Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Funkcioner SNS Aleksandar Martinović u periodu od 2005. do 2009. godine je šest puta objavio jedan isti naučni rad, samo pod drugačijim naslovom i tako stekao pravo da doktorira. Komisija Pravnog fakulteta u Novom Sadu, međutim, praktično je oprostila ovu krađu Martinoviću, jer je to uradio godinu dana nakon što je usvojen Kodeks o akademskoj čestitosti?! Nova.rs objavljuje obrazloženje ovakve odluke komisije.

Ovo bi bio samo još jedan u nizu plagijata u slučaju funkcionera SNS, koji polako isplivavaju na videlo. Nakon doktorata Siniše Malog koji je oboren jer je falsifikovan, ali i upitne fakultetske diplome Nebojše Stefanovića, koji je studirao na Megatrendu Miće Jovanovića, ispite polagao u Sava Centru, a zatim i u Londonu, na fakultetu koji ne postoji…

Zahtev da se ovog puta provere naučni radovi Aleksandra Martinovića Pravnom fakultetu u Novom Sadu dostavio je bivši poslanik DS Balša Božović 26. juna 2020. godine.

Plagirao na vreme 

Tačno dva meseca kasnije stiglo je rešenje komisije, kojim se odbija ispitivanje Martinovićevih plagijata.

Najjednostavnije  rečeno, razlog je to što je Martinović plagijate napravio na vreme, odnosno godinu dana pre usvajanja Kodeksa o akademskoj čestitosti?!

„Događaji obuhvaćeni inicijativom desili su se u periodu od 2005. do 2009. godine. Zakonom o visokom obrazovanju član 55 iz 2005. godine predviđeno je donošenje odgovarajućeg etičkog kodeksa kao akta materijalnopravne i procesne prirode koji će propisati postupanje etičkih komisija nadležnih visokoškolskih ustanova koja će biti ovlašćena da u propisanoj proceduri sankcioniše određena ponašanja kao neetička“, piše u obrazloženju komisije i između ostalog se dodaje:

Foto:Privatna arhiva

 

Foto:Privatna arhiva

 

„Kodeksom iz 2010. nije bilo propisano neetičko postupanje ‘autoplagijat’. Na osnovu iznetog ova inicijativa ne može biti predmet rešavanja u meritumu u postupku pred Etičkom komisijom Pravnog fakulteta s obzirom na vremenski period u kojem su se desili događaji na koje se inicijativom ukazuje. Dakle, konstatuje se da u vreme događaja iz inicijative od 2005. do 2009. nije postojala pravna regulativa koja je inkriminisala autoplagijat“.

Etičku komisiju Pravnog fakulteta u Novom Sadu koji su doneli ovakvu odluku činili su potpisnici: profesor doktor Senad Jašarević, profesor doktor Svetozar Čiplić i profesor doktor Goran Milošević.

Van pameti 

Balša Božović u izjavi za portal Nova.rs kaže da je ovo van svake pameti.

Foto: printscreen/video

„Čovek je od 2005. do 2009. godine jedan isti rad kopirao šest puta, samo zamenio naslov i na osnovu toga stekao pravo da doktorira. Posle objavljivanja ovih radova i doktorata izabran je u zvanje docenta, a sada taj isti čovek uči nečemu studente , jer radi kao profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kao profesor na master programu Pravnog fakulteta u Kragujevcu, član je Saveta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i predavač u Medicinskoj školi u Ćupriji. Pored toga, Agencija za borbu protiv korupcije ga je prijavila na sedam primanja. Ako je uradio ovako nešto sa naučnim radovima, šta li je uradio sa doktoratom. Ali, isteraću i to, polako“, kaže Božović za Nova.rs.

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare