Dobrica Veselinović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Smatramo da je uklanjanje funkcionalnih mostova u XXI veku vandalski čin iza koga stoji samo profit za ljude bliske SNS-u, a zarad ugodnosti stanara "Beograda na vodi". Nemam dileme da će Beograđani svim mogućim sredstvima i masovno braniti naš most, u toj borbi neće biti povlačenja, kaže u intervjuu za novine “Nova” šef odborničke grupe Ne davimo Beograd-Moramo u Skupštini grada govoreći o nameri vlasti da sruši stari most na Savi i podigne novi.

Govori i o inicijativi sa smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i kako vidi to što je odbornici Dveri, Srpska stranka Zavetnici i koalicije NADA nisu potpisali…

Potpisali ste inicijativu za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića, da li će i kada biti smenjen?

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević ima obavezu da ovu sednicu raspiše u roku od 15 dana. Ono što je važno jeste da osim Šapića koji predstavlja pravi primer šta sve neko ko ima moć može da radi pod zaštitom SNS-a i SPS-a jeste da njihove odluke i politike dugoročno oštećuju građane. Zato pored smene Šapića tražimo da se razgovara i o problemima koje znamo da muče naše građane a to su ogromne cene stanova, veliko zagađenje koje svi jasno mogu da vide i energetska kriza koja od nas zahteva odgovor. Šapić je samo vrh ledenog brega loših politika koje 10 godina pritiskaju naš grad.

Ima li opravdanja za one stranke iz opozicije koje nisu potpisale ovu inicijativu? To su odbornici koalicije NADA, Dveri i Zavetnika.

Smatram da je potpuno zdravorazumski da treba da razgovaramo o gorućim problemima sa stanovima, energetikom i zagađenjem u gradu. U zdravom demokratskom društvu normalno je da javno govorimo da imamo ministra sa 24 stana, ministra sa tetkom iz Kanade ali i gradonačelnika sa nelegalnom vilom. U krajnjoj liniji to je prava slika onoga što ostaje za ovom vlašću – nelegalni i nezakonit profit za njihove džepove a ogromni problemi za građane kojima se nisu obezbedili osnovni uslovi za normalan život kao što su vodovod, kanalizacija, funkcionalan prevoz, dobar vrtić itd. Ja sam tu da pričamo o tome kako ćemo to da rešimo i kakvu viziju imamo za ovaj grad. Pokret Ne davimo Beograd i ja tu viziju imamo i spremni smo da je sprovedemo i svakodnevno smo u kontaktu sa građanima. I to je bitno, neka svako radi najbolje što može, kao što se mi trudimo sve ove godine. Opravdanjima ne želim da se bavim mislim da smo mi tu da bi se bavili rešenjima, ali moram reći da me ponašanje tih stranaka ne iznenađuje jer su uvek bili skloni samo predizbornom kalkulisanju zarad dobijanja glasova.

Dobrica Veselinović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Pored Šapićeve nelegalne gradnje, koji su još razlozi za njegovu smenu?

Glavni razlozi za smenu Šapića jesu što predstavlja vlast SNS-a i SPS-a. Jer samo pod tom vlašću ste mogli da uradite sve ovo što do sada je urađeno i o čemu niko nije polagao računa građanima a to su i Jovanjica i Krušik, kao i konstantno vređanje i pretnje novinarima, nelegalne vile i sumnjivi stanovi. Šapić samo koristi ono što SNS i SPS obezbeđuju svim svojim funkcionerima. I ja sam apsolutno siguran da smena i njega i njih mora da se desi kao bi se pokazalo da ovaj grad može i mora da funkcioniše drugačije i razvija se održivije.

Postoji li nešto što je prema vašem mišljenju dobro uradio za ovih nekoliko meseci koliko je na čelu Beograda?

Mi vidimo samo jedan manir kozmetičkih i populističkih mera, dok za stvarne probleme ne da nema rešenja nego ni nikakvo razumevanje kako je do njih došlo. Osim što su mere nedogovarajuće vidi se njihova nestručnost i nesposobnost jer su često njihovi predlozi odluka aljkavi, nepotpuni i netačni. Ljudi u sekretarijatima koji rade su često vrlo malo plaćeni i zbog ratova unutar SNS između Šapića i Vesića ni nemaju priliku da rade svoj posao kako oni misle da treba. Ali to nam govori da su i Šapićevi prioriteti isti kao i Vesićevi, na kraju kao i Vučićevi, a jedno je sigurno ti prioriteti nisu kako da građani žive bolje. Naši priroiteti su od početka jasni i nisu se menjali – mi želimo dobar grad koji garantuje dobar kvalitet i normalne uslove za život i imamo rešenja i znanja kako do toga doći.

Šapić je rekao i da će izbori biti u aprilu, verujete li u to?

Mislim da nema smisla nagađati kada će biti izbori. U kalkulacije toga kada je njihova mašinerija spremna da izvrši pritisak na birače i da obezbedi svoje krugove ne želim da ulazim. Mi smo svakodnevno na ulici, sa građanima se sada borimo na još jedan način kroz institucije koje nam omogućavaju da budemo njihov glas i da im damo podršku da svoje probleme predstave svima. Što se nas tiče kad god budu izbori – mi smo spremni.

Dobrica Veselinović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ako se to desi, može li opozicija do pobede i na koji način?

Ukoliko se opozicija bude borila sa vrednostima u koje zaista veruju, realnim programima i rešenjima mislim da može. Ono što je bitno jeste da svaki birač ima mogućnost da izabere ono kako on vidi svoj grad u narednim godinama, da ima različitu ideološku i programsku ponudu. I to je ono za šta se mi zalažemo, da se opozicija slaže da nema nikakve saradnje sa SNS-om i SPS-om i da način i prostor za donošenje odluka mora da se promeni. Za sve ostalo neka se bore naša rešenja, programi i vizije.

Glavna tema u republičkoj skupštini nedavno je bio kredit za rušenje starog i izgradnju novog mosta na Savi. Da li ćete braniti ovaj most i kako?

Smatramo da je uklanjanje funkcionalnih mostova u XXI veku vandalski čin iza koga stoji samo profit za ljude bliske SNS-u, a zarad ugodnosti stanara „Beograda na vodi“. U saradnji smo sa brojnim organizacijama i pojedincima i uskoro objaviti plan sa daljim koracima koje ćemo preduzeti povodom odbrane Starog savskog mosta.Ja lično nemam dileme da će Beograđani svim mogućim sredstvima i masovno braniti naš most, u toj borbi neće biti povlačenja.
Kao i do sada mi ćemo kao i do sada biti na ulici svaki put kada se kršio javni interes, a uostalom sa ulice smo i krenuli.

Zagađenost vazduha u Beogradu je gotovo svakodnevna tema. Na koji način bi ovaj problem mogao najbrže da se reši?

Prvo moramo da obezbedimo da svaki naš dom ima odgovarajuću izolaciju i uštedu trošenja energije. Građani tako godišnje mogu da uštede više od 800eura a grad može da ulaže u obnovljive izvore energije. Prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 60% više energije od prosečnog domaćinstva u EU. Mi imamo program i rešenja koji uključuju osnivanje fonda za zamenu ložišta na nivou grada, imamo jasne proračune kako da ovaj grad napravimo energetski efikasnijim, zelenijim i zdravijim za naše građane.

Verujete li da će vlast pogaziti obećanje i da će iskopavanje litijuma u Srbiji ponovo doći na dnevni red?

Mislim da imenovanje nove ministarke energetike predstavlja upravo platformu da se to sprovede. I siguran sam da će oni to pokušavati, ali mi smo jasno protiv toga i branićemo interes građana kao što smo i uvek do sada.

BONUS VIDEO: Šapić i Vesić ujedinjeni u mržnji prema Starom savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar