Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Portal Nova.rs objavljuje šest naučnih radova funkcionera SNS Aleksandra Martinovića, koji su zapravo potpuno identični, samo sa izmenjenim naslovom, a na osnovu kojih se na plastičnom primeru vidi kako je prevarom stekao pravo da doktorira.

Da razjasnimo, Martinović je u periodu od 2005. do 2009. godine objavljivao jedan isti naučni rad, samo pod drugačijim naslovom i tako stekao pravo da doktorira.

Najnoviju aferu u vezi diploma, doktorskih i naučnih radova naprednjaka otkrio je bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović, koji je Martinovićeve radove dao na uvid komisiji Pravnog fakulteta u Novom Sadu, sa zahtevom da se utvrdi da li ih je falsifikovao.

Komisija je zaključila da je Martinović svoje radove „falsifikovao između 2005. i 2009. godine“, a da je Kodeks o akademskom ponašanju donet 2010. godine i da zbog toga „nema osnova za pokretanje postupka protiv njega“.

„Kodeksom iz 2010. nije bilo propisano neetičko postupanje „autoplagijat“. Na osnovu iznetog ova inicijativa ne može biti predmet rešavanja u meritumu u postupku pred Etičkom komisijom Pravnog fakulteta s obzirom na vremenski period u kojem su se desili događaji na koje se inicijativom ukazuje. Dakle, konstatuje se da u vreme događaja iz inicijative, od 2005. do 2009., nije postojala pravna regulativa koja je inkriminisala autoplagijat“, piše između ostalog u rešenju komisije.

Božović je iz ovoga, kako je rekao, zaključio da je Martinović svoje radove „falsifikovao na vreme“.

Foto: printscreen/video

Uvidom u pomenute radove, već na prvi pogled se vidi da je prva strana radova potpuno identična, samo sa izmenjenim naslovom. U prilog tome portal Nova.rs objavljuje prve stranice pomenutih radova.

Foto: Privatna arhiva

 

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare