Foto:arhiva Nova.rs

Navodi Dragana Đilasa da je SSP jedina opoziciona stranka koja je tražila beogradske izbore, a nakon njegovog sastanka sa Aleksandrom Vučićem, nije tačna, navode sagovornici “Nove” iz redova opozicije. Oni poručuju da se Vučiću verovati ne može i da je odmah bilo jasno da od izbora nema ništa i da se radi o manipulaciji.

Dragan Đilas u jučerašnjem intervjuu za “Novu” izjavio je da Aleksandar Vučić nije slagao njega nego građane kada je rekao da će raspisati beogradske izbore za decembar ili mart, ali skrivajući se iza rečenice – ako ih opozicija bude želela. On je naveo da je SSP jedina stranka koja je tražila izbore.

“Ostali su, verovatno zadovoljni svojim rezultatom, odbijali da traže izbore i govorili o privatnim dogovorima i o tome kako će se boriti u parlamentu i tako menjati Beograd. Od decembra su svi došli na naše pozicije, sada svi traže izbore”, rekao je Đilas.

Radomir Lazović, jedan od lidera Ne davimo Beograda, navodi da je “siguran gospodin Đilas nije mislio na NDBG”. On za naš list kaže da je taj pokret sa partnerima pokrenuo proces izglasavanja nepoverenja Aleksandru Šapiću u Skupštini grada Beograda.

“Mi, dakle, nismo tražili izbore na tajnim sastancima sa Vučićem, nego tamo gde se oni zvanično, javno i transparentno traže, u gradskoj skupštini. Mi smatramo da Vučiću nikada ništa ne treba verovati i da uvek treba ići kroz zvanične kanale i institucije, a ne na privatne sastanke sa njim”, ističe Lazović.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On dodaje da se (u NDBG) nadaju da se i Dragan Ðilas uverio da su u pravu.

“Očigledno ga je slagao da će biti izbora u Beogradu, kao što smo odmah i javno rekli da od toga nema ništa i da se radi o manipulaciji. U svakom slučaju, mi smo za izbore u Beogradu što pre, jer ga svakim danom Aleksandar Šapić sve vise uništava”, zaključuje Lazović.

Da navodi Đilasa nisu tačni, kaže i Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

“Zapravo, mi smo još od tog trenutka (posle sastanka Vučić – Đilas) ušli u pripremu za beogradske izbore, misleći da će oni da se održe, iako naravno nismo verovali ni u jednu reč koju je Vučić rekao. Ne verujemo u ono što on izgovara, ali smo bez obzira na to krenuli da se pripremamo za izbore. Tome svedoči i naša kampanja predizbora koja je još u toku. To je naš način da se priprema za beogradske izbore kada god oni budu”, navodi Stojković za “Novu”.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

Ona dodaje da su tu uradili jer od početka traže izbore, budući da vlast u Beogradu jeste uzeta a bez volje građana.

“Izjava Đilasa da ih niko nije tražio nije tačna. Mi smo vrlo ozbiljno počeli da se pripremamo za te izbore, verovatno više od bilo koje druge opozicione stranke u Beogradu”, ističe Stojković.

Zoran Lutovac, lider DS, ironično navodi da je opšte poznato da Vučić ispunjava svoja obećanja i da raspisivanje izbora zavisi od iskazane želje opozicionih stranaka.

“Mi smo iskazali tu želju, samo čekamo da Vučić ispuni obećanje koje je dao”, navodi on za “Novu” u istom tonu.

Zoran Lutovac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lutovac kaže da ne bi ulazio u detalje dogovara i obećanja koja su se desila na sastanku Đilasa i Vučića, ali da bi trebalo da nam je jasno da “Vučić ne ispunjava obećanja, osim ako mu nisu od koristi”.

“Tako je i u pogledu vanrednih izbora – njihovo održavanje ne zavisi od želje i zahteva opozicije, već isključivo od Vučićeve kalkulacije da li mu izbori u datom trenutku koriste”, zaključuje Lutovac.

BONUS VIDEO Marinika Tepić o budućnosti opozicije i promenama nakon sastanka Vučić-Đilas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar