Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, Joe Klamar / AFP / Profimedia, Shutterstock

Odvojeni sastanci evropskih zvaničnika sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem u Briselu počeće u ponedeljak od 15 časova, nakon čega će uslediti zajednički susret. Prethodno će u petak ujutru, šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, održati informativni brifing, saopšteno je danas iz Evropske unije.

Borelj je prošle nedelje i sazvao ovaj sastanak, na kom su učešće odmah potvrdili i srpski predsednik i kosovski premijer. Osim visokog predstavnika EU, posredovaće mu specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Sastanak će biti celodnevan, a na njemu će biti reči o evropskom predlogu o „normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, za koji se iz EU nadaju da će dvojica zvaničnika „biti u stanju da ga prihvate“.
Na predstojeći susret u Brisel, ipak, Vučić i Kurti otićiće sa različitim očekivanjima.

Istog dana kada je iz Brisela potvrđen datum nove runde dijaloga na visoko političkom nivou, srpski predsednik iz Minhena je poručio da nema nameru da tamo ide „turistički“, već da ga zanima Zajednica srpskih opština i da će za njega to biti glavna tema.

Sa druge strane, kosovski premijer kazao je juče da u Briselu razgovora o ZSO neće biti, već da on očekuje da tema bude evropski predlog, a ne „interes jedne strane“.

Upitan upravo o ovoj Kurtijevoj izjavi, Vučić je ponovo izneo drugačije navode.

„Biće naravno, zato što ću ja da govorim o ZSO. Moraće da govore Bogami i evropski predstavnici“, poručio je sinoć srpski predsednik i dodao da za Kurtija zna da je nikada ne bi ni formirao.

Da se ne može pregovarati o bilo čemu dok se ne formira Zajednica srpskih opština, smatra i srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić. Kako je danas ocenio – ova runda razgovora u dijalogu Beograda i Priština ima poseban značaj, piše Kossev.

***

BONUS VIDEO: Vučić iz Minhena o Pajtiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar