Vljora Čitaku
Vljora Čitaku Foto: GEORGES GOBET / AFP / Profimedia

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kritikovala je politiku kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ocenivši da će on u ponedeljak u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potpisati sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO). "Toliko o genijalnosti glavnog pregovarača Kurtija", poručila je.

„Francusko-nemački plan nije pao s neba. On je proizvod dvogodišnjih pregovora premijera Aljbina Kurtija. Kurti je uspešno pretvorio dijalog Kosova i Srbije iz političkog sporazuma u bezbednosni problem“, napisala je Čitaku na Fejsbuku, a prenosi N1.

Dodala je da će Kurti na sastanku sa Vučićem u ponedeljak u Briselu „potpisati sporazum o prekidu vatre, a ne konačni sporazum sa međusobnim priznanjem u centru“.

„U ponedeljak će Kurti potpisati obećanje da će nastaviti dijalog još jednu deceniju. Takođe će potpisati Zajednicu, kako je to jednom nazvao. Potpisaće će i obećanje da Srpska pravoslavna crkva dobije politički status“, navela je Čitaku na Fejsbuku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel biće domaćin u ponedeljak u Briselu sastanka Kurtija i Vučića. Obojica zvaničnika potvrdila su svoj dolazak.

Borel će, uz podršku specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, imati odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem, nakon čega će uslediti zajednički sastanak.

Kako je navela Spoljna služba EU, glavna tema sastanka biće evropski predlog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

BONUS VIDEO Stefan Slavković: ZSO je kamen temeljac i kamen spoticanja u pregovorima za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare