Foto: ANJUG/ VLADIMIR ŠPORCIC/ bs, Shutterstock, BIA logo

Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista i bivši ministar policije, imenovan je za novog direktora Bezbednosno - informativne agencije. Za tu funkciju očito se trenirao u MUP-u, budući da je naredio praćenje i prisluškivanje ruske opozicije u Beogradu, a sa kolegama iz Rusije učestvovao je i u formiranju Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija. Tokom svog ministrovanja promovisao je stvaranje “srpskog sveta”.

Dugo se spekulisalo da će Aleksandar Vulin naslediti Bratislava Gašića u BIA, ali je ta informacija zvučala neverovatno imajući u vidu njegov rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i nastupe u medijima.

Novi direktor BIA bio je glavni akter međunarodnog skandal kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim. Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivovarova koji je osuđen na pet godina zatvora, a zatim je u aprilu ove godine uhapšen i Kara-Murza koji je, prema rečima ruskog advokata Dimitrija Zahvatova, takođe u zatvoru zbog akcije koju je Vulin sproveo zajedno sa Patruševim.

Kako je Kara-Murza ranije izjavio za “Novu”, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara Vulin je otputovao u Moskvu i i transkripte njihovih razgovora predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaju Patruševu.

Portal Nova.rs je ranije objavio i da je Vulin direktno ili indirektno upravo sa Patruševim učestvovao u formiranju Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija. Da je ta radna grupa osnovana objavio je i N1, koji je imao uvid u dokument u kome se ona pominje.

Kako je objavljeno, u dokumentu između ostalog piše da je ona zadužena za “normativno regulisanje rada NVO i razmatranje načina suprostavljanja masovnim neredima i pokušajima destabilizacije poretka“. Ima zadatak i da nadgleda opozicione aktiviste, nevladine organizacije i nezavisne novinare.

Aleksandar Vulin i Nikolaj Patrušev Foto:Tanjug/Serbian Interior Ministry Press Service via AP

Iako su sve prethodne srpske vlade makar formalno bile strateški opredeljene za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, tome se Vulin duboko protivio. Neretko je iznosio svoj antievropski stav i protivio se uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Prvi je i jedini srpski zvaničnik koji je u jeku ruske agresije na Ukrajinu bio u zvaničnoj poseti Moskvi.

Loša zaostavština Vulina

Bojan Elek, zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, navodi za “Novu” da je postavljanje Vulina na čelnu poziciji u BIA užasno loš izbor. On kaže da je bivši ministar policije i odbrane u prethodnim mandatima imao lošu zaostavštinu.

“Njegovo postavljanje u BIA govori o tome da će se tamo nastaviti aktivnosti koje su i do sada bile dosta problematične. Jako malo znamo o tome šta se tamo dešava, jer je ta institucija netranasparentna, a postoje indicije da je tamo zaposlen veliki broj ljudi. Spemni su da se bave poslovima kojima ne bi trebalo, od prisluškivanja do istraga na mrežama, ko šta i protiv koga piše. Rekao bih da je imenovanje Vulina nastavak partijske kontrole nad BIA, jer je on defintivno politički blizak SNS”, ističe Elek.

Bojan Elek Foto: Nova S

Naš sagovornik navodi da bi na čelu te bezbednosne službe trebalo da bude osoba od integriteta, koja nije politički eksponirana i neutralna.

“To je možda previše u ovom trenutku, ali je definitivno izbor Vulina pogrešan. Formiranje Radne grupe za borbu protiv obojenih revolucija Vulin je možda i samostalno inicirao, ali koliko se sećam, Vlada tada nije imala podatke o tome”, dodaje Elek.

Sa pozicije ministra policije promovisao je stvaranje “srpskog sveta”. To bi po njegovom objašnjenju trebalo da znači da svi Srbi, gde god da žive, budu jedinstveni i da o svim pitanjima od nacionalnog interesa „odlučuju zajedno u Beogradu, u prestonici svih Srba“.

“Tetka iz Kanade”

Jedna od najvećih afera vlada koje je krojila SNS bila je i kupovina stana Aleksandra Vulina, a u žargonu je nazvana “tetka iz Kanade”. Naime, pet godina nakon što je kupio stan na Zvezdari u Beogradu, Vulin je morao da objašnjava odakle mu 244.620 evra za 107 kvadrata stambenog prostora.

Tada je javnost obavestio kako je novac pozajmio od ženine tetke iz Kanade. Na pitanje kako je toliku količinu novca uspeo da unese u zemlju, imajući u vidu da svaki iznos veći od 10 hiljada evra mora da se prijavi na granici i objasni poreklo novca, Vulin je rekao da je unosio devet po devet hiljada evra. Nadležni organi su to objašnjenje prihvatili.

BONUS VIDEO Kolika je cena Vulinovog puta u Rusiju?

Komentari

Svi komentari (1)