Zdravko Ponoš, predsednik stranke SRCE koja će u okviru koalicije “Srbija protiv nasilja” učestvovati na sledećim izborima, kaže u intervjuu za “Novu” da su SNS-ovi igrači koji su bili na klupi za rezerve ušli na teren i da ćemo sad na njemu imati prepoznatljiv par - Vojislava Šešelja i Anu Brnabić. On za naš list govori i o tome da li bi opozicija trebalo da gostuje na televizijama Pink i Hepi tokom kampanje, kako je ministru odbrane Milošu Vučeviću u poslednjem trenutku otkazana poseta Vašingtonu, ko bi bio poželjan partner iz redova desnice za eventualno formiranje vlasti u Beogradu…

Proevropska opozicija potpisala je koalicioni sporazum, a sudeći po onom što smo mogli da vidimo, vi biste mogli da budete četvrti na listi, a SRCE će imati devet kandidata za poslanike u prvih 71. Da li ste zadovoljni time?

Biću zadovoljan tek kad napravimo dobar rezultat na izborima. To što ste me pitali su tehničke stvari. Neću ja biti četvrti na listi, a ni prvi od kandidata sa liste Srbija Centar. Biće neko drugi iz stranke Srbija Centar. Biće žena. Važno je da smo postigli taj koalicioni dogovor da idemo zajedno na izbore, a razlog za zadovoljstvo treba da se desi 17. decembra.

Ko će još biti kandidati za poslanike iz redova vaše stranke?

Neću vam reći imena jer o tome treba da se izjasni naše predsedništvo, ali to će biti ljudi koji imaju odgovarajuće i stručne kvalifikacije i lični ugled da se bore za boljitak ove zemlje. Te pozicije poslanika u Narodnoj skupštini nisu stvar kojom se neko treba nagraditi, nego to je jedan ozbiljan posao koji treba da se uradi. Mi ćemo se truditi da pošaljemo ljude koji i te kako imaju šta da kažu, jer ovaj posao neće biti sasvim završen ulaskom u Skupštinu nego će morati da se radi i tamo.

PROČITAJTE JOŠ...

Istraživanja pokazuju da će koaliciji “Srbija protiv nasilja” biti potrebni mandati desnice za formiranje vlasti u Beogradu. Ko bi vam od njih bio prihvatljiv partner?

Zagovarao sam ideju da na ove izbore na svim nivoima idemo zajedno u najširem frontu – i levica i desnica, sa oročenim mandatom pre svega na republičkom nivou na godinu dana i sa idejom da pripremimo uslove za regularne izbore i pospremimo elementarno stanje u zemlji. Ideološka dimenzija nije trebalo da bude najvažnija ni za republičke izbore sa tog stanovišta, a kamoli za formiranje beogradske vlasti. Ovaj grad će biti preuzet u jako lošem stanju i oni koji ga vole i koji mogu da doprinesu da bude ono što treba da bude naravno da su dobrodošli.

Naravno, izborni proces će razjasniti stvari na opozicionoj sceni. Neke će diskvalifikovati, a neke afirmisati. Ali pre toga, hajde da vidimo šta može da uradi ova naša kolona. Ja mislim da može da uradi mnogo.

Zna se ko su nosioci lista, zna se ko je kandidat za gradonačelnika Beograda. Ne znamo ko će biti kandidat za premijera, a vaša koalicija ide na pobedu. Zašto se to ne zna?

Kad skočimo, onda ćemo reći hop.

Videli smo da je SNS predala izbornu listu, isto je učinio i SPS. Opozicija još nije ni krenula da skuplja potpise. Zar ne mislite da kasnite?

Besmisleno je da se neko takmiči u brzini prikupljanja potpisa sa SNS, čak i kada bi to bilo važno. Njihovi lokalni predstavnici dobiju papire za skupljanje potpisa pre nego što se raspišu izbori. Funkcionišemo u sasvim neregularnom ambijentu. Oni imaju staru radikalsku mantru da potpis skupe što brže, što više, što jače, što bolje… Oni su ozbiljni komunisti na tu temu i uvereni su da kvantitet obavezno prelazi u kvalitet. U njihovom slučaju to se nikad nije desilo, a neće ni sad. Oni realno sad pokazuju svoje pravo lice, pale su maske. To su iste one aveti iz devedesetih godina, samo su neke bile na klupi za rezerve, a neke na terenu. To se rotiralo. Šešlj, Toma, Vučić, Vulin… Sad ćete na izborima imati grotesknu stvar – na terenu SNS imaćete prepoznatljiv par Vojislava Šešelja i Anu Brnabić, a na prošlim izborima to su bili Aleksandar Vulin i Miša Vacić.

Foto:privatna arhiva

Da li biste ušli u koaliciju sa SPS ukoliko biste na taj način srušili vlast Aleksandra Vučića?

Mi kao proevropska demokratska koalicija treba da napravimo dobar rezultat. Mislim da imamo dobru kolonu, da smo se dobro grupisali. Ako nemamo dovoljno na ovim izborima da preuzmemo vlast onda treba da uradimo sve što je moguće da ta vlast traje najkraće moguće. Ali za sad treba da igramo na pobedu, ne na kalkulacije.

Ova vlast je u poslednje vreme napravila niz skandaloznih poteza. Ovo što se desilo u Banjskoj je nanelo ogromnu štetu, ne samo njima nego i interesima ove zemlje. Tako je minsitar odbrane u utorak trebalo da da otputuje u Vašington u bilateralnu posetu, a ona mu je u poslednjem trenutku otkazana. Skretao sam mu pažnju da pazi šta radi, jer ne može da zloupotrebljava vojsku. To je možda mogao tako sa komunalnim službama u Novom Sadu, a sa vojskom i državom se to ne radi. Sad će on snositi posledice. I bojim se da to nije kraj.

Kakve posledice bi mogao da snosi?

Sad je on nepoželjan sagovornik za američku vojsku i ministarstvo odbrane sa kojima su odnosi bilateralne saradnje dosta razvijeni i čak su bili uznapredovali za vreme vlasti SNS. Sad je ta stvar prilično oštećena. Bojim se da je čovek koji je doveden da bude kao saksija predsednik SNS doveden da kao saksija bude ministar oidbrane. Skupa cena za jedno mesto saksije.

Da li će te se u toku kampanje vi i vaši koalcioni partenri pojavljivati na televizijama Pink i Hepi? Da li je vaša koalicija donela odluku o tome?

Nismo o tome još razgovarali. Ja nemam pozitivno mišljenje o Pinku i Hepiju i takvim medijskim kućama. Mislim da su to trovačnice našeg društva, ali te medije prati dobar deo građana Srbije. Već godinama su zadojeni tom propagandom. Dobro je da se ti kanali komunikacije iskoriste i da se građanima pošalju neke druge vrste poruka. Ja sam u predsedničkoj kampanji na RTS-u gostovao pola sata, na Pinku 15 minuta, a na Prvoj 20 minuta. Neka istraživanja kažu da je tih 15 minuta na Pinku napravilo dobar rezultat, da sam ja to dobro iskoristio i da je moja poruka stigla do mnogih građana Srbije i razbila njihove predrasude koje su kroz te medije gajene o meni. Mislim da treba da iskoristimo sve kanale komunikacija koji su nam dostupni da dopremo do što većeg broja građana.

BONUS VIDEO Govor Zdravka Ponoša na zajedničkom nastupu opozicije Srbija protiv nasilja!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar