Foto:Dragan Mujan/EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je, kako je ranije objavio portal Nova.rs, Statut Zajednice srpskih opština koji je predložen tokom poslednjeg sastanka u Briselu i saglasio se sa nacrtom i dinamikom primene sporazuma iz Ohrida. Predsednik stranke "Srbija-centar" Zdravko Ponoš navodi za Nova.rs da je Vučić javno rekao da može sve osim priznanja i da dogovor koji je napravio znači da je prihvatio "de facto priznanje".

Kako je ranije Nova.rs portal objavio, tokom odvojenih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu sa predstavnicima Evropske unije, napravljeni su značajni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština.

PROČITAJTE JOŠ....

Prema rečima našeg izvora, predlog Statuta ove zajednice prihvatile su obe strane, ali se trenutno traži odgovarajuća forma kojom će Beograd i Priština biti zadovoljni. Sagovornici Nove istakli su da, pored toga što je Aljbin Kurti prihvatio osnivanje ZSO, i Vučić prihvatio nacrt i dinamiku primene sporazuma iz Ohrida, ali da je zahtevao da ne bude potpisa pre 17. decembra kad se održavaju izbori u Srbiji.

Šta to podrazumeva? Ništa novo, ako pitate predsednika stranke „SRCE“ Zdravka Ponoša koji podseća da je Vučić javno rekao da može sve osim priznanja.

„U Briselu je prihvatio sve što je od njega traženo, uz uslov da ne potpiše na istom papiru zajedno sa Kurtijem. Mogući modaliteti su, kao što Nova.rs javlja: javno zaklinjanje da će sve poštovati iako nije potpisao iili da potpiše na seaparatnim papirima sa EU on i Kurti. Prvu varijantu je već primenio u Briselu i Ohridu, a drugu je uvežbao na hoklici potpisujući Vašingtonski sporazum. Sve glumeći da poštuje Ustav. To u stvari znači da Vučić prihvata „de facto“ priznanje, a za „de jure“ neka pojure nekog drugog“, objašnjava naš sagovornik i podvlači da se to odnosi i na Statut o Zajednici srpskih opština.

„Kurti je u stvari spasao Vučića pokušavajući da ga ponizi insistiranjem da Vučić ipak ceremonijalno potpiše taj papir, koji su inače načelno prihvatili, iako je znao da ovaj to ne sme. Oni su „jin i jang“ kosovske nesreće. Kao da su se svećom tražili dok se nisu našli i pali u zagrljaj jedan drugome. Jedan bi da potpiše, drugi neće, a obojica izvrdavaju impementaciju“, poručuje Ponoš.

On ističe da je Vučiću ipak stalo da se nešto, kako navodi, porodi iz tog bizarnog odnosa.

„Trudiće se da već u narednih dve nedelje napravi neke konstruktivne korake. Korist od tih koraka naravno neće imati Srbija.Vučiću je to samo investiranje u evropsko gledanje kroz prste na njegove izborne manipulacije, a privremeno i na brljotinu u Banjskoj. Ništa novo. Čekam da vidim po kom kriterijumu će regrutovati Srbe u Organe ZSO – Skupštinu, savet, komitet, ko će biti CEO… sad kad su Radoičić i ekipa na službenom putu“, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar