Foto: Vesna Lalić/Nemanja Jovanović/Nova.rs, Nova S

Većina opozicionih odbornika u Skupštini grada predala je inicijativu za zakazivanje sednice na kojoj bi se glasalo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića. Inicijativu nisu podneli samo odbornici Dveri, NADA i Srpske stranke Zavetnici, nakon čega je šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović rekla da je sada “jasno ko je istinska opozicija”. Prozvani odbornici za Nova.rs govore o tome zašto nisu potpisali inicijativu i tvrde da to ne znači da neće glasati za Šapićevu smenu.

Odbornica grupe Ujedinjeni Mila Popović izjavila je da je prikupljeno 39 potpisa odbornika Grada Beograda za održavanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj će se tražiti smena gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Ona je rekla novinarima u Gradskoj upravi da Inicijativu za Šapićevu smenu nisu podržali samo odbornici grupa Zavetnici, Dveri i koalicije NADA.

Aleksandar Radoičić i Mila Popović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Jasno je ko je istinska opozicije i kome je cilj, ne samo smena Šapića, već SNS režima koji uništava Beograd već devet godina“, rekla je Popović.

Ona je naglasila da Šapić ne može da bude gradonačelnik, jer je prekršio zakon.

„Kao predsednik opštine Novi Beograd počeo je da gradi objekat bez ikakve dozvole, a kao gradonačelnik je legalizovao taj isti objekat, iako su predmet legalizacije samo oni predmeti do 2015. godine“, objasnila je Popović.

Dodala je da vanredna sednica treba da se sazove u roku od sedam dana od prijema tog zahteva, a da se održi u roku od 15 dana.

Iz Dveri, NADA, i Srpske stranke Zavetnici stiže odgovor.

Sve izgleda kao marketinški potez

Radmila Vasić iz Dveri kaže da je istina da ova stranka nije potpisala inicijativu, ali da to ne znači da neće glasati za smenu Šapića kad ta sednica bude zakazana.

Radmila Vasić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje zašto se odbornici Dveri nisu pojavili na sastanku na kojem se potpisivala inicijativa, kaže:

“Onu su se prvo jedva dogovorili na osnovu kog člana poslovnika će to uraditi. Onda su rešili da podnesu dve inicijative, kako bi pokrili oba člana. Sastanak je bio u utorak, u isto vreme kad je bila i sednica republičkog parlamenta, sa koje ja nisam izlazila. Mi smo rekli da iako nismo potpisali da ćemo glasati za smenu Šapića kad bude zakazana sednica. Svakako imaju dovoljan broj potpisa da bi je zakazali. Međutim, postavlja se pitanje šta dalje? Potrebno nam je 56 odbornika da bi smenili Šapića, a to evidentno nemamo. Zato nam sve ovo izgleda više kao marketinški potez, pogotovu što ponovo koriste priliku da nas nazivaju lažnom opozicijom. Mi ćemo uvek biti za smenu Šapića i ove vlasti, a kolegama iz opozicije mogu da poručim samo vidimo se u Skupštini grada”, navodi Vasić.

Sličnog su stava i predstavnici i Novog DSS i Srpske stranke Zavetnici.

Šta se ovim postiže

Marko Sarić iz Novog DSS za Nova.rs kaže da oni ne podržavaju politiku SNS i Aleksandra Šapića, ali da mu inicijativa ostatka opozicije izgleda kao politikanstvo.

Marko Sarić Foto: Nova S

“Jasno je da to ne može u ovo trenutku da se uradi, da u Skupštini grada ne postoji većina koja bi podržala inicijativu za Šapićevu smenu i onda se postavlja pitanje šta se ovim postiže? Mi ćemo se svakako pojaviti na toj sednici, ali je pitanje da li će to uraditi i odbornici vlasti. Hoće li biti kvoruma uopšte? Da razjasnimo do kraja, mi politiku grada ne podržavamo, Šapić jeste započeo neke izmmene, ali ima mnogo drugih stvari koje nisu dobre kao što su divlja gradnja, stranačko zapošljavanje… Kolege iz opozicije insistriraju a Špiću, a on je samo predstavnik te politike. A politika vlasti je sporna unazad deset godina”, navodi Sarić.

Na pitanje da li će glasati za smenu Šapića, ukoliko sednica bude zakazana, odgovara:

“ O tom pitanju ćemo odluku doneti na stranačkim organima”

U Srpskoj stranci Zavetnici tvrde da na ove sastanke opozicije nisu bili ni pozvani, a da se onda njihov nedolazak koristi da ih kolege nazivaju lažnom opozicijom.

Nikola Dragičević Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Već nekoliko puta neki krugovi iz opozicije izbegavaju da nas pozivaju, a onda kažu sad se vidi ko je prava, a ko lažna opozicija. Mi smo svoj stav o ovoj vlasti javno izrekli nebrojeno puta. Nismo dali podršku ovoj vlasti, nismo glasali za izbor Šapića, a naši odbornici će glasati za njegovu smenu kad god bude bilo prilike za to. Međutim, smatram da komunikacija u opoziciji mora da bude mnogo bolja. Posle ovakvih optužbi uopšte ne znam kako ostale stranke opozicije planiraju da sednemo zajedno za sto i da se dogovaramo o bilo čemu”, navodi Nikola Dragićević iz Zavetnika i zaključuje:

„Suštinsko pitanje koje se ovde otvara je da li će novo rukovodstvo u Gradu Beogradu biti rezultat demokratskih izbora i odraz volje naroda ili posledica političkog dogovora delova bivše i sadašnje vlasti“.

BONUS VIDEO: Šapić se oglasio o inicijativi da bude smenjen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar