Foto:Nova.rs

Bojana Novaković i Jovana Amidžić iz Marš sa Drine uputile su otvoreno pismo javnosti i pozvale građane da dođu na proteste koji će se održati večaras u 19 sati ispred Predsedništva Srbije i u nedelju na Terazijama. One su poručile da su vesti o Rio Tintu previše dobre da bi bile istinite, te da je akcionar te kompanije izjavio da će kompromis verovatno biti postignut posle izbora.

Autori: Bojana Novaković i Jovana Amidžić

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

„Ponekad informisanje iz stranih medija može biti korisno, posebno sada, kada je Brnabićeva saopštila da je ukinut Prostorni plan područja posebne namene Jadar, kao i sve druge lincence koje je Rio Tinto dobio. Da budemo iskreni, ove vesti su bile iznenađujuće, izazivajući snažan osećaj i pobede i sumnje. Previše su dobre da bi bile istinite, zar ne?!

Nije li čudno to što se Rio Tinto uopšte nije oglasio, iako su saznali da su im ukinute, ni manje ni više, odobrenja i dozvole? Sav taj novac i trud bio je uzaludan! Pored svega toga, njihova jedina reakcija ogleda se u izjavi da je sve ovo jedna „nesrećna okolnost“. U drugim slučajevima poput ovog, kompanija bi izdala javno saopštenje u kojem se navodi da je obavestila vladu da je potrebno pronalaženje adekvatnog rešenja koje bi zadovoljilo obe strane, ili će se, u suprotnom, suočiti sa arbitražom. S obzirom na Rio Tintovu mirnu reakciju, šta oni to znaju što mi ne znamo?

„Kompromis će verovatno biti postignut posle izbora, kako bi došlo do ponovnog pregovaranja o profitu“, izjavio je akcionar Rio Tinta za međunarodnu novinsku agenciju Rojters. To nije bilo ko, već Rio Tintov akcionar koji sasvim sigurno ima privilegovan pristup informacijama kompanije, kao i novostima.

Ekonomik Tajms kaže slično: „Rio Tinto će u Srbiji, u najboljem slučaju, dobiti svoje licence ponovo posle izbora u aprilu. Populistička vladajuća koalicija, sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na čelu, uvidela je na izborima 2020.godine, da je njihov rejting narušen zbog njihove podrške rudarstvu u Srbiji.

A juče su se pojavile vesti koje bliže mogu da pojasne zašto se ni Vučić ni Rio Tinto ne oglašavaju povodom ovog pitanja.

„Ukoliko aktuelna vlast dobije potrebnu većinu glasova na izborima, imaće na raspolaganju još jedan mandat od četiri godine, a to je dovoljno vremena da se među biračima zaborave nepopularne odluke poput saradnje sa Rio Tintom. Ipak, konačna sudbina projekta koji se odnosi na eksploataciju litijuma najviše će zavisiti od intenziteta otpora ekoloških udruženja i građana“, objašnjavaju izvori Demostata povodom nedavnih blokada.

Izvori Demostata tvrde da će Amerika nastavljati da ubeđuje srpske vlasti da ne „zatvaraju zauvek vrata iskopavanju litijuma u Srbiji, dok Evropska Unija „ohrabruje Srbiju da ne odustane od projekta rudarenja litijuma.“

Sve ovo daje odgovor na pitanje zašto se Vučić ne oglašava. On želi da započne svoju predizbornu kampanju, ali nije u mogućnosti s obzirom da se svako pitanje na kraju svede na Rio Tinto, litijum i bor. On takođe ne želi da komentariše na tu temu, s obzirom da bi morao da da ozbiljno pojašnjenje o tome da je Vlada poništila odluke o eksploataciji jadarita na pravno neispravan način. Teško je učestvovati u predsedničkoj trci, koja je za 2 meseca, dok vam je istovremeno pripisan epitet lažova, ponovo, i to u vezi sa trenutno najaktuelnijom temom u zemlji.

I, šta sada? Veoma je jednostavno. Ukoliko Vučić i Brnabićeva imaju zrno poštovanja prema svojim sugrađanima (i glasačima), neće imati problem sa usvajanjem predloga o zabrani istraživanja, iskopavanja i eksploatacije ruda litijuma i bora na teritoriji čitave Republike Srbije i momentalno izmeniti član 4 Zakona o rudarstvu, koji je značajno izmenjen u korist rudarskih korporacija za vreme aktuelne vlasti. Član 4 propisuje javni interes za primenjena geološka istraživanja koja se sprovode za potrebe privatnih kompanija. Zakon o rudarstvu je direktno povezan sa Zakonom o eksproprijaciji i ovo znači da se za potrebe privatnih kompanija može sprovesti eksproprijacija.

Zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma u Srbiji bi osigurala nemogućnost da se Rio Tinto „vrati“ posle izbora. Takođe bi sprečila oštećenje i uništenje prirode i životne sredine, otklonila rizike po zdravlje i život građana, dala trenutnu i dugoročnu perspektivu za razvoj poljoprivrede i turizma, kao i razvoj ekološki prihvatljivih grana privrede na tim područjima, i, za kraj, destimulisala najezdu privatnih stranih kompanija i oterala ih sa ovog područja.

Izmena Člana 4 bi onemogućila eksproprijaciju u ime privatnog interesa, kao i postavljanje interesa privatnih korporacija u rang javnog interesa na štetu građana, što bi bio važan korak u borbi protiv Rio Tinta i ostalih rudarskih kompanija.

Svako dalje ćutanje na ove teme će samo potvrditi veličinu izdaje naše vlade.

„Ipak, konačna sudbina projekta koji se odnosi na eksploataciju litijuma najviše će zavisiti od intenziteta otpora ekoloških udruženja i građana“, piše Demostat. To smo MI, ti i ja – hajde da izađemo na ulice i pokažemo otpor! Srbije nije na prodaju!

Naredni protesti:

Večeras 19h ispred Predsedništva / Srbija nije na prodaju! / Kreni Promeni
Nedelja, 30.januara, na Terazijama! – za bezbedan vazduh / Eko Straža

Ovaj članak je lično mišljenje  Jovane Amidžić i Bojane Novaković iz kolektiva Marš sa Drine“. 

BONUS VIDEO Bojana Novaković i Savo Manojlović: Imaćemo progon u sopstvenoj zemlji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare