Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ukupno 39 odbornika dela opozicije podnelo je predsedniku Skupštine grada Beograda predlog za razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića. Kako se navodi u inicijativi, Nikodijević bi u roku od 15 dana trebalo da zakaže sednicu na kojoj će se raspravljati o njihovom predlogu.

Iza ove inicijative stali su odbornici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Sindikata sloga, koalicije „Moramo“, Narodne stranke i Demokratske stranke.

Kako se navodi u obrazloženju zahteva za smenu Šapića, javno je objavljeno da je on nelegalno dogradio objekat na Bežanijskoj kosi i to za oko mesec dana pošto je postao gradonačelnik. Ti radovi su, kako dodaju, vršeni u martu 2021, kada je bio predsednik Opštine Novi Beograd.

„Svakako taj objekat u svom obliku i gabaritima u kojim je danas nije postojao na snimku republičkog geodetskog zavoda na dan 27.11.2015. Osnovni preduslov da se sprovede postupak ozakonjenja prema Zakonu je da se objekat nalazi na satelitskom snimku (27.11.2015) pa je jasno da nikada nije mogao da bude ozakonjen u bilo kom delu“, piše u predlogu za Šapićevo razrešenje.

Foto: Nova.rs

Dalje se navodi da je gradonačelnik započeo i gradio bez građevinske dozvole, da je dobio nalog od inspekcije da ih obustavi, ali je nastavio da radi, kao i da je podneo zahtev za ozakonjenje objekta, iako je znao da ne ispunjava zakonske uslove za to. Takođe, inicijatori podsećaju da je njegov objekat nezakonito ozakonjen pošto je postao gradonačelnik Beograda.

Foto: Nova.rs

Takođe, stranke opozicije koje su stale iz predloga o smeni Aleksandra Šapića podsećaju da na odredbe Krivičnog zakonika, prema kojima će se investitor objekta koji se gradi bez građevinske dozvole kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom. Krivični zakonik predviđa i kaznu od jedne do osam godina zatvora i novčanu kaznu ako lice nastavi sa radovima, a izadato je rešenje za njihovu obustavu.

BONUS VIDEO Hoće li nelegalna gradnja srušiti Šapića?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare