Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Ruski opizicionar i kritičar Putinovog režima, Vladimir Kara-Murza, uhapšen je prethodnog dana u Rusiji. Kako je rečeno našem portalu, on je pritvoren nakon što je javno kritikovao režim u Kremlju, koji je nazvao “režimom ubica”.

On je, kako se navodi, dao izjavu za CNN, a sat vremena nakon toga uhapšen je u Moskvi u blizini svog doma.

Sagovornici Nova.rs navode da je Kara-Murza imao je mogućnost da bude van Rusije za vreme ratnog sukoba, ali je to odbio uz obrazloženje da ne želi da napušta svoju zemlju i da je njegova obaveza kao opozicionog lidera da bude u državi.

Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrusev
Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Iz bliskog okruženja opozicionara rečeno nam je da će on provesti u zatvoru 15 dana pod obrazloženjem da je odbio da sarađuje sa policijom.

“To učinjeno na osnovu člana Zakona 19.3. koji se redovno koristi kad vlast želi da se obračuna sa političkim disidentima. Na taj način je svojevremeno uhapšena i Maša Aljohina. Nju su čak šest puta hapsili tokom jedne godine pod ovim obrazloženjem. Oni praktično mogu da vas uhapse zato što niste pokazali pasoš policajcu i da to navedu kao razlog zašto niste na slobodi. Bukvalno vas pokupe sa ulice, odvedu u policijsku stanicu i onda izmisle slučaj kako niste sarađivali sa policijom, iako svi znamo da to nije osnovni razlog hapšenja”, navodi naš sagovornik.

Veze sa Srbijom

Vladimir Kara-Murza je u nedavnom intervjuu za dnevni list “Nova” govorio o prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu u koje je umešan, između ostalih, aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin.

Pročitajte još...

U eksluzivnom intervjuu za dnevni list „Nova“, on je do detalja opisao kako su ga pratili pripadnici srpske polcije, napominjući da su njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

Ovim povodom za Nova.rs je govorio i jedan od predavača sa seminara ruske opozicije advokat Dimitrij Zahvatov , koji je potvrdio da su bili praćeni. On je našem portalu dostavio fotografije i video snimke lica koji su blii zaduženi za njihovo praćenje.

Advokat Zahvatov, u ispovesti za naš portal, istakao je da na kraju nije odoleo da ne priđe policajcima koji su ih u stopu pratili.

Foto: Dimitry Zakhvatov

„Radoznalost me nije puštala. Sedeći u jednom kafiću koji se nalazi na Keju oslobođenja, čekao sam čoveka “sa naočarima” da zauzme svoju poziciju i da nas posmatra. Kad je seo za susedni sto, ja sam krenuo ka njemu. Na engleskom jeziku sam pokušao da mu objasnim da znam ko je on, da nismo neprijatelji njegove zemlje, da smo uočili njihovu grupu za posmatranje pre tri dana, da nemamo ništa da krijemo od njih, zamolivši ih da zustave ovu predstavu. Poručio sam da, ukoliko je zainteresovan da nešto sazna, da on i njegove kolege sednu za naš sto i slobodno slušaju o čemu pričamo. Sve je razumeo, ali se pravio da me ne razume i da ne govori engleski. Nasmejao sam se na to, jer mi je bilo prilično čudno da obaveštajac ne poznaje i ne govori engleski jezik“, rekao je Zahvatov.

Vulinova neubedljiva odbrana

Ministar policije Aleksandar Vulin, nakon pisanja lista „Nova“ o prisluškivanju ruskih političara, oglasio se u svom maniru i prozvao ruske opozicionare da su „lažovi“.

„Svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“, rekao je tada Vulin.
Ipak, priča o prisluškivanju dobila je kontroverzan epilog, imajući u vidu da se kasnije otkriven i sadržaj transkripta sastanka između srpskog minsitra policije i sektretara za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaja Patruševa.

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

U transkriptu razgovora navodi se da je Vulin i Patrušev govorili o aktivnostima njihove Radne grupe protiv obojenih revolucija, te da je ministar policije objasnio ruskog partneru da je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Jedan od predstavnika pomenute organizacije je i uhapšeni Pivovarov.

Patrušev je na sastanku govorio i o “visoko destabilizujućem potencijalu Balkana”, koji je, prema njegovim rečima, izazvan spolja, sa Zapada.

Situacija je pogoršana dolaskom na vlast nove američke administracije, na čijem čelu je čovek (Džozef Bajden, predsednik SAD prim. Aut.), koji zagovara ideju ‘širenja demokratije po svetu“.

Na kraju, uprkos činjenici da su ruski opozicionari bili praćeni od pripadnika MUP, epilog nismo dobili, osim zakasnele reakcije ministra Vulina, koji je imao dobro poznati scenarij „dizanja buke i optuživanja nekoga da je lažov“, bez iznošenja konkretnih informacija o samom slučaju.

BONUS VIDEO: Ruski opozicionar tvrdi da ga je Vulin tajno snimao u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar