa i mene kao predstavnika opozicije. Na posletku, na kraju prvog dana Vučić izgovara ”To je to za danas, vidimo se sutra u 10” i tako odjavljuje sednica. To je nedopustivo jer predsednik republike nije predsednik parlamenta i time se šalje opasna poruka da mi u stvari nemamo predsednika skupštine, već da je to predsednik republike, kao što je istovremeno i predsednik vlade i ministar u svim ministarstvima, tužilac, sudija i policajac”, zaključuje Obradović.

Kopredsednik stranke Zajedno i poslanik Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta kaže d aje mnogoo veći problem od Orlića, ono što je pokazao Vučić.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ono što smo čuli od predsednika je sve samo ne rešenje i zato sam ga pitao šta je vaš konkretan plan za KiM, ali odgovor nismo dobili. Ali zato vidimo Milana Radoičića na galeriji, mešu zvaničnicima stranih zemalja i gostima. Pa što se on nije obratio skupštini, on je predstavnik Srba sa Kosova, za kojeg Vučić kaže da nije cvećka. Šta to znači da nije cvećka, ajde da se ne pravimo blesavi, naš problem nije priznanje i nepriznanje već kriminal koji se dešava i s jedne i s drudge strane onoga što zovemo administrativna granica. A što se Orlića tiče, iskreno očekivao sam burniju sednicu, pičvajz, mnogo je bilo mirnije nego što sam mislio da će da bude. Uprkos onom njihovom dovikivanju, to su njegovi klakeri njegova robovlasnička zajednica”, kaže Jovanović za Nova.rs

Predsednica Dveri Milica Đurđević Stamenkovski kaže da je očekivala da će Orlić shvatiti svoju ulogu, ali da su videli samo otvorenu pristrasnost.

Milica Đurđević Stamenkovski Skupština Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Nijednog trenutka nije upozorio nikog iz poslaničkog kluba vladajuće partije, da obuzdaju svoje strasti i ne dobacuju političkim oponentima. S druge strane našoj poslaničkoj grupi je izrekao meru oduzmanja dva minuta predviđenih za obraćanje poslaničke grupe, bez ikakvog obrazloženja, vrlo tendeciozno i maliciozno. Očigledno je da pravila postoje, ali ne važe za sve isto. Nisam siguran da u istorijisrpskog parlamentarizma želi da bude upisan kao neko ko je ove sednice doživljavao kao sednice Glavnog odbora SNS. Razumem da je Orlić ranije nastupao na konferecijama gde nema novinara, u praznim salama, pa verujem da mu takav ambijent više odgovara, ali ipak je na čelu skupštine i naše je da ga na to podsećamo”, kaže Stamenkovski za Nova.rs

Predsednik posaničke grupe Ne davimo Beograd Radomir Lazović da se Orlić ponašao kao Vučićev potrčko.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Poslanici se obraćaju sa ograničenim vremenom, 5 ili 10 minuta, a onda Vučić odgovara 40 minuta. Replika ne može biti duža od izlaganja, nije predviđena za to da slusamo njegov unutrašnji tok misli, kako mu je teško, o porodici, deci i o čemu je već sve pričao… Nije trebalo tako da izgleda sednica, a to je dužnost Orlica. Da mu poručim, ne vodi sednicu Vučić, a ovde bukvalno izgleda kao da mu je Orlić potrčko koji mu više i ne daje reč”, kaže LAzović za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Šta ste rekli? Orlić branio Vučića kad je poslanik pomenuo njegov intelektualni razvoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare