Proslavljeni glumac Dragan Bjelogrlić obratio se danas okupljenima na protestu "Srbija protiv nasilja" na kom je odao priznanje mladima što odgovaraju dostojanstveno odgovaraju na nasilje u kom su izloženi u ovom, kako je rekao, izvitoperenom režimu.

PROČITAJTE JOŠ...

Govor Dragana Bjelogrlića prenosimo u celosti

„Dragi moj Beograde, draga i poštovana mladosti Srbije.

Pre mesec dana desila se tragedija koju ne pamti naš narod. Tuga za izgubljenim mladim životima trajaće još dugo. Verovatno je nikada nećemo preboleti. I ne treba da je prebolimo, ikada. Svi naši porazi, nesreće, sva zla koja smo nanosili drugima i sebi, skupila su se u tu jednu gorku, koja je pala na one koji nikada nikom nisu bili krivi. Ali to, što ste vi mladi u tolikom broju izašli na ulice da jasnoporučite da ne želite da živite u jednom obolelom društvu,daje nadu da ćemo se sa dna podići. Došao sam danas da se vama, mladosti, obratim. Došao sam danas da vam odampriznanje i svoje iskreno divljenje što na nasilje kojem steizoženi u ovom izvitoperenom i nakaradnom režimu,odgovarate dostojanstvom, mirom i ljubavlju. Ja to nisam bašuvek znao. Vi ste bolji od mene. Bolji ste od nas koji smo vamna žalost ostavili ovakvu Srbiju. Ostavili smo vam društvopuno nasilja, mržnje i nakaradnih vrednosti. Ostavil smo vampodeljenu Srbiju, punu straha i poniženih ljudi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naši roditelji su nama uzimali lične karte da ne bi glasali za demokratiju misleći da je to izdaja.. Vi taj problem nemate, jer vaši roditelju šetaju uz vas. I nisu smo oni uz vas. nego svako kome je stalo do dobra, istine i pravde. Bio on danas ovde ili ne.

Dragan Bjelogrlić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ja ne želim da vam delim savete, jer vi znate sve bolje od nas. Samo želim da vas zamolim da one ljude koji su prisiljenidolazili ovde autobusima ne prezirete i ne rugate im se. Oni nisu krivi što neko, vrlo svesno, nije brinuo o njima. Nije brinuo, upravo da bi mogao sa njima da manipuliše, ucenjuje ih i gura u autobuse. Zato vas molim da uradito ono što mi nismo znali. Pružite ruku, prigrlite ih, jer njima nije mesto u autobusu, mesto im je tu pored vas.

„Mi smo deci iz Ribnikara dužni. Dužno smo im pravdu i mir. Dužni smo im sve ono što nismo mogli da im pružimo za života. I mi taj dug moramo da platimo njima, svakom detetu u ovoj zemlji, a na kraju i sami sebi Ja vas danas pozivam da vi dođene na ovu binu. Vama je ovde mesto. Ja sam tu da vas podržim i ohrabrim da istrajete. Jer zapamtite, Srbija nije malo i vaša, ona je vaša“, poručio je Bjelogrlić kroz suze.