Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde nije se našla među potpisnicima pisma evroparlamentarcima koji je uputio deo proevropske opozicije, jer nije bila ni pozvana da potpiše taj apel, rekla je Marinika Tepić, potpredsednica SSP. Pojedini potpisnici pisma za “Novu” navode da su pozvali ljude sa kojima se razumeju, da poziv nije upućen organizacijama koje svoje prisustvo na sastancima uslovljavaju odsustvom drugih stranaka, te da je problem međusobni odnos SSP i NS.

Deo proevropske opozicije održava redovne sastanke već neko vreme i dogovara se o zajedničkim akcijama. Tako su DS, Ne davimo Beograd, Zajedno i pokret SRCE uputili pismo Vladimiru Bilčiku i Matjažu Nemecu, koji su nedavno boravili u Srbiji u nameri da se normalizuju odnosi i komunikcija vlasti i opozicije u parlamentu.

Opozicionari su u pismu poručili da je Narodna skupština postala “zaštitnik lika Aleksandra Vučića i deo propagandne mašinerije vladajuće stranke”, te da u tu svrhu „koriste sva raspoloživa sredstva, uključujući stalno sprečavanje opozicije da iznosi svoje mišljenje”.

Pismo su potpisali Zoran Lutovac, Radomir Lazović, Zdravko Ponoš i Biljana Stojković.

U toj grupi potpisnika nije bilo nikog iz SSP, a Marinika Tepić navodi da nisu bili pozvani da potpišu taj apel.

“Podsetiću vas da sam na sastanku u parlamentu sa Bilčikom i Nemecom direktno od njih tražila da se parlamentarni dijalog mora vratiti na dva osnovna problema, a to su otvaranje RTS-a za kritičko mišljenje umesto protekcionističkog i servilnog informisanja u korist vlasti i ignorisanja sktuelnih problema, kao i smanjenje pritiska na birače naročito kroz javni sektor“, navela je Tepić.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS koji je bio koalicioni partner SSP, navodi za “Novu” da na potpisivanje apela Bilčiku i Nemecu nisu pozvali one političke organizacije koje svoje prisustvo sastancima i učešće u zajedničkim akcijama uslovljavaju odsustvom drugih stranaka.

Dragana Rakić i Zoran Lutovac Foto:A.K./ATAImages

“DS ima korektnu saradnju u parlamentu i van parlamenta sa svim strankama koje su oštra opozicija režimu Aleksandra Vučića. Sa političkim organizacijama sa kojima smo potpisali apel upućen EU parlamentu delimo bliske ideološke stavove i od ranije imamo blisku saradnju”, kaže Rakić.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, navodi da SSP nije pozvan jer su želeli da okupe ljude sa kojima se razumeju.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

“Nije problem ni naš odnos prema SSP, ni prema Narodnoj stranci, već njihov međusobni odnos. Mi nismo hteli da ulazimo u problem, a nadam se da će se naći razumevanje među njima, pa da se zajednički borimo protiv različitih problema”, kaže Stojković.

Sa druge strane, Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd, kaže da ako Marinika Tepić ima želju sa njima da sarađuje, “slobodno nek se javi”.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Evo baš juče je bila pozvana na konsultacije o unapređenju rada parlamenta na kome su bile sve poslaničke grupe, na koje nije došla. Za nas su svi uvek dobrodošli kada se radi o borbi za fer izborne uslove, slobodu medija ili bolji rad parlamenta”, navodi Lazović za naš list.

On dodaje da se ne bave “nekim novim okupljanjem opozicije, pa da je sad važno ko je pozvan, a ko nije”.

“Ima još zajedničkih inicijativa koje radimo u nekom drugom sastavu. Zavisi od pitanja do pitanja”, kaže Lazović.

Inače, SSP je na prethodne izbore izašao u koaliciji više proevropskih stranaka, a nakon sukoba sa Narodnom strankom Vuka Jeremića, taj savez se raspao. Odnosi među koalicionim partnerima dodatno su zaoštreni nakon odlaska Dragana Đilasa na sastanak sa Aleksandrom Vučićem, koji je održan nedelju dana nakon izbora.

BONUS VIDEO Marinika Tepić i Milan Filipović: Kako se novi zakon o policiji vidi kroz „mrežu za hvatanje demonstranata“? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar