Ostaje da se vidi da li je odluka Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu politička odluka i predizborna propaganda ili zaista planiraju da ponište te uredbe i kroz zakone trajno spreče geološka istraživanja, ekploataciju i preradu bora i litijuma, izjavila je glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Ona je za emisiju „Probudi se“ TV Nova S izjavila da se aktivisti bore upravo za trajno rešenje posredstvom zakonom propisanih procedura, kako bi se sprečilo da neka druga kompanija, kada ode Rio Tinto, može da uradi isto.

„Sada moramo da vidimo da li će to da urade ili će da ćute dva-tri meseca pred izbore i posle da daju rezone zašto se to ne može uraditi“, kazala je Novaković.

Prema njenim rečima, nije samo jedna stvar dovela do „pobede“, ali je ocenila da je najveću ulogu imao narod koji se skupio, ne samo na ulicama, nego i na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ

Novaković je istakla i značajnu ulogu stručnjaka koji su ukazali građanima i aktivistima u čemu su problemi.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“.

Predstavnici pokreta Ekološki ustanak najavili su da će otići u Vladu Srbije da preuzmu dokumenta koji se odnose na eksploataciju litijuma i projekte rudarske kompanije Rio Tinto.

BONUS VIDEO: Brnabić: nemamo ništa potpisano sa Rio Tintom ali potencijalno mogu da nas tuže

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram