Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Odluka Vlade Republike Srbije kojom se ukidaju sve uredbe u vezi sa Rio Tintom bojažljivo se prethodnih dana smatrala malom pobedom na putu do konačnog cilja, ipak, čini se da nismo ni odmakli, a već imamo problem. "Donet akt je pravno faleričan", kaže za portal Nova.rs pravnik Slobodan Doklestić.

U samom startu napravljena je velika greška, a ukoliko se neko bude istinski interesovao, odluku o „proterivanju“ „Rio Tinta“ može pravnim sredstvima da obori vrlo lako, smatra Doklestić.

„Napravili su veliku grešku još na početku. Uredba, čije je uvođenje objavljeno u Službenom glasniku, stupila je na snagu odmah – što direktno krši Ustav, jer se takve odluke donose samo u hitnim slučajevima, uz uslov da razlozi budu navedeni“, kaže Doklestić.

Neophodni rokovi ispoštovani su kada je trebalo da se donese odluka o davanju dozvola „Rio Tintu“. Tada je odluka na snagu stupila osam dana po donošenju.

PROČITAJTE JOŠ

„Odluka o ukidanju dozvola i prostornog plana je svojevrsni ‘izborni intermeco’  i predstavlja pravno-falerični akt“, napominje Doklestić. Sve navedeno je dovoljan razlog da odluka na koju se toliko čekalo, bude jednostavno osporena pred Ustavnim sudom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, Vlada Srbije donela je odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom „Rio Tinto“, potvrdila je 20. januara premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je izjavila da ja na sve „stavljena tačka“.

BONUS VIDEO: Izjave ekoloških aktivista posle preuzimanja dokumentacije o Rio Tintu u Vladi Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar